Šviežia bulvė – krakmolinga bulvė

Maisto gamyboje šviežios bulvės yra pranašesnės už senas. Iš jų gaminami tiek bulviniai blynai, tiek kugelis būna skanesni. Paklausus, kaip geriausia ruošti šviežias bulves, Alfas siūlo jas virti pagardinant krapais. Jei norisi keptų, lengvai apkepti reikėtų jau virtas bulves.

Naujai nurinkto derliaus bulvės pasižymi dideliu krakmolingumu, kuris mažėja daržovei senstant ir džiūstant. Daug kas priklauso ir nuo bulvių rūšių, kurių – šimtai.

„Pagal bulvės išvaizdą neįmanoma nusakyti, kiek joje yra krakmolo. Ir nesvarbu, ar tai geltonoji, ar raudonoji bulvė. Tai – tiesiog mitas“, – sako „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas Alfas Ivanauskas. Informacijos apie bulvės krakmolingumą galima sulaukti tik iš gamintojo arba patikrinti jį patiems, nusipirkus nedidelį kiekį daržovių.

Valgyti senas bulves iki pat naujo derliaus nuėmimo – nepatartina. Idealiausia rudenį nukastas bulves sunaudoti iki gruodžio arba vėliausiai – kovo mėnesio. Vėliau jos ima dygti. Tada patariama rinktis įvežtines šviežias.

Kaip geriausia ruošti?

Virtuvės šefas rekomenduoja bulves vartoti su lupenomis. Verdant nenuskustas jose išlieka kur kas daugiau mikroelementų, mineralinių medžiagų bei vitaminų. „Žinoma, jei daržoves kepsite su lupenomis, tačiau dideliame kiekyje aliejaus, nebus jokios naudos“, – pastabą duoda Alfas. Jis pats bulves verda orkaitėje, kurioje yra garų funkcija.

O virimo puode su vandeniu nesirenka, nes daugelis naudingųjų medžiagų tame vandenyje ir pasilieka. Kaip teigia pašnekovas, lietuviai turbūt puikiai žino, kad verdant ar kepant orkaitėje burokėlius su lupena, jie išsaugo kur kas daugiau skoninių savybių. Išlaiko sodrumą ir net spalvą. Lygiai tas pats galioja ir bulvėms, ruošiamoms su lupenomis.

Didžiausios klaidos, kurias galima padaryti ruošiant bulves – pervirimas ir perkepimas. Persistengti nevalia ir su priedais. Per didelė jų gausa ir įvairovė gali užgožti daržovės skonį.

Šilkinis purus kugelis

Kas daugiau, jei ne kugelis ar cepelinai?

Tiems, kas nori pabėgti nuo įprastų bulvinių patiekalų, Alfas turi, ką parekomenduoti. Tradicinių valgių šiuolaikiškesni pakaitalai galėtų būti neriebios bulvių salotos, švilpikai, šilkiniai bulvių kukuliai ar „gnocci“. Ir, kaip pats šefas teigia: „Mane pažįstantys puikiai žino, kad visada siūlau pasigaminti bulvinių blynų su įvairiais priedais.“