Silikagelis – tai pramoniniu būdu išdžiovintas gelis. Jis gaminamas iš persotinto silicio rūgšties tirpalo ir yra naudojamas kaip kietasis sorbentas. Kai kurių rūšių selikagelis yra papildomas specialiais drėgmės indikatoriais – medžiagomis, kurios keičia spalvą, priklausomai nuo sugėrimo laipsnio. Tarkim, nepakitusios būklės silikagelis gali būti tamsiai mėlynas, o prisigėręs drėgmės pasidaryti šviesiai rausvas.

Naujas prekes nuo drėgmės saugantis silikagelis pravers ir buityje. Su juo pavyks išspręsti ne vieną, o net keletą problemų. Toliau pateikta dešimt vertingų patarimų iš portalo novate.ru, kuriuos derėtų prisiminti, kai į rankas paklius silikagelio paketėlis.

Kad netektų kovoti su rūdimis

Garaže arba namuose kartkartėmis pakyla drėgmės lygis, o tai – tiesioginė grėsmė visiems metaliniams daiktams. Norėdami ją pašalinti, į dėžę, kurioje laikomi veržliarakčiai, replės ir kt., įdėkite porą silikagelio paketėlių – tada instrumentų neaptrauks rūdys. Silikagelis sugeria perteklinę drėgmę, taip užkirsdamas kelią rūdijimui.

Kad katė būtų patenkinta

Butuose, kuriuose laikosi drėgmė, būtina imtis kokių nors priemonių, kad saugomi produktai liktų sausi. Vienas iš produktų, kurį tenka saugoti nuo drėgmės, – sausas ėdalas katėms. Kad neprarastų kaloringumo ir kitų pranašumų, reikia pasirūpinti, kad šis produktas liktų toks, koks buvo, – birus. Bene paprasčiausias būdas tai padaryti – suberti ėdalą į hermetišką dėžutę su keliais silikagelio paketėliais. Juos galima užmesti ant ėdalo arba priklijuoti prie vidinės dėžutės dangčio pusės.

Kad peiliukai tarnautų ilgiau

Drėgnoje aplinkoje skutimosi peiliukai paprastai gana greitai netenka kokybinių savo charakteristikų arba tiesiog surūdija. Iš vonios, kurioje šie reikmenys paprastai laikomi, drėgmę išgyvendinti labai sunku. Vis dėlto ir šią problemą galima išspręsti. Tiesiog tada, kai skustuvo nenaudojate, padėkite jį ant kelių silikagelio paketėlių. Jie sugers grėsmę keliančią drėgmę ir skutimosi peiliukai ilgiau išliks kokybiški.

Patikima elektronikos apsauga

Jei silikagelio paketėlį padėsite šalia įrenginių su objektyvais ir ekranais, tikėtina, kad jie neims gesti. Šios rūšies technika ypač jautriai reaguoja į drėgmę, todėl ją sugerianti medžiaga veikia kaip efektyvi apsauginė priemonė.

Kad sportuodami jaustumėtės gaiviai

Keletą selikagelio paketėlių rekomenduojama įsimesti į sportinei aprangai skirtą krepšį. Silikagelis ne tik išdžiovins per treniruotę nuo prakaito sudrėkusius drabužius bei avalynę, bet ir sugers nemalonius kvapus. Jei vadovausitės šiuo patarimu, ir krepšys, ir daiktai visada bus sausi ir nepradvoks.

Kaip išgelbėti telefoną

Sudrėkusį išmanųjį telefoną būtina kuo greičiau išdžiovinti. Tokiu atveju žmonės dažnai griebiasi ryžių (nakčiai panardina telefoną į kruopas, kad šios sugertų į korpusą patekusį vandenį). Šis puikiai pasiteisinantis metodas, deja, turi tam tikrų trūkumų: ryžiai nuo nuolatinės trinties ilgainiui pasidengia dulkėmis, o šios nesunkiai patenka į bet kurią telefono angą. Kad tokio pavojaus nekiltų, vietoj ryžių galima naudoti silikagelio granules.

Papuošalų priežiūra

Kad sidabriniai ir auksiniai papuošalai neprarastų spindesio, dėžutėje, kurioje jie saugomi, privalo atsirasti pora silikagelio paketėlių. Ypač drėgmė kenkia sidabrui: nuo jos metalas greitai patamsėja ir praranda puikią savo išvaizdą, todėl tada, kai pagaliau išpuola proga pasipuošti ilgai nenešiotais sidabriniais papuošalais, pirmiausia tenka juos nušveisti ir nuplauti. Jei nepamiršite, ką gali silikagelis, nebeteks gaišti laiko papuošalų šveitimui.

Tinkama aplinka vaistams laikyti

Jei vitaminus, vaistus ir įvairias tabletes laikote vonioje, į kiekvieną dėžutę būtinai įdėkite po paketėlį su silikageliu, kad preparatai liktų sausi. Vonioje beveik visada gana drėgna, o drėgmė kenkia vaistų kokybei, ardo jų struktūrą ir mažina efektyvumą. Net nedidelis kiekis drėgmės gali sutrumpinti tablečių galiojimo terminą.

Popieriaus apsauga

Į dėžę, kurioje laikomi svarbūs dokumentai, prisiminimų keliančios nuotraukos, įvairūs atvirukai ir pan., būtina įmesti porą paketėlių su silikageliu. Tik tada galėsite būti tikri, kad sudėti popieriai yra apsaugoti nuo drėgmės, galinčios pakeisti jų išvaizdą. Naudojant silikagelį, galima apsaugoti ir knygas, jei nenorite, kad jų puslapiai pagelstų ir įgytų specifinį kvapą.

Neapgaravęs priekinis automobilio stiklas

Jei keletą silikagelio paketėlių padėsite ant automobilio prietaisų skydelio, visada puikiai matysite vaizdą pro langą. Subjurus orui, silikagelis sugers besikaupiančią drėgmę, todėl stiklas neapgaruos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)