Apdžiūvę lapų pakraščiai – tai problema, kurią tenka spręsti dažnam kambarinių gėlių augintojui. Nuo jos neapdraustas nė vienas, nesvarbu, kokius augalus augintų – žibuokles, orchidėjas, begonijas ar kt. Minėtina, kad net tada, kai lapai apdžiūva, augalai paprastai ir toliau auga bei žydi.

Pamėginkime išsiaiškinti, kas lemia augalus bjaurojančių rudų dėmių atsiradimą ir ką daryti, norint jų išvengti.

Visų pirma, džiūstantys lapai signalizuoja apie netinkamą augalo priežiūrą. Žinoma, negalima pamiršti, kad šis reiškinys taip pat priskiriamas natūraliems augalo senėjimo procesams, tačiau augti ir vešėti tinkamos sąlygos gali gerokai sulėtinti gėlės senėjimo tempą.

Norint nustatyti, kodėl džiūsta lapai, būtina kruopščiai apžiūrėti augalą. Tikslios problemos priežasties labai patogu ieškoti atmetimo principu. Toliau išvardyta keletas punktų, į kuriuos tikrai turėtumėte atkreipti dėmesį.

1. Įsitikinkite, jog lapai vysta ne todėl, kad augalą užpuolė kenkėjai (jie gali būtų pasislėpę ant kitos lapų pusės). Pasitaiko, kad parazitai tarpsta ant augalo šaknų. Vis dėlto neskubėkite iškasinėti augalo, kol neatmesite visų įmanomų džiūvimo priežasčių.

2. Įvertinkite vandens, kuriuo laistote augalą, kietumą. Jei naudojate vandentiekio vandenį, augalui gali kenkti per didelė tokių elementų kaip chloras ir fluoras koncentracija.

3. Palyginkite savo pačių vykdomą tręšimo planą su augalo pardavėjo rekomenduojamu grafiku. Kartais nutinka taip, kad lapai ima džiūti, kai augalas nepakankamai arba, atvirkščiai – pernelyg gausiai tręšiamas.

4. Išsiaiškinkite patalpos oro drėgnumą ir įvertinkite, ar drėgnio rodikliai atitinka augalui rekomenduojamas sąlygas.

5. Atkreipkite dėmesį, ar duobutėje, į kurią pilate vandenį liedami augalą, nematyti šaknų. Jei taip, vadinasi, augalui ankšta vazone – pats metas jį persodinti.

6. Įvertinkite žemės drėgnumą ir nustatykite, kiek ji išsausėja tarp laistymų.

Jei identifikavote tik vieną lapų vytimo priežastį, ją pašalinti bus visiškai nesunku, bet jei jų yra kelios, teks įdėti kiek daugiau pastangų.

Neatsižvelgiant į lapų džiūvimo priežastį, visada pravartu įsitikinti, kad augalu rūpinatės taip, kaip reikia. Atminkite, kad kiekviena gėlė unikali, todėl ir prižiūrėti ją turite ne bet kaip.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)