Kuo ypatingas tvarkymasis pagal švedus, netrukus sužinosite. Toliau pateikta keletas pagrindinių taisyklių iš portalo AdMe.ru, kuriomis būtina vadovautis, norint susikurti jaukią aplinką ir rasti dvasinę ramybę.

Neprireiks nei dulkių siurblio, nei poliruoklių

Nusprendę įvesti namuose generalinę tvarką, be paliovos kilojame iš vietos į vietą įvairius daiktus, kurių kada nors galbūt gali prireikti. Bet kaip tada atrodo mūsų namai? Ogi užgrūsti drabužiais, interjero dekoracijomis ir įvairiais niekniekiais – kitaip sakant, visišku šlamštu. Švedai visus beviltiškai užsigulėjusius daiktus vadina relikvijomis ir be jokių skrupulų skelbia jiems mirties nuosprendį. Taigi, apsižvalgykite po kambarį ir įsitikinkite, ar jame nėra daiktų, keliančių abejonių dėl savo pritaikymo. Tikriausiai, pamatysite ne vieną, ir pirmas darbas, kurį privalote padaryti, – sudaryti nereikalingų daiktų sąrašą.

Šlamštu atsikratykite pagal grafiką

Turite daiktų, kuriais nesinaudojate, tačiau nesiryžtate ir išmesti? Pirmiausia, suskirstykite juos į atskiras kategorijas – drabužiai, indai, statybinės medžiagos, knygos, žaislai ir t. t. Kiekvienai daiktų grupei skirkite po dėžę.

Atsikratyti jų mėginkite palaipsniui. Atminkite, kad pagrindinis tvarkymosi, apie kurį čia kalbama, tikslas – ne tik fizinės erdvės, bet ir gyvenimo pravalymas, o tai – ne tik laiko, bet ir sąmoningumo reikalaujantis darbas.

Pasirinkite konkrečią savaitės dieną ir jai atėjus išgyvendinkite iš namų po vieną daiktų prikrautą dėžę. Taip darykite 6–8 savaites. (Strategiją, žinoma, lemia jūsų nusiteikimas ir namų, kuriuose gyvenate, dydis.) Galbūt atrodo, kad šitaip besitvarkydami labai ilgai užtruksite? Bet pagalvokite ir apie tai, kad neteks skirti tvarkymuisi ištisos dienos.

Daiktus, dėl kurių sudėtingiausia apsispręsti, palikite pačiai pabaigai

Kurie daiktai patys pirmieji turi dingti iš namų? M. Magnusson įsitikinusi, kad šią garbę dera suteikti, tarkim, per akciją įsigytai ir tik kartą (matavimosi kabinoje) apsivilktai suknelei, iš didelės bėdos dar tiksiančioms kelnėms ir kitiems drabužiams, kurių buvimą spintoje itin sunku paaiškinti. Vėlesnėmis savaitėmis pereikite prie daiktų, dėl kurių apsispręsti ne taip lengva, – indų, suvenyrų, žaislų ir t. t.

Sunkiausia bus išsiskirti su nuotraukomis, albumais, dienoraščiais ir popieriniais laiškais. Tačiau jei abejojate, ar jie reikalingi, be jokio gailesčio sudėkite į dėžę. Kai tai darysite, jau būsite ganėtinai įgudę atsikratyti to, kas nereikalinga.

Aptarkite procesą su draugais ir artimaisiais – tai didina motyvaciją

Tvarkymasis pagal švedus – išties neįprastas. Kad taip yra, įrodo kaip tik šitas punktas. Jis, beje, laikomas vienu iš svarbiausių, nes padeda įvesti tvarką ne tik namuose, bet ir mintyse. Užvesti kalbą apie tokius dalykus, kaip tvarkymasis, ne visada paprasta. Bet jei kam nors papasakosite, kuo užsiimate ir kokį turite tikslą, į lėtąjį tvarkymąsi žiūrėsite atsakingiau ir tikrai nemesite įpusėtų darbų.

Nereikalingus daiktus nebūtina gabenti į šiukšlyną

Tarkim, drabužius ir batus galima pristatyti į padėvėtų daiktų surinkimo punktą arba perleisti kokiai nors labdaros organizacijai, knygas – padovanoti bibliotekai, žaislus – vaikų globos namams. Galbūt ko nors prireiks jūsų draugams? Prasmingai realizuojant daiktus, kurių nebereikia, bus daug lengviau su jais atsisveikinti. O visa tai, kam sunku sugalvoti kokį nors pritaikymą, tiesiog išmeskite.

Padėkokite sau už tai, kad susitvarkėte

Kai išgabensite iš namų eilinę dėžę, leiskite sau atsipūsti ir būtinai kuo nors save apdovanokite, pvz., suvalgykite skanėstą, apie kurį ilgai svajojote, surenkite iškylą gamtoje, pasižiūrėkite mėgstamą filmą ar pan. Taip elgiantis neišblės nusiteikimas, o harmonija įsivyraus ne tik buityje, bet ir sieloje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)