Tai, žinoma, neguodžia, todėl portalo novate.ru leidėjai sumanė patarti, ką daryti, kad kepamas maistas neprisviltų ir ateity netektų dėl to nervintis.

Pirmiausia pasvarstykime, kodėl gi maistas svyla. Atminkite, kad visa, kas mus supa, sąveikauja tarpusavyje, todėl aplinkui vyksta begalė cheminių reakcijų. Valgio gamyba be šių procesų taip pat neapsieina. Kepamo maisto ir keptuvės paviršiaus molekulės reaguoja vienos su kitomis. Tai vyksta natūraliai – nei kulinariniai sugebėjimai, nei maisto kokybė nuo to neapsaugo. Vis dėlto tenka pastebėti, kad daržovės pridega rečiau negu mėsa arba žuvis. Tai lemia tam tikri produktų ypatumai.

Ketaus keptuvė

Kokią keptuvę naudoti

Optimalus variantas visais gyvenimo atvejais – keptuvė su nesvylančia danga. Specialus sluoksnis neleidžia kepamiems produktams prisvilti, todėl paruoštas maistas būna gardus ir sultingas. Sklando nuomonė, kad turint tokią keptuvę nereikia naudoti riebalų, tačiau keli lašai aliejaus arba gabalėlis sviesto niekaip nepakenks, o maisto skonį tikrai pataisys. Tiktai atminkite, kad riebalų nereikia kaitinti iki maksimalios temperatūros.

Jei jūsų keptuvė iš ketaus, pirmiau pateikta taisyklė negalioja. Į ketaus keptuvę būtina įpilti augalinio aliejaus ir gerokai jį pakaitinti. Tiktai tada aliejus užpildys visas keptuvės paviršiaus poras ir suformuos apsauginę plėvelę, neleisiančią prisvilti kepamiems produktams.

Daugiausia problemų kyla su plieninėmis keptuvėmis, kadangi metalinis paviršius įkaista ypač greitai, bet ne tolygiai. Prie plieninių keptuvių net ir įpylus aliejaus maistas paprastai ima svilti.

Kas gelbsti nuo svilimo

1. Druska

Jeigu keptuvė iš aliuminio, prie jos beveik visada svyla maistas, kadangi aliuminis yra akytos struktūros. Siekiant sumažinti svilimo problemą, į keptuvę reikia įpilti aliejaus, o tada įberti šiek tiek druskos. Tik jei produktai jau pasūdyti, druskos pasistenkite nepadauginti.

2. Obuolių actas

Jei keptuvė pagaminta iš akytos medžiagos, prieš gaminant maistą jos paviršių patartina „užklijuoti“. Susidoroti su šia užduotimi padės obuolių actas. Įpilkite šiek tiek produkto į įkaitintą keptuvę ir palaukite, kol jis visiškai išgaruos. Tiktai tada pilkite aliejų ir kepkite kaip įprastai.

3. Sviestas

Kepant riebius produktus, keptuvės poros užsipildo ir maistas nesvyla. Štai kodėl padeda aliejus, bet vietoj jo galima naudoti ir sviestą. Gabalėliu sviesto (jis turi būti maždaug tokio dydžio, kad tilptų į arbatinį šaukštelį) ištepkite keptuvę, pakankamai ją įkaitinkite ir sudėkite produktus.

4. Pamirškite metalines menteles

Jeigu pažeisite nuo svilimo apsaugančią keptuvės dangą, maistas būtinai ims svilti. Kad taip nenutiktų, kepamus produktus vartykite tik medinėmis, plastmasinėmis arba silikoninėmis mentelėmis, nes naudojant metalines keptuvę nesunku subraižyti. Žinoma, nepjaustykite keptuvėje maisto peiliu ir nesmeikite jo šakute.


5. Tinkama priežiūra

Indai su nesvylančia danga reikalauja ypatingos priežiūros. Jokiu būdu nešveiskite tokios keptuvės metaline arba abrazyvine kempine. Jei dėl kokių nors priežasčių maistas vis dėlto prisvilo, įpilkite į keptuvę šilto vandens ir įlašinkite kelis lašus indų ploviklio. Tada užkelkite keptuvę ant kaitlentės ir kaitinkite vandenį 10–15 minučių. Po tokios procedūros visi nešvarumai atšoks savaime – teliks palaukti, kol keptuvė atauš, ir pavalyti ją minkšta kempinėle.

6. Šis tas apie kepimą

Kad maistas prie keptuvės nesviltų, produktus rekomenduojama kepti nedidelėmis porcijomis. Valgio ruošimas, aišku, išsitęs, užtat patiekalai bus gardūs, nes produktai pasidengs apetitą žadinančia plutele. Kepti ketinamus produktus patartina nusausinti popieriniu rankšluosčiu: taip pašalinsite vandens perteklių, todėl kepamas maistas nepradės troškintis.

7. Kepimo popierius

Jei nė vienas pirmiau aprašytas metodas nepasirodė veiksmingas, pamėginkite pasinaudoti kepimo popieriumi. Iškirpkite iš popieriaus keptuvės dydį atitinkantį apskritimą, įtieskite jį į keptuvę, ant viršaus užpilkite šiek tiek aliejaus, keptuvę į kaitinkite ir sudėkite norimus kepti produktus.

Pabaigai vertėtų pasakyti, kad pastebėjus, jog maistas svyla, iš karto panikuoti nereikėtų. Tikrai gali būti, kad visiškai netrukus jis pats atšoks. Pavyzdžiui, mėsa labai dažnai iš pradžių prikepa, tačiau vėliau pati atšoka nuo keptuvės paviršiaus. Pastebėjus pirmuosius svilimo požymius kartais užtenka šiek tiek krestelėti keptuvę paėmus už rankenos arba prastumdyti kepamus produktus medine mentele.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt