Tinka remontantinės

Braškės yra uoginė kultūra, kurią rekomenduojama auginti naujokams sodininkams. Krūmelių kaip nors ypatingai prižiūrėti nereikia, uogų sulaukiame greitai ir jomis džiaugiamės. Ten, kur daug vietos, braškės tradiciškai auginamos ir kaip daugiamečiai augalai. Sode jos išgyvens kelerius metus.

Kai trūksta erdvės arba išvis neturite sodo, yra balkonas. Ten kelis uogakrūmius galima įkomponuoti įdomiai, gražiai, sutaupant vietos. Šitaip auginti geriausia remontantines braškes. Jos dera negausiai, bet visą vasarą. Daug kompoto žiemai neišsivirsite, bet šviežias uogas valgysite nuo birželio vidurio iki vėlyvo rudens.

Remontantinės braškės leidžia nedaug ūsų. Ant jų išsivysčiusios skrotelės žydi ir dera jau tais pačiais metais. Sodininkai mėgėjai šiuos augalus augina ir kaip dekoratyvinius. Dailiuose induose kerelių ūsai bus nusvirę, o iš skrotelių išaugs žiedynai su uogomis.

Remontantinės braškės žydi ir dera vienu metu, todėl joms reikalingas trašesnis dirvožemis, būtina laistyti ir geriau prižiūrėti.

Pirkdami „vijoklines“ braškes neapsigaukite, nes kol kas tokia veislė, kurios ūgliai liptų aukštyn, dar neišvesta. Populiariai sakant, jei remontantinių braškių ūsus kelsi į viršų – bus laipiojančios, vijoklinės, auginsi kabančiame vazone – svyrančios, o jei pasodinsi lysvėje ir leisi įsišaknyti – paprastos remontantinės, t. y. derės visą sezoną. Plačiai auginamos ‘Ostara’, ‘Humi Gento’, ‘Selva’, ‘Toscana’, ‘Tristan’, ‘Elan F1’ ir kt.

Du paprasčiausi auginimo būdai

Pradėkime nuo dviejų paprasčiausių braškių auginimo būdų, tinkamų ir vien tik balkoną turintiems žmonėms. Kartojame – gera išeitis yra remontantinės braškės. Jas galima auginti palangių loveliuose. Daigai sodinami bent 20 cm atstumais. Balandžio mėnesį parduotuvėse jau galima įsigyti sodinukų. Išsirinkite kelis ir pasodinkite į derlingą kompostinę žemę kuo anksčiau. Galima sudėti kelis lovelius ant specialaus karkaso, kad kiekvienas atsidurtų tarsi laipteliu aukščiau.

Šios braškės puikiai tinka ir krepšeliams. Į vieną krepšelį galite įsodinti tris daigus. Jeigu jis kabo balkone, paukščiai pulti neturėtų, tačiau padėtas aukščiau sode bus labiau matomas. Jeigu taip atsitiko, apgaubkite krepšelį tinklu. Laistoma kasdien, o tręšiama kas 10 dienų.

Rugsėjį kerai nukerpami ir persodinami į lysvę šalia kitų braškių, tik reikėtų nepamiršti pasižymėti, kurios yra remontantinės. Žiemai jos mulčiuojamos durpėmis arba pjuvenomis ir pridengiamos eglišakėmis, nes dažnai apšala. Kitais metais jas vėl persodinsite į vazonus. Jeigu neturite sodo, rudenį, atvėsus orui, suneškite indus su remontatinėmis braškėmis į patalpas, kuriose apie 0 º C, šilčiau nereikia. Kitas būdas – kasmet auginkite vazonuose kaip vienmetes.

Taupant vietą sode


Augindami braškes moliniuose statiniuose su skylėmis, piramidėse, specialiuose plastikiniuose maišuose, medinėse dėžėse ir kitokiuose dekoratyviuose induose ne tik gausite derlių, bet ir turėsite gražų sodo akcentą. Uogos gerai matomos, patogiai surenkamos. Indai pripildomi kokybiško komposto, ant dugno užpylus drenažinės medžiagos. Jie turi būti tokio dydžio, kad tilptų keletas augalų, būtų verta laukti derliaus ir jo paskanauti pakaktų visai šeimai. Tai reiškia, kad kelios braškės pasodinamos didesnio indo kraštuose, o kelios – viršuje. Jos augdamos gražiai driekiasi, ir uogos noksta neliesdamos žemės, neišsipurvindamos, neapkramsnotos šliužų ar sraigių, mažiau užsikrečia grybinėmis ligomis.

Tačiau braškių auginimas induose turi trūkumų. Jeigu aukštas, cilindriškas statinys su skylėmis ar kišenėmis šonuose yra siaurokas – laistyti sunku, nes vanduo greitai nubėga sienelėmis, o ne patenka pas augalus. Be to, jis nuplauna dirvožemį nuo augalo iš skylės, apnuogindamos šaknis. Nepakankamai liejamos braškės kentės ir uogos bus mažesnės. Galimas sprendimas – įkišti plastikinį vamzdelį su skylutėmis, pripildytą skaldos. Pritvirtinkite centre ir liekite per jį, kad vanduo pasiektų kompostą ir pasiskirstytų iki pat indo dugno.

Daugiau vietos užims laiptuotos piramidės. Čia braškės auga tankiai, tačiau visos gauna pakankamai šviesos, nė viena nėra nustelbta. Laistyti reikia dažniau, ypač greitai džiūsta uogos viršutiniuose aukštuose.

Kerelius galima sodinti ir į specialius cilindrinius plastikinius maišus su kišenėmis. Puiku, jei apačioje yra drenažo skylės ir rankenos.

Klasikinis didelis terakotos indas, į kurį galima sodinti ir braškes, ir prieskoninius augalus, labai patrauklus sodininkams. Apsodintas jis nėra lengvas, tad iš karto pastatykite pageidaujamoje vietoje, geriausia – saulėtoje. Liekite nestipria srovele, nes iš tokio indo su vandeniu lengvai pasišalina kompostas. Pasodinus pirmąją daigų eilę, reikia gerai sudrėkinti. Taip pat sodinamos ir aukštesnės eilės: žemės pripilama iki skylių, įkišami daigai, palaistoma ir užberiama dar žemės. Daigų turi atsirasti ir indo viršuje. Pasodinus visus augalus, dar kartą gerai palaistoma. Visą sezoną braškes reikia reguliariai laistyti vandenius ir kas mėnesį trąšų tirpalu. Indai turi stovėti taip, kad saulė apšviestų visą dieną ir beveik iš visų pusių, kad sulauktumėte geresnio derliaus.

Dar mažiau vietos užims medinė dėžė arba dėžės. Jas galima sukrauti vieną ant kitos pasukus. Jei dėžės yra kvadratinės, sustatomos 45 º kampu viena ant kitos.

Ar indai ilgaamžiai? Paprastai braškės juose peržiemoja vidutiniškai. Dažniausiai pirmųjų aukštų daigai lieka gyvi, o štai viršuje kasmet pavasarį tenka atsodinti.