Visų pirma, tai leis sutaupyti laiko žiemą gaminant patiekalus su šiomis daržovėmis, be to, neleis derliui pirma laiko supūti. Taigi, šaldyti burokėlius apsimoka, ir yra patogu.

Kaip paruošti burokėlius šaldymui

Visų pirma, šaldymui reikia išsirinkti kokybiškas daržoves. Burokėliai turi būti tvirti, nedideli, su lygia odele, nepažeisti.

Dar vienas svarbus kriterijus renkantis burokėlius yra uodegėlė – ji turi būti tik viena. Jei šakninių ataugų daug, reiškia, burokėlis bus kietas.

Nuo atrinktų burokėlių reikia nupjauti lapus, o pačius šakniavaisius nušveisti šepečiu po tekančiu vandeniu. Plaukite kruopščiai, kad ant burokėlių neliktų smėlio ir purvo.

Burokėlių šaldymas žiemai: receptai


Kaip užšaldyti termiškai neapdorotus burokėlius

Kadangi nevirti burokėliai gali ištepti ne tik indus ir pjaustymo lenteles, bet ir jūsų rankas, rekomenduojama rankas apsaugoti guminėmis pirštinėmis.

Nuplautus burokėlius nulupkite, dar kartą perskalaukite vandeniu, kad neliktų žemių. Tada palikite nusivarvėti.

Dabar reikia apsispręsti, kaip pjaustysite daržoves. Tai labiausiai priklauso nuo to, ką ketinate su jomis daryti toliau.

Burokėlių smulkinimo būdai:

  • supjaustyti kubeliais, šiaudeliais ar skiltelėmis;
  • sutarkuoti tarka;
  • sutrinti į tyrelę.


Skiltelėmis supjaustytus burokėlius galima iškart sudėti į šaldymo maišelius, ir, pašalinus iš jų orą, sudėti į šaldymo kamerą.

Kad pjaustyti burokėliai nesušoktų į vieną gabalą, juos reikia šaldyti keliais etapais. Visų pirma vienu sluoksniu išberkite ant lygaus paviršiaus ir įdėkite į šaldymo kamerą. Po kelių valandų ištraukite iš kameros, suberkite į maišelį ar kitą šaldymo talpą ir įdėkite į šaldiklį ilgam laikymui.

Sutarkuotus šviežius burokėlius sukrėskite į nedidelius šaldymo maišelius, juos suplokite, sandariai uždarykite ir sudėkite į šaldiklį.

Jei norite užšaldyti tyrę iš šviežių burokėlių, burokėlius visų pirma reikia supjaustyti nedideliais gabaliukais, tada sumalti trintuvu. Tyrę sukrėskite į silikonines ar plastikines formeles ir užšaldykite. Tokius briketus patogu naudoti gaminant padažus.

Kaip užšaldyti virtus burokėlius

Šis būdas nuo ankstesnio skiriasi tik tuo, kad burokėliai prieš smulkinimą termišai apdorojami.

Burokėlius galima virti ir nuluptus, ir su odele.

Norint išvirti burokėlius su odele, juos reikia sudėti į puodą ir užpilti šaltu vandeniu. Vanduo turi visiškai uždengti šakniavaisius. Burokėlius, priklausomai nuo dydžio, reikia virti 40-60 minučių.
Burokėlius galima išvirti ir mikrobangų krosnelėje. Neluptus burokėlius reikia sudėti į kelis plastikinius maišelius, tvirtai užrišti ir įdėti į maksimaliu režimu nustatytą mikrobangų krosnelę 10-15 minučių.

Burokėlius be odelės galima išvirti garuose garų puode arba multifunkciniame puode.

Taip pat burokėlius prieš šaldymą galima iškepti orkaitėje. Nelupti burokėliai kepami apie 1 val. Peiliu patikrinkite, ar jie suminkštėjo.

Termiškai apdorotus burokėlius pjaustome skiltelėmis, šiaudeliais arba kubeliais, taip pat galima sutarkuoti.

Virtus burokėlius galima malti trintuvu į tyrę. Užšaldytos burokėlių tyrės galima dėti į namuose gaminamas vaikiškas tyreles ar kitokius patiekalus.

O ar galima burokėlius šaldyti nesmulkintus? Toks šaldymo būdas be abejo įmanomas, bet prieš naudojimą tokią daržovę reikės atšildyti, be to, ledo kristalėliai vis vien pakeis burokėlio struktūrą, todėl nesitikėkite, kad supjaustytas jis atrodys kaip šviežias.

Ar galima šaldyti burokėlių lapus

Jaunus burokėlių lapus būtinai reikia užšaldyti žiemai. Žiemą iš jų galima bus išvirti gardžią, daug vitaminų turinčią sriubą. Burokėlių lapus reikia nuplauti, išdžiovinti išdėliojus ant rankšluosčio, tada supjaustyti juostelėmis. Nepamirškite raudonų stiebų – juos irgi puikiausiai galima šaldyti. Supjaustytus žalumynus reikia sudėti į maišelius, sandariai uždaryti ir sudėti į šaldiklį.

Kiek galima laikyti ir kaip atšildyti šaldytus burokėlius

Šaldytus burokėlius galima laikyti ne daugiau nei dešimt mėnesių – su sąlyga, kad laikomasi šaldymo kameros temperatūros režimo.

Gaminant sriubą su šaldytais burokėliais, jų atšildyti nereikia. Šviežius šaldytus burokėlius į sriubą dedame įpusėjus virimui, o virtus šaldytus burokėlius – baigiant virti.

Jei burokėlių reikia salotoms, jie atšildomi kambario temperatūroje arba iš šaldymo kameros perkėlus į pagrindinį šaldytuvo skyrių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)