Ko reikia namų tvarkymui po ligos?

  • Net jeigu paprastai tvarkydami namus nenaudojate pirštinių, tvarkydami patalpas, kuriose buvo sergantis žmogus, geriau jas apsimaukite – jos jus apsaugos ir nuo bakterijų, ir nuo cheminių medžiagų, kurias naudosite. Po to, kai namai vėl spindės švara, pirštines išmeskite – kad neliktų užkrato.
  • Antibakterinio skysčio ir antibakterinio purškiklio tiems baldams, kurių negalima plauti vandeniu.
  • Acto tirpalo – jis padeda sunaikinti daugelio infekcinių ligų sukėlėjus.
  • Dezinfekuojančios priemonės, kurios sudėtyje yra fenolio arba chloro (jei kažkuris iš namiškių parnešė rota- arba norovirusinę infekciją) ir gelį vandenilio peroksido pagrindu (kuris apsaugo nuo gripo viruso).
  • Kai priemonės surinktos, atėjo laikas tvarkyti tas patalpas, kuriose buvo ligonis.

Miegamasis

Svarbiausia – pakeisti patalynę, net jei ligos metu jūs ją jau keitėte. Be to, reikės išvalyti antklodę, pagalvę ir čiužinį. Daugumą pagalvių ir antklodžių puikiausiai galima išskalbti skalbyklėje. Bet jei jums atrodo, kad šito nepakanka – atiduokite į cheminę valyklą.

Čiužinį galima dezinfekuoti taip: pagaminkite mišinį iš 3 valgomųjų šaukštų maistinės sodos, 1 stiklinės 3 proc. vandenilio peroksido ir 2 lašiukų skysto muilo. Sumaišykite visas sudedamąsias dalis, įpilkite į buteliuką su purškiamu antgaliu ir apipurkškite čiužinį. Palikite priemonę išdžiūti, o po to jos likučius pašalinkite dulkių siurbliu.

Dezinfekuojančiu skysčiu nuvalykite visus paviršius, kuriuos jūs ar kitas ligonis lietėte ligos metu, nepamirškite spintų rankenėlių, televizoriaus pultelio, jungiklių, telefono ir kompiuterio klaviatūros.

Vonia

Jei ligos metu jums buvo sutrikusi virškimo sistema, vonios kambarį teks tvarkyti itin kruopščiai. Išplaukite ir išdezinfekuokite chloro turinčiomis priemonėmis visą santechniką. Taip pat nepamirškite spintų ir durų rankenų, jungiklių, čiaupų ir dušo kabinos.

Atskirai pasirūpinkite dantų šepetėliu – užmerkite jį į vandenį su keliais lašais eterinio arbatmedžio aliejaus, kuris pasižymi antibakterinėmis savybėmis.

Virtuvė

Žarnyno infekcijos lengvai perduodamos buitiniu keliu, reiškia, gali pakliūti į maistą per užkrėstus indus arba šluostes, kuriomis valote virtuvės paviršius. Todėl sirgdami stenkitės kuo mažiau būti virtuvėje, geriausia, jei apskritai negaminsite. Patikėkite, pirmas porą dienų jūsų namiškiai kaip nors susitvarkys savarankiškai. O jeigu ne, tiesiog užsakykite maisto į namus.

Po ligos būtinai dezinfekuokite visas spintelių, šaldytuvo ir indaplovės rankenėles, viryklės jungiklius ir kitą virtuvės buitinę techniką, taip pat indus.

Kempinėlę, kuria plaunate indus, ir šluostes, kuriomis valote virtuvės paviršius, geriau išmeskite. Virtuvinius rankšluosčius išskalbkite maksimalios temperatūros režimu.

O svarbiausia, visus kambarius (ne vien virtuvę) gerai išvėdinkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją