1. Oro gaiviklis

Tam, kad bute tvyrotų malonus kvapas, nebūtina naudoti parduotuvinių oro gaiviklių – juk juose daug cheminių medžiagų, kuriomis mes po to esame priversti kvėpuoti. Naudokime apelsinų žieveles!

Mažame prikaistuvyje užkaiskite vandenį ir jam užvirus įmeskite 5-6 žieveles ir mėgstamų prieskonių (galima naudoti cinamoną, neblogai kvepia gvazdikėliai ir anyžiai). Tegul mišinys truputį paverda. Jūsų namai maloniai kvepės be jokių cheminių medžiagų.

Toks naminis oro gaiviklis gali užmaskuoti net keptų česnakų kvapą.

Arba galima tiesiog sudeginti apelsino žievelę virš dujinės viryklės. Tai akimirksniu atgaivins patalpos kvapą.

2. Dantų balinimo priemonė

Šviežios apelsino žievelės puikiai nuvalo geltonas dantų apnašas, kurios susidaro nuo rūkymo ir piktnaudžiavimo kava. Apelsinų žievelėje yra D-limoneno, kuris ir pašalina geltonas dėmes nuo dantų emalio.

Tiesiog patrinkite dantis šviežia apelsino žievele. Procedūra turėtų trukti kokias tris minutes, tada reikėtų išsiskalauti burną švariu vandeniu. Šį natūralų dantų baliklį galima naudoti du kartus per dieną.

O dar iš žievelių galima pasigaminti puikią apelsininę dantų pastą. Išdžiovintas ir į miltelius sutrintas žieveles reikia sumaišyti su vandeniu, kol gausite dantų pastos konsistenciją. Jei tokia pasta valysite dantis kasdien, pasieksite puikių rezultatų.

3. Gerina virškinimą

Jei jūsų virškinimo sistema linkusi streikuoti, galima pamėginti pagerinti virškinimą vartojant apelsinų žieveles. Kadangi jose yra daug maistinių skaidulų, jos veiksmingai padeda nuo vidurių užkietėjimo.

Apelsinų žievelės taip pat padeda nuo skrandžio sutrikimų, meteorizmo, dirgliosios žarnos sindromo ir rėmens. Žievelėse yra pektinų, kurie užtikrina gerųjų bakterijų dauginimąsi storojoje žarnoje.

Žinoma, vargu ar norėsis tiesiog graužti žieveles – geriau jas užplikyti kartu su arbatžolėmis. Gausite gardžią ir labai naudingą gėrimą.


4. Dvigubo poveikio valiklis su eteriniais aliejais

Iš apelsino žievelių galima pasigaminti natūralią valymo priemonę. Paimkite saują kvapnių žievelių, suberkite jas į stiklainį su užsukamu dangčiu ir užpilkite paprastu actu. Palikite bręsti kelias savaites – nepamirškite kas antrą dieną stiklainio pakratyti. Kai nustatytas laikas praeis, perpilkite actą į buteliuką su purškimo antgaliu ir šią priemonę naudokite virtuvės stalviršių, viryklės, kriauklės ir vonios valymui. Tik nepamirškite, kad acto negalima naudoti granitinių paviršių valymui.

Acto ir eterinių apelsino aliejų mišinys sudaro unikalų derinį, turintį dvigubai stipresnį poveikį, be to, ši priemonė dar ir nuostabiai kvepia.

5. Apelsininė mikrobangų krosnelė

Mikrobangų krosnelę tenka dažnai valyti. Paprastai naudojami cheminiai valikliai, kurie suteikia krosnelei ne itin malonų kvapą. Be to, ne taip ir lengva nugramdyti viduje prilipusius maisto likučius. Šias problemas išspręsti padės apelsinų žievelės. Į puodelį įpilkite vandens, įmeskite apelsino žievelių, įdėkite puodelį į mikrobangų krosnelę ir įjunkite prietaisą dviem minutėms. Tada krosnelę išjunkite, bet puodelio neišimkite.

Po kurio laiko galite atidaryti – nešvarumus išvalysite paprasta šluoste, o virtuvėje pasklidęs kvapas padės jums nusikelti į apelsinų giraitę prie Viduržemio jūros.

6. Kaukė veidui

Iš apelsinų žievelių galima pagaminti naminę kosmetinę priemonę, kurioje nebus nė gramo cheminių medžiagų. Ant laikraščio išdėliokite apelsinų žieveles ir palikite kelias dienas džiūti saulėje. Jos turi visiškai išdžiūti. Jei bute drėgna, džiovinkite orkaitėje.

Išdėliokite žieveles vienu sluoksniu ant didelės skardos ir 30-45 min. pašaukite į iki 200 laipsnių Celsijaus įkaitintą orkaitę. Kai žievelės apdžius, palikite jas aušti, o tada sugrūskite piestoje. Turėtumėte gauti šilkinės tekstūros miltelius. Sumaišę juos su nedideliu kiekiu kokosų arba alyvuogių aliejaus, gausite puikią kaukę veidui.

Porą kartų per savaitę ištepkite ja veidą ir palaikykite 15-20 min. – oda taps skaisti, gaivi.

O jei norite, kad pagerėtų nuotaika, išsimaudykite vonioje su apelsinų žievelėmis – vietoj įprastų vonios putų ar kitų priemonių į vandenį įmeskite šviežių apelsino žievelių ir pasilepinkite po varginančios darbo dienos.

7. Apelsinų šveitiklis

Iš apelsinų žievelių galima pasigaminti ne tik kaukę veidui, bet ir puikų šveitiklį. Smulkiai sumalkite apelsinų žieveles, kaip jau buvo nurodyta prieš tai. Kadangi veido oda jautresnė nei kitų kūno dalių oda, apelsinų žieveles reikėtų sumaišyti su kokybiškais manų miltais ir alyvuogių aliejumi. Proporcija turėtų būti 1:1:1. Jei oda riebi, geriau naudoti ne aliejų, bet pieną.

Gautą masę užtepkite ant veido, kaklo ir dekoltė zonos, palikite išdžiūti, tada atsargiai nuvalykite pirštų galiukais.

Tokiu būdu galima nuvalyti negražius inkštirus ir atgaivinti odą.

8. Drabužinės gaiviklis ir priemonė nuo kenkėjų

Kad drabužiai spintoje visada gaiviai kvepėtų, naudokite apelsinų žieveles. Į nedidelius medžiaginius maišelius įberkite džiovintų, maltų apelsinų žievelių ir išdėliokite lentynose. Milteliai sugers nemalonius kvapus ir suteiks drabužiams gaivų aromatą.

Apelsinų kvapo nekenčia drabužinių kenkėjai – skruzdėlės, kandys it kt. Maišeliai su žievelių milteliais puikiai juos atbaidys.

Beje, tokie pakeliai tinka ir vietoj tualeto gaiviklio – tiesiog pakabinkite ant sienos.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)