Iššveiskite orkaitę

Galbūt šis darbas – pats nemėgstamiausias, bet spindinti švara orkaitė taps nauju jūsų gyvenimo džiaugsmu. Knygos „Organizuotos mamos metodas“ („Organised Mum Method“) autorė Gemma Bray sako, kad svarbiausia – prevencija. „Man patinka plastikiniai specialūs patiesalai į orkaitę, ant kurių subyra visi maisto trupiniai. Belieka ištraukti ir nuskalauti po tekančiu vandeniu. Tik prieš įdedant patiesalą, reikia švariai išvalyti orkaitę.“

G. Bray sako, kad daugelio mėgstama sodos su vandeniu pasta jai nepasiteisino, ypač jei orkaitė senokai šveista. Ji išima groteles ir pamerkia jas labai karštame muiliname vandenyje: „Indų plovimo skystis – viena geriausiai riebalus šalinančių priemonių. <...> Palaukite, kol po naudojimo orkaitė atvės, bet bus dar šilta. Valykite vidų su šluoste ir karštu muilinu vandeniu. Pavalykite po kiekvieno kepimo ir galiausiai pastebėsite skirtumą.“

Norėdami išvalyti mikrobangų krosnelę, supjaustykite citriną ir sudėkite gabalėlius į dubenėlį vandens. „Penkioms minutėms įstatykite dubenėlį į visu kaitrumu įjungtą orkaitę. Paskui palikite pravėsti, – juk nenorite, kad į veidą pliūptelėtų karšti garai, – o tada išvalykite vidų su šluoste“, – teigė kelių patarimų apie namų tvarkymą knygų autorė Lynsey Crombie.

Išvalykite šaldytuvą

„Visus produktus išimkite iš šaldytuvo ir sudėkite į šaltkrepšį“, – teigė TV laidų apie švarą vedėją, tinklalapio „AggiesTips.com“ autorė Aggie MacKenzie. – Į užkimštą kriauklę prileiskite karšto vandens, įpilkite ploviklio ir išplaukite visas lentynas. Šaldytuvo vidų iššluostykite šlapia mikropluošto šluoste – jokių priemonių nereikia naudoti. Galinėje sienelėje esanti angelė gali užsikimšti – pabadykite su vatos pagaliuku.“

Jei pavyksta atitraukti šaldytuvą, atitraukite ir išvalykite grindis po juo, nusiurbkite šaldytuvo galinę sienelę.

Iššveiskite klozetą

Kaip pataria L. Crombie, pirmiausia reikia nusemti iš klozeto dalį vandens, kad per daug neatsiskiestų valymo priemonė. Arba galite nustumti dalį vandens su klozeto šepečiu.

„Įpilkite į klozetą kalkes tirpdančios priemonės ir palikite per naktį“, – teigia ji. Tiks ir dantų protezų tabletės ar sodos tabletės, tik jei kas iš namiškių greitai pasinaudos tualetu ir nuleis vandenį, nebus reikiamo poveikio. „Baliklių nenaudoju, nes jie neatitirpina kalkių. Vaizdas iš pradžių būna geras, bet po kelių dienų kalkės vėl matosi“, – sakė ji.

Švara vonios kambaryje

G. Bray įpila į buteliuką su purkštuvu perpus acto su vandeniu – šis mišinys puikiai šalina kalkes ir nešvarumus. Stipriai apkalkėjusią dušo galvutę galima pamirkyti vandens ir acto mišinyje. Ji sako, kad namuose stengiasi naudoti kuo mažiau chemikalų.

Kaip naikinti juodus pelėsius aplink vonią ir kt. vietose? Pamirkykite tualetinį popierių į baliklį ir uždėkite ant tų vietų, kur yra pelėsių, po kiek laiko nuplaukite. Dušo užuolaidą, guminį kilimėlį prie vonios galite išplauti skalbimo mašinoje – bus kaip nauji.

Spindintys langai

Langus galite valyti pirktiniu langų valymo skysčiu arba actu. Jei langų rėmai plastmasiniai, valykite su kremo konsistencijos valikliu arba su soda.

Medinius langų rėmus L. Crombie pataria nuvalyti vien drėgna šluoste, o paskui pavalyti specialia priemone su eteriniais aliejais, kuri tausoja medieną. Nepamirškite nuvalyti rankenėlių. Užuolaidas išsiurbkite, išpurtykite, žaliuzes nuvalykite.

Ištuštinkite retai naudojamų daiktų stalčių

Priėjus iki retai naudojamų daiktų stalčiaus reikia būti negailestingiems, pataria A. MacKenzie. Viską išimkite, stalčių išsiurbkite, iššluostykite drėgna šluoste. Tada sudėkite į stalčių tik tuos daiktus, kuriuos tikrai naudosite. Jei daikto per pastaruosius metus neprireikė, greičiausiai ir nebeprireiks.

Švaru ir po lova

Ištraukite iš po lovos visus daiktus, dėžes, švariai išplaukite grindis (garantuotai bus storas dulkių sluoksnis). „Puiki proga išpurtyti čiužinį, jei reikia. Išsiurbkite jį. Jei turite garinį siurblį, panaudokite“, – teigė L. Crombie.

– Laikykite garinį siurblį už 30 cm nuo čiužinio – žmonės laiko per arti, todėl čiužinys sudrėksta ir jie negali gultis, kol neišdžiūva. Palikite pravirą langą, kad čiužinys išdžiūtų. Jei ant čiužinio yra dėmių, jas išimsite su kilimų valikliu.“

L. Crombie rekomenduojamas gaiviklis: į 500 ml vandens butelį įberkite 20 šaukštelių sodos, įlašinkite 20 lašelių eterinio levandų aliejaus, išmaišykite ir papurkškite miegamajame.

Sienos, lubos ir durys

Tapetais išklijuotas sienas reikia valyti – atsargiai nusiurbti arba nuvalyti su sausa ar drėgna mikropluošto šluoste. Plokščia sausa šluota atsargiai nubraukite dulkes nuo lubų, sausu dažų ar senu makiažo šepetėlių išvalykite dulkes iš šviestuvo.

Kai kurie dažai būna plaunami, vis tik L. Crombie nerekomenduotų rizikuoti – ji siūlo nuvalyti dulkes sausa šluoste, o dėmes pavalyti kempinėle. Durų rėmus ji valo su šiltu muilinu vandeniu, o paskui iš karto nušluosto sausa mikropluošto šluoste.

Išsiurbkite ir išvalykite sofą

Jei mėgstate pagulinėti ant sofos (kas nemėgsta?), nepatingėkite dažniau ją kruopščiai nusiurbti. Šlapia mikropluošto šluoste išvalykite dėmeles. A. MacKenzie pataria pasiskolinti siurblį su garais – jis puikiai valo. Kai kuriuos sofų užvalkalus galima skalbti. Sofos pagalvėlės dažniausiai būna sintetinio užpildo, taigi vadovaukite instrukcija, kaip skalbti.

Galiausiai išvalykite valymo įrankius

A. MacKenzie pataria nepamiršti ir valymo įrankių. „Puiki šluota – plokščia, su medžiagine šluoste, kurią galima nuimti ir po kiekvieno grindų plovimo išskalbti skalbimo mašinoje. Šiukšlių semtuvėlį išplaunu virtuvės kriauklėje ir palieku išdžiūti“, – sakė ji.

Siurblio plaunamą filtrą išplaukite, šepečius išplaukite, išimkite tarp šerelių įsivėlusius plaukus ir pan.

G. Bray kasdien keičia indų rankšluostį. Tiesa, savo daugiau nei 100 000 narių turinčioje feisbuko grupėje ji pataria nepersistengti: „Daugelis linkę persistengti. Visada sakau žmonėms – darykite tai, kas reikalinga, nemanykite, kad turite visą dieną tvarkytis, antraip tai gali virsti manija.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)