Kai prašoma NOVATE, net jei pastebėjote pilkšvai juodas apnašas, neskubėkite keisti skalbimo mašinos – yra būdų, kaip ją išvalyti ir apsisaugoti nuo pelėsio.

Kodėl atsiranda pelėsis ir jo poveikis organizmui

Pelėsio atsiranda ant įvairių skalbimo mašinos elementų. Yra dvi pagrindinės jo atsiradimo priežastys: drėgmė, kurios skalbimo metu niekaip neįmanoma išvengti, ir nepakankamas vėdinimas – dėl to sandarinimo įtaise kaupiasi drėgmė.

Skalbimo mašiną būtina reguliariai valyti nuo pelėsio, jeigu:

-pažeista vandens nupylimo sistema ir skalbimo mašinoje užsistovi muilinas vanduo,
-skalbiama tik programomis su žema temperatūra,
-skalbimui naudojamos priemonės, kurios sunkiai išsiskalauja,
-skalbimo mašina stovi drėgnoje patalpoje.

Pelėsis kenkia mūsų organizmui. Drabužiai – tarsi antra mūsų oda, tad neišvengiamai įkvepiame kenksmingo kvapo. Dėl to gali atsirasti alergija, niežulys, dusulys, kosulys, bėrimas, virškinamojo trakto sutrikimų, dirglumas, gali netgi susilpnėti dėmesingumas.

Kur atsiranda pelėsis

1. Sunkiausia išnaikinti pelėsį iš guminių detalių – jis tarsi įauga į jas ir kenkia kitoms skalbimo mašinos dalims. Dėl pelėsio sporų ant guminių elementų paviršiaus, kurių paskirtis – hermetiškumas, atsiranda mikroįtrūkimų.

2. Kelias dienas nieko neskalbiant, pelėsio atsiranda ir ant būgno. Tokiu atveju pelėsio sporos patenka tiesiai ant skalbinių.

3. Skyrius skalbimo priemonėms – dar viena potencialai pavojinga vieta. Skalbikliai sunkiai iš čia išsiplauna. Miltelių likučiai, putos – puiki terpė atsirasti pelėsiui tiek skalbimo mašinos viduje, tiek skalbimo priemonių skyriuje.

Pelėsis žalingas ne tik žmonių sveikatai, bet ir skalbimo mašinai Po kiekvieno skalbimo kruopščiai išdžiovinkite skalbimo mašiną.

Kaip išnaikinti pelėsį

Kiekvienas metodas tinkamas. Svarbiausia nepamiršti po valymo išdžiovinti skalbimo mašiną.

1. Kalcinuota soda

Tai veiksmingas būdas pašalinti aštrų pelėsių kvapą. Lygiomis dalimis (po 1 stiklinę) išmaišykite sodą su vandeniu ir užpilkite šio skysčio ant visų prieinamų vietų skalbimo mašinos viduje, ant durelių ir į skalbimo priemonių stalčių. Palikite 2 valandoms, paskui įjunkite taupiąją skalbimo (be drabužių) programą.

Acto rūgštis ištirpins net giliausiai įsiėdusį pelėsį. Guminių dalių valymui tiks 9 proc. koncentracijos actas. Į skyrelį skalbikliams įpilkite pusę stiklinės acto. Paskui įjunkite skalbimo programą labai nešvariems skalbiniams. Jei skalbimo mašina ims rodyti, kad vanduo įkaito iki aukščiausios temperatūros, sustabdykite skalbimą, po valandos vėl įjunkite. Ši gudrybė padės išvalyti ne tik pelėsį, bet ir kalkių apnašas.

3. Citrinos rūgštis

Be citrinos rūgšties neapsieinama net kovojant su pelėsiu. Įberkite 200 g citrinos rūgšties miltelių į skalbiklių stalčių ir įjunkite ilgiausią ir karščiausią skalbimo programą. Citrinos rūgštis ištirpins pelėsį ir išvalys skalbimo mašiną, nepakenkdama vidaus elementams.

4. Vario sulfatas

Radikali priemonė, kurią patartina pasitelkti tik sudėtingais atvejais, įsisenėjus nešvarumams. 1 l vandens ištirpinkite 5 g vario sulfato. Šiuo skysčiu ištrinkite visus elementus skalbimo mašinos viduje ir palikite 3 valandoms. Dirbkite su guminėmis pirštinėmis ir respiratoriumi, nes chemikalas gana toksiškas. Paskui du kartus įjunkite skalavimo programą, kad kruopščiai išplautų visus cheminės medžiagos likučius.

5. Buitinė chemija

Be abejonės – pelėsius galima naikinti ir specialiomis priemonėmis. Jos negadina guminių sandarinimo įtaisų ir kitų skalbimo mašinos elementų. Tiks priemonės valyti kokliams, skysčiai, geliai unitazams ir pan. Buitinė chemija puikiai valo paviršius ir naikina mikrobus (t. y. ir pelėsį). Pasiskaitykite instrukciją ir reikiamą kiekį priemonės užpilkite ar užtepkite ant pelėsiu apėjusių vietų. Paskui įjunkite tuščią skalbimo mašiną.

Pelėsio profilaktika

Kad netektų kvoti su pelėsiu ir perskalbti drabužių, paisykite šių rekomendacijų:

1. Pažiūrėkite, koks drėgmės lygis patalpoje, kurioje stovi skalbimo mašina. Vidutinis rodiklis – 40–60 proc. Su specialiais prietaisais sureguliuokite optimalų lygį, kad patalpoje nebūtų per drėgna.

2. Kas kartą išskalbę partiją palikite praviras dureles, kad išdžiūtų būgnas ir guminės detalės.
3. Po kiekvieno skalbimo plaukite ir palikite išdžiūti skyrelį skalbimo priemonėms.
4. Reguliariai valykite filtrą.

5. Naudokite kokybiškas skalbimo priemones, įpilkite ir dezinfekuojamųjų baliklių.
6. Nepamirškite papildomo skalavimo funkcijos.

7. Periodiškai skalbkite su maksimaliai leistina temperatūra, jei tai nepakenks audiniams.
8. Periodiškai nuvalykite visus prieinamus skalbimo elementus chloro turinčia priemone. Tokios priemonės pilti į skalbimo mašinos vidų galima tik praskiedus lygiomis dalimis su vandeniu. Būkite atsargūs – chloras gali pakenkti guminiams ir plastmasiniams paviršiams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)