Kaip tuja auginama iš auginio

Nebus sudėtingos instrukcijos iš daugybės punktų. Jums reikės tik nusiskinti patikusios tujos šakelę. Savaime suprantama, prigis ne visų tujų rūšių šakelės. Atspariausios, populiariausios rūšys – „vakarinė“, „smaragdas“.

Kaip išsirinkti auginį

Kad auginys turėtų daugiau šansų prigyti, reikia tinkamai jį pasirinkti. Taisyklė paprasta – kuo didesnis auginys, tuo geriau jis prigis. Geriausia nuskinti nuo suaugusios tujos 30 cm ilgio auginį. Nupjaukite jį aštriu peiliu, apatinius lapelius pašalinkite. Dabar reikia išrinkti auginiui vietą.

Kaip užauginti tują iš auginio

Žemės paruošimas

Tujai tinkamiausia – drėgna, pavėsinga vieta. Iškaskite 20–25 cm gylio duobutę, dugne kruopščiai išpurenkite žemę. Duobutės dugne būtų gerai padėti trąšų. Tinkamiausios – tirpstančios vandenyje, nes jos geriau įsisavinamos, nenudega šaknys. Patręškite ir kuriam laikui palikite duobutę, kad žemė prisisotintų maistingų medžiagų.

Sodinimas

Įstatykite auginį į duobutę iki pat lapų. Šakelė turi stovėti tiesiai. Kad auginys tvirčiau stovėtų, apiberkite jį žeme ir apspauskite ją aplink stiebą.

Padarykite šiltnamį

Kaip užauginti tują iš auginio

Auginys liaunas, jam reikia prigyti, todėl iš pradžių jam reikėtų pabūti šiltnamyje. Šiltnamiui tiks perregimos, tvirtos medžiagos. Paprasčiausias variantas – perpjautas plastikinis butelis. Uždenkite auginį butelio puse, kad į vidų sulįstų visi lapeliai.

Būtina, kad į butelio vidų nepūstų vėjas, todėl butelį įsmeikite kelis centimetrus į žemę, o kraštus apiberkite žemėmis. Paskui palaistykite šią konstrukciją.

Tolimesnė priežiūra

Kaip užauginti tują iš auginio

Prižiūrėti auginį nėra sudėtinga – periodiškai laistykite, vėdinkite, tiesa, tik praėjus dviem savaitėms po pasodinimo. Kai pastebėsite, kad auginys išleido šaknis, butelį galite visam laikui nuimti. Kitais metais bus galima persodinti tują, bet būtų geriausia leisti jai paaugti toje pačioje vietoje pora metų.

Yra kitas, patikimesnis, bet ir sudėtingesnis būdas. Išsirinkite auginį, apačioje nuskabykite šakeles, kad maistingos medžiagos būtų skirto šaknų formavimuisi, o ne šakelių maitinimui. Palaikykite auginį pavėsyje dvi savaites, paskui pamerkite į augimą stimuliuojantį skystį. Tada galite sodinti auginį į bet kokį nedidelį indą, į purią žemę, kurioje neužsistovėtų vanduo. Pasodintą auginį gausiai paliekite ir apdenkite plastikinio butelio puse. Galima pasodinti auginius į plastikines stiklines, o iš viršaus apdengti plastikiniais buteliais.

Kaip užauginti tują iš auginio

Savaitę nereikia nieko daryti, tik palaikykite stabilią temperatūrą. Šiltnamio efektą galima sukurti, įstačius stiklinę su auginiu į vonelę su trupučiu vandens – bus drėgna, palanki terpė.

Po savaitės pradėkite kas antrą dieną apipurkšti auginį vandeniu. Neliekite, tik vos sudrėkinkite žemę ir patį auginį. Tai truks kelis mėnesius, daugiausia – metus laiko. Jei pasirodo šaknys ir ima augti šakelės, vadinasi, augalas prigijo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)