Štai keli patarimai, kuriais galite pasinaudoti, ypač jeigu ketinate pertvarkyti savo butą ar namą.

1. Nesuskaičiuojamos dėžės

Išties patogu daiktus laikyti dėžėse. Vis dėlto, dažnai tomis dėžėmis per daug apsikrauname ir net neprisimename, kas jose sudėta. Dėl to neretai švaistome laiką aiškindamiesi, kas kurioje laikoma.

Patarimas: drabužius geriau laikyti spintoje, iš kurios juos paprasčiau pasiimti. Daiktams, kuriuos naudojate rečiau, laikyti pakanka kelių didesnių dėžių. Ant dėžių užrašykite, kas jų viduje.

2. Plastikinių maišelių kolekcija

Dažniausiai plastikinių maišelių neišmetame, nes manome, kad mums gali jų prireikti. Tačiau vieną dieną jie sukuria mūsų namuose tikrą chaosą.

Patarimas: geriausia plastikinius maišelius laikyti mažoje dėžėje ir apsiriboti tokiu skaičiumi, kiek jų telpa joje. Įsigykite kelis didelius pirkinių krepšius ir vieną jų nuolat turėkite savo rankinėje, su kuria einate į darbą, arba automobilyje, kai važiuojate į parduotuvę.

3. Sofa-lova

Tiesą sakant, nėra pagrįstos priežasties, kodėl reiktų taupyti erdvę vietoj įprastos lovos įsigyjant sofą-lovą. Svečiai taip dažnai nesilanko, o kiekvieną dieną kloti lovą ir dar kankintis dėl nepatogumo – tikrai nėra išmintingiausias sprendimas. Be to, sofose mažiau vietos, todėl miego kokybė bus išties prastesnė.

Patarimas: jeigu ketinate pirkti naują baldą, verčiau įsigykite įprastą lovą su kokybišku čiužiniu. Toks baldas jums tarnaus gerokai ilgiau nei nuolat klojama sofa-lova.

4. Perkrauta kabykla koridoriuje

Koridoriuje esanti kabykla dažnai apkarstyta įvairiais daiktais, net jeigu visiems metų laikams turite vos vieną paltą. Tačiau pirmą įspūdį apie jūsų namus sudaro būtent koridorius. Jeigu jūsų kabykla perkrauta, namai atrodo netvarkingi. Be to, reikia daugiau laiko reikiamam paltui surasti, o tai darant dažnai kiti ten pakabinti daiktai atsiduria ant grindų.

Patarimas: jeigu nenorite drabužiais apkarstytos kabyklos, įsigykite mažesnę! Tai taip paprasta! Netoli durų galima sumontuoti specialiai rankinėms skirtą pakabinimą.

5. Trūksta vietos batams

Net jeigu batus pasidedate gražiai, galiausiai koridoriuje jie sukuria tikrą betvarkę. Jeigu neturite specialiai batams skirto baldo, žiemą koridoriuje bus daug purvo. Šis purvas vėliau nukeliaus į kitus kambarius ir teks tvarkymui skirti vis daugiau laiko.

Patarimas: įsigykite specialią batų dėžę, kurioje avalynė laikoma vertikaliai. Tai ypač praktiška, jeigu jūsų koridorius mažas. Vienintelė problema su tokiomis batų dėžėmis – ventiliacija. Ją galima išspręsti į lentynas įdedant levandų.

6. Kiliminė danga kambaryje

Kiliminė danga, kitaip nei kilimėlis, tarnauja trumpiau. Jeigu ant kiliminės dangos atsiras dėmė, jums teks samdyti specialistus, kurie padės jos atsikratyti. Jeigu dėmės pašalinti nepavyks, teks keisti visą kiliminę dangą arba įprasti gyventi su dėme.

Patarimas: jeigu norite, kad jūsų grindys būtų šiltos ir jaukios, įsigykite kilimėlį. Visada bus galima jį išplauti arba, esant reikalui, nusipirkti naują.

7. Dideli veidrodžiai kambaryje

Dideli veidrodžiai miegamuosiuose dažniausiai atsiranda dėl to, kad jie yra ant spintų durų. Būtent veidrodžiai sukuria didesnės erdvės įspūdį. Vis dėlto, veidrodžiai reikalauja nuolatinio valymo. Jeigu į namus pro langus patenka daug šviesos, ant veidrodžių labai matosi dulkės.

Patarimas: jeigu nenorite valyti veidrodžių kelis kartus per savaitę, užsisakykite drabužių spintą su vienu ar dviem veidrodžiais ant durų. Kad kambarys atrodytų didesnis, galite spintos spalvą priderinti prie sienų spalvos.

8. Per šviesūs tapetai koridoriuje

Šviesūs tapetai išties suteikia kambariui didesnės erdvės pojūtį, tačiau, tiesą sakant, jie gali kelti ir problemų. Šviesios sienos patalpoje, kur žmonės persiauna ir rengiasi paltus, netrukus papilkėja ir išsitepa, dėl to atrodo netvarkingai. Be to, tapetus nuplauti ir pasirūpinti jų švara ne taip jau ir lengva. Jums teks skirti tam nemažai laiko, kol galiausiai reiks perklijuoti pačius tapetus.

Patarimas: jeigu norite išvengti tokių problemų, pasirinkite koridoriaus sienoms ne tokią šviesią spalvą arba pakabinkite ant šviesių sienų spintelę.

9. Vielinės pakabos

Jeigu turite begales vielinių pakabų, labai tikėtina, kad imdami drabužius iš spintos juos sugadinsite. Be to, iš plono audinio pasiūti drabužiai gali prarasti savo formą.

Patarimas: rinkitės medines pakabas, nes jos atrodo geriau ir negadina drabužių.

10. Didelis veidrodis vonios kambaryje

Didelis veidrodis vonios kambaryje, prasidedantis iškart virš kriauklės, labai greitai „paženklinamas“ vandens paliktomis dėmėmis. Sutikite, valyti veidrodį kelis kartus per dieną nėra itin patrauklu. Vonios kambarys atrodys netvarkingai ir jus tai erzins.

Patarimas: jeigu renkatės, kokį veidrodį įsigyti, pirmenybę teikite mažesniam ir kabinkite jį 20-25 centimetrai virš kriauklės. Tai jus išvaduos nuo būtinybės nuolat tvarkyti vonios kambarį.

11. Atviros lentynos

Vienas populiariausių dalykų, ką žmonės renkasi savo virtuvėms – atviros lentynos. Deja, tačiau virtuvėje yra išties nemažai dulkių, kurios dažnai padengiamos riebaliniu sluoksniu ir dėl to labai sunkiai nusivalo. Tokias lentynas ir ant jų sudėtus daiktus reiktų reguliariai valyti, priešingu atveju dulkės bus labai matomos. Kitas neigiamas veiksnys – ši vieta turi būti tobulai švari, mat čia negalima dėti ko panorėjus, kitaip atrodys netvarkinga.

Patarimas: geriausia virtuvei rinktis uždaras lentynas. Ryškiaspalvės spintelės su durelėmis žiūrisi išties puikiai, be to, kambarys atrodo didesnis.

12. Prailginami stalai

Daug kas turi namuose stalus, kuriuos galima pailginti tuo atveju, jeigu atvyksta svečiai. Vis dėlto, svečiai nesilanko taip dažnai, ir nors juos galima transformuoti, jie užima labai daug erdvės ir renka purvą bei dulkes. Taigi, tokį baldą naudosite pora kartų per metus, o nepatogumų jis kels kasdien.

Patarimas: geriau įsigyti mažesnį apvalų stalą, prie kurio gali susėsti daugiau žmonių.

13. Tamsūs šviestuvo gaubtai

Tamsūs šviestuvo gaubtai sulaikys dalį šviesos, todėl kambaryje nuolat bus tamsiau, nei galėtų. Norėdami išspręsti šią problemą, galite pirkti didžiausias ir galingiausias lemputes, tačiau tokiu atveju išnaudosite daugiau elektros energijos ir sumokėsite daugiau pinigų.

Patarimas: geriausias variantas – paleisti šviestuvo gaubtus į šviesesnius. Medžiaga arba šviesus stiklas praleis daugiau šviesos ir kambarys atrodys jaukiau. Be to, nešvaistysite veltui pinigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)