Sutaupyti laiko padės keli naudingi namiškių įpročiai:

1. Įprotis iš karto užsukti dangtelius

Neužsukti kruopų indeliai, dantų pastos tūbelė, cukraus indas, kosmetikos flakonai ir pan. – visa tai vizualiai sukuria netvarką, užima nemažai vietos. Iš karto užsukdami viską, kas atsisuka, sutaupysite laiko.

2. Įprotis iš karto padėti daiktus į vietas

Ant stalo sudėti pirkiniai, nešvarūs indai kriauklėje, ant kėdžių numesti nešvarūs drabužiai – daugumai pažįstamas paveikslas. Kai darbas atidedamas vėlesniam laikui, sugaištama dvigubai daugiau laiko. Sudėjus pirkinius ant stalo, paskui juos imant ir dėliojant į lentynas, sumetus drabužius ant kėdžių, paskui reikės vėl juos imti, nešti į skalbinių pintinę – taip gaištate brangų laiką. Naudinga išsiugdyti įprotį iš karto dėti daiktus į savo vietas.
Beje – dedant nešvarius drabužius į skalbinių krepšį, juos galima iš karto surūšiuoti – tam pakanka vieno krepšio su pertvara pvz., iš putplasčio.

3. Įprotis iš karto nusivalyti batus

Ryte išskubėjus į darbą ir pamačius, kad batai nešvarūs, nuotaika akimirksniu sugenda. Kad taip nenutiktų, išsiugdykite įprotį, vos parėję namo ir nusiavę batus, juos nuplauti, nuvalyti. Namuose bus švaru – koridoriuje nuo batų nepribyrės purvo, o rytais ramiai apsiausite švarius batus. Kitas variantas – prie durų pastatyti plastikinę dėžę ir statyti batus į ją. Nešvarumai liks dėžėje, o koridoriuje bus švaru.

4. Įprotis iš karto užbaigti pradėtus darbus

Ant stalo paliktų ausinių laidai susipina, tenka juos išpainioti. Nešvarių indų pilna kriauklė trukdo gaminti valgį – juk nėra kur nuplauti daržovių. Auskarai, grandinėlės, numesti ant komodos, susipina, paskui reikia išpainioti. Skalbimo mašinoje pamirštus skalbinius tenka skalbti iš naujo. Laiko nebegaišite, jeigu įprasite viską padaryti iki galo – ausinių laidus susukti, papuošalus sudėti į jiems skirtą dėžutę ir t. t.

5. Įprotis valgyti tik prie stalo

Pasakyti namiškiams, kad nuo šiol valgysime tik virtuvėje prie stalo, lengva, o tai įgyvendinti – kur kas sunkiau. Sunku atprasti užkandžiauti prie televizoriaus ar sukrimsti gardėsį prie kompiuterio stalo. Todėl patartina įprasti surinkti visus daiktus, išeinant iš kambario – tuščius kavos puodelius, riešutų indelius ir pan. Daug laiko tam neprireiks, o kambariuose bus tvarkingiau.

6. Įprotis susiruošti iš vakaro

Ruošiantis į darbą ar į mokymosi įstaigą iš ryto, visada yra rizikos kažką pamiršti. O kartais nerandame kokio nors daikto ir imame karštligiškai ieškoti, versdami namus aukštyn kojomis. Įpratę susiruošti iš vakaro, sutaupysite laiko, nervų. Malonus priedas – pareigingo, niekur nevėluojančio žmogaus reputacija.

7. Įprotis iškart užmerkti ar sudrėkinti nešvarų drabužį ar daiktą

Labai dažnai nutinka taip, kad vaikas išsitepa drabužį, ant viryklės kažkas išsipila arba pridega puodas, bet laiko skubiai išskalbti ar iššveisti nėra. Tokiu atveju galima spėti padaryti tai, kas svarbiausia – neleisti nešvarumams išdžiūti. Galima užmerkti paprastame vandenyje arba sudrėkinti vandeniu, bet geriau į vandenį įpilti ir ploviklio – tada nešvarumų atsikratysite greičiau ir lengviau.

8. Įprotis padėti daiktą į vietą

Įprotis padėti kiekvieną daiktą į vietą – tvarkos namuose garantas. Įpratę automatiškai taip daryti, ilgainiui sutaupome daug laiko. Kai visi daiktai savo vietose, nereikia gaišti laiko ieškant reikalingo daikto, nebereikia taip dažnai tvarkyti spintų. Suaugusiems padėti daiktus į vietą yra gana lengva, o vaikus reikėtų po truputį pratinti taip daryti, pradedant nuo žaislų. Jei vaikas įpras susitvarkyti viską, ko nereikia, ir tik tada imti naują žaislą ar knygelę, netvarkos jo kambaryje bus daug mažiau.

9. Įprotis neapkrauti paviršių

Horizontalūs paviršiai, apkrauti įvairiausiais daiktais, kuria netvarkos įspūdį. O per dieną jų gali susikaupti nemažai: po lyginimo ataušęs lygintuvas, neišmesta vaistų pakuotė, ausinės ir kiti daiktai, kuriais naudojamės kasdien. Todėl kiekvieną vakarą paviršius reikia nukraustyti ir sudėti daiktus į vietas. Tai užims vos porą minučių, tačiau padės sutaupyti laiką tvarkantis savaitgalį – nereikės išnešioti į vietas susikaupusių per savaitę daiktų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)