Muselių atsiradimo priežastys

Dažniausiai muselių lervų ir kiaušinėlių pakliūna į namus su vaisiais ir daržovėmis. Jos tokios smulkios, kad sunku ir pastebėti.

Kita priežastis – ventiliacijos anga. Muselės patenka į namus pro groteles, taip pat gali gyventi vazonų žemėje.

Jei gyvenate name arba bute pirmame ar antrame aukšte, muselės į namus gali patekti per tinklelį nuo uodų, jei jis nepakankamai tankus. Rečiausiai pasitaikanti priežastis – kai muselės į butą patenka pro plyšius iš lauko arba iš kaimyninių butų.

Kuo minta muselės

Labiausiai muselės mėgsta papuvusias daržoves, vaisius, ypač jei jie kiek parūgę. Joms patinka ir kitas augalinis maistas – žolė, augalų lapai, papuvę stiebai. Aktyviausiai vaisinės muselės dauginasi vasarą, kai laikosi aukštesnė nei plius 25 laipsnių temperatūra. Temperatūrai nukritus net 5–7 laipsniais, procesas sulėtėja. O vos tik temperatūra nusileidžia žemiau +5, vaisinės muselės užmiega žiemos miegu ir palieka mus ramybėje iki kitos vasaros.

Kaip atsikratyti muselių

Atsikratyti vaisinių muselių ne taip paprasta, kaip norėtųsi. Sudarius gyvenimui nepalankias sąlygas, suaugę individai greitai išmirs, bet lervų ir kiaušinėlių liks.

Miniatiūrinės muselės pavirs lėliukėmis, užaugs ir ras naujus mitybos šaltinius. Galiausiai jų populiacija gali nevaldomai išaugti (patelė sugeba padėti kelis šimtus kiaušinėlių). Štai svarbiausios rekomendacijos, kurios padės kovoti su įkyriais vabzdžiais.

1. Pašalinti tai, kuo jos gali maitintis

Tai pats veiksmingiausias būdas kovoti su vabzdžiais. Būtina rasti jų dauginimosi židinį ir jį pašalinti. Tai gali būti papuvę produktai atliekų kibire, sugedusios daržovės dėžėje, suskilęs vaisius – variantų daugybė. Vertėtų patikrinti visas vietas, kur saugomas maistas, perrinkti jį ir išmesti pagedusius produktus.

Jeigu namuose yra rūsys, ten taip pat reikėtų atlikti reviziją. Patikrinkite, ar rūsyje saugomos daržovės ir vaisiai neapgedę, o tokius radę, be gailesčio išmeskite. Dažniausiai muselių įsiveisia pūvančiuose svogūnuose ar morkose.

2. Sutvarkyti ventiliacijos angą

Patikrinkite ventiliacijos angą, ar ji apsaugota grotelėmis. Jei jų nėra, reikia įrengti apsauginį tinklelį – taip apsaugosite namus ne tik nuo muselių, bet ir nuo tarakonų, uodų.

Vaisinės muselės

3. Laikytis švaros

Tvarka namuose labai veiksmingai padeda atsikratyti muselių ir kitų gyvių, nes vabzdžiams patinka gyventi ten, kur drėgna ir nešvaru. Ant atvirų paviršių nepalikite maisto, kasdien išneškite šiukšles. Jei namuose įsiveisė muselės, šiukšles išneškite du kartus per dieną. Patikrinkite, ar namuose nėra drėgmės šaltinio. Jei yra, iškart pašalinkite. Kai namuose per daug drėgmės, produktai greičiau genda, ir susidaro užburtas ratas. Išdžiovinkite ir išdezinfekuokite visas šluostes ir kempines. Išvalykite kriauklę, vamzdžius, čiaupą. Jei palaikysite sanitarinį režimą, po kelių dienų muselės paliks jūsų namus.

4. Surengti aromaterapijos seansą

Pašalinus mitybos šaltinį ir sutvarkius namus likusias museles galima išbaidyti aromatais. Į puodą įpilkite stiklinę vandens, įlašinkite 5 g gvazdikėlių, bazilikų arba eukaliptų aliejaus ir kaitinkite šį skystį 2–3 valandas, po truputį vis įpildami vandens.

Galite įjungti aromaterapijos lempą tokiam pačiam laikui. Taip pat galima į keptuvę įpilti kamparo aliejaus, pakaitinti jį ir „aprūkyti“ šiuo kvapu visus kambarius. Po aromaterapijos sutvarkykite ir išvėdinkite namus.

5. Patikrinti kambarinių augalų vazonus

Kambarinių augalų žemėje gali likti vaisinių muselių kiaušinėlių ir lervų, jų taip pat reikėtų atsikratyti. Muselės nekenčia česnakų kvapo, tad galite perpjauti kelias česnako skilteles ir išdėlioti vazonuose. Kiti variantai: apibarstyti žemę maltais pipirais arba cigarečių tabaku, išdėlioti apelsinų žieveles, įbesti į žemę dvi-tris sieros degtukų galvutes. Jei vabzdžių prisiveisė ypač daug, persodinkite augalus į naują žemę. Prieš tai išplaukite ir išdezinfekuokite vazoną.

Profilaktinės priemonės

1. Šiltuoju metų laiku nepalikite atvirai perpjautų daržovių ar vaisių.

2. Laikykite produktus šaldytuve arba sandariuose induose.

3. Indus plaukite iškart pavalgę, nekaupkite jų kriauklėje.

4. Kruopščiai valykite darbinius paviršius. Iš pradžių drėgna šluoste, po to sausa.

5. Dažniau tvarkykite ir vėdinkite namus.

Vaisinės muselės žmonėms nekelia jokio pavojaus. Jos negadina maisto atsargų, nekanda ir neperneša infekcijų. Net jeigu muselė netyčia pateko į kvėpavimo takus, rimtų pasekmių nebus. Žinoma, gyventi su muselėmis nelabai malonu. Svarbiausia – apsišarvuoti kantrybe ir nesudaryti joms palankių sąlygų veistis.

Neverta panikuoti, naudoti cheminių aerozolių, ypač jei namuose yra alergiškų žmonių. Muselės išnyks pačios, jei pritaikysite visas išvardytas priemones.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)