Gyvūnų šlapimas gana toksiškas, jo kvapas dar aštresnis nei žmonių šlapimo. Taip yra todėl, kad gyvūnų gyvybinės veiklos produkte yra daug šlapimo rūgšties. Ši rūgštis akimirksniu kristalizuojasi, netirpsta vandenyje, todėl išvalyti šlapimo dėmes ir panaikinti jo kvapą – nelengva užduotis. Kita vertus, pasitelkus tinkamas priemones, viskas tampa įmanoma.

1. Drabužiai ir tekstilė

Jeigu augintis pažymėjo drabužį ar pakėlė koją ant lovos, nenusiminkite. Pirmiausia pavalykite rankomis. Paimkite vonelę, įpilkite į ją šalto vandens ir stiklinę baltojo acto. Šis produktas padės pašalinti šlapimo rūgštį, taigi dėmės lengvai išsivalys.

Paskui drabužius išskalbkite skalbimo mašinoje. Pakaks įprastų skalbimo miltelių ir maksimalaus leistino karščio skalbimo programos.

Jei dėmę pastebėjote ne iš karto ir, tarkime, drabužis pabuvo gana ilgai, pamerkite jį šaltame vandenyje su actu, o ryte išskalbkite skalbimo mašinoje. Mirkykite drabužį tol, kol neliks nemalonaus aromato ir dėmių.

Naudingas patarimas: norėdami išvalyti čiužinį, pastatykite jį ant šono. Valydami viena ranka laikykite pridėję rankšluostį, kad sugertų vandenį ir neįsigertų toliau į čiužinį.

2. Minkšti baldai

Esminė rekomendacija – paisykite gamintojo rekomendacijų. Jei apmušalai paprasti, galite valyti patys. Jei baldai vintažiniai, antikvariniai ar aptraukti šilku, geriausia kreiptis į valymo profesionalus. Jei turite naminių gyvūnų ir norite įsigyti sofą ar fotelį, rinkitės baldus su praktiškesniais, patikimesniais apmušalais.

Šviežias dėmes išvalyti nesudėtinga. Pradžiai su mikropluošto servetėle nugerkite dėmę. Paskui reikia pasigaminti valymo priemonę. Jums reikės vieno šaukšto indų plovimo skysčio, dviejų stiklinių šalto vandens ir vieno šaukšto acto. Visus komponentus sumaišykite. Sumirkykite šiuo valikliu mikropluošto servetėlę ir patrinkite dėmėtą vietą, pradėdami nuo kraštų. Kitą servetėlę pamirkykite į vandenį ir nuvalykite valymo priemonės likučius. Kartokite procedūrą, kol neliks dėmės.

Įsisenėjusioms dėmėms išvalyti prireiks daugiau pastangų. Sumaišykite 300 ml vandenilio peroksido, 3 šaukštus valgomosios sodos ir kelis lašus indų plovimo skysčio iki vientisos konsistencijos. Šį skystį supilkite į buteliuką su purkštuku ir papurkškite ant dėmių. Palikite maždaug valandai, paskui, jei dėmė neišnyko, pakartokite procedūrą.

Tada patrinkite valytą vietą švariu drėgnu audiniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad neliktų dėmių džiūvant. Paisykite šių rekomendacijų, nes ant valymo priemonės likučių gali nusėsti dulkių, o vandenilio peroksidas gali išbalinti audinį, išploninti pluoštą.

Dėmesio! Prieš valydami užtepkite valomojo mišinio ant nedidelio ploto nematomoje vietoje ir pažiūrėkite, ar nesikeičia audinio spalva.

3. Kilimai

Moteris siurbia

Kuo greičiau pastebėsite dėmę ir imsite ją valyti, tuo didesni šansai išvalyti. Jei dėmė nesena, nugerkite šlapimą nuo kilimo, tada išplaukite tą plotą šaltu vandeniu. Jums reikės fermentinio valiklio, kuris išskaido šlapimo kristalus ir panaikina jo kvapą. Užtepkite valiklio ant dėmės ir palikite 5 min.

Daugelis iš karto nuplauna priemonę, bet tai – klaida. Naminių gyvūnų šlapimas giliai įsigeria į kilimą. Geriausia užtepti valomosios priemonės ne tik ant dėmės, bet ir aplink ją.

Įsisenėjusias dėmes sunkiau išvalyti, o kartais netgi sunku įžiūrėti. Valykite keliais etapais, iš anksto apsišarvuokite kantrybe.

4. Apavas

Jeigu augintinis padarė jums į sportinius batus, kuriuos galima skalbti, pirmiausia pamerkite juos į šaltą vandenį su actu. Paskui išskalbkite skalbimo mašinoje tinkama programa. Odinių batų, basučių negalima skalbti. Pirmiausia nusausinkite drėgną paviršių popieriniu rankšluosčiu. Tada sumaišykite truputį acto su ūkinio muilo putomis, šia priemone patrinkite apavą, kol neišnyks kvapas. Paskui palikite avalynę išdžiūti.

5. Ko nepatartina daryti

Netinkami veiksmai tik pablogins padėtį.

1. Nepurkškite ant dėmės kvepalų ir pan. Jie trumpam užgoš šlapimo kvapą, paskui jis pasidarys dar ryškesnis.

2. Amoniakas kenkia daugeliui audinių, todėl tekstilės gaminių su juo nevalykite.

3. Chloras gerai valo šlapimą, bet yra toksiškas, taigi gali būti pavojingas ir žmonėms, ir gyvūnams. Be to, jis ploniną audinių pluoštą, daro jį mažiau elastingą.

Visiškai realu išvalyti naminių gyvūnų šlapimo dėmes nuo įvairių paviršių. Geriausi pagalbininkai – liaudiškos priemonės, kurios puikiai padeda išimti tiek šviežius, tiek įsisenėjusius nešvarumus. Pasitelkę pateiktus patarimus, išvalysite drabužius, čiužinius, kilimus ir baldus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)