Geriausios valymo priemonės – netoksiškos: actas, soda, Kastilijos muilas (švelnus muilas iš alyvuogių aliejaus), boraksas ir eteriniai aliejai. Iš šių priemonių pasigaminsite ir daugiafunkcį valiklį, ir indų ploviklį, ir skalbimo priemonę, ir oro gaiviklį.

Beje, keli ne vienerius metus trukę tyrimai parodė, kad pirktiniuose valikliuose esantys toksiški chemikalai didina daugelio ligų riziką. Nuolatinis kontaktas su chemikalais erzina akis ir kvėpavimo takus, gali sutrikdyti hormonų pusiausvyrą organizme, padidinti vėžio, AIDS grėsmę, pažeisti nervų sistemą, rašoma curejoy.com.

Nuo gamyklinių antibakterinių valiklių atsiranda chemikalams atsparių vabzdžių, be to, tie valikliai brangūs. Namuose galima pasigaminti pigesnių ir saugesnių sveikatos atžvilgių valiklių, su kuriais pašalinsite dėmes, dezinfekuosite grindis, nuvalysite viryklę, kriauklę ir pan.

Rekomenduojame šias šešias rankų darbo valymo priemones:

1. Daugiafunkcinis valiklis

Viryklės valymas

Ingredientai:
2 stiklinės vandens, 1/2 stiklinės acto, 2 šaukštai sodos, 10 lašų arbatmedžio aliejaus, buteliukas su purkštuku.

Kaip pasigaminti:
Dubenyje sumaišykite visus komponentus, paskui supilkite mišinį į buteliuką. Pasinaudokite piltuvėliu, kad neišlietumėte į šoną mišinio. Šio valiklio galima purkšti visur, kur tik yra nešvarumų – ant spintelių viršaus, plytelių, ant grindų, į kampus.

Actas šalina riebalus ir nemalonius kvapus. Arbatmedžio aliejus turi stiprių antibakterinių ypatybių, gardžiai ir stipriai kvepia. Soda, reaguodama su actu, skaido riebalų daleles ir nešvarumus, todėl jie lengvai nusivalo.

2. Klozeto valiklis


Su šiuo naminiu valikliu pašalinsite net labiausiai įsisenėjusias dėmes, o valant nereikės uostyti nuodingų garų. Valiklyje esantis arbatmedžio aliejus naikina bakterijas, suteikia malonaus kvapo.

Ingredientai:
1/2 stiklinės sodos, 1 stiklinė distiliuoto acto, 1/2 šaukštelio arbatmedžio aliejaus.

Kaip pasigaminti valiklį:
Supilkite į buteliuką su purkštuku actą ir eterinį aliejų, suplakite. Šiuo mišiniu papurkškite į klozeto vidų ir palikite 15 min. Tada ant viršaus užberkite sodos. Po 5 min. galite pradėti šveisti kietu klozeto šepečiu. Nušveitę nuleiskite vandenį ir pamatysite, koks švarus bus klozetas.

3. Skystas skalbiklis

Skalbimas

Skystam skalbikliui reikės borakso, sodos ir Kastilijos muilo – jų mišinys puikiai išims iš drabužių dėmes. Eterinis aliejus neleidžia daugintis mikrobams skalbiklyje ir ant drabužių.

Ingredientai:
1 stiklinė borakso, 1 stiklinė sodos, 1 stiklinė skysto Kastilijos muilo, 10–15 lašų kokio nors eterinio aliejaus, 17 stiklinių vandens.

Kaip gaminti:
Į didelį puodą įpilkite 6 stiklines vandens ir užvirinkite. Išjunkite viryklę, o į puodą su vandeniu supilkite boraksą ir suberkite sodą. Maišykite, kol kietos dalelės ištirps.

Kibirėlyje sumaišykite likusias 11 stiklinių vandens su Kastilijos muilu ir eteriniu aliejumi. Tada supilkite karštą skystį su boraksu, išmaišykite, o gautą skalbiklį supilkite į stiklinę talpą.
Vienam skalbimui įpilkite pusę stiklinės rankų darbo skalbiklio. Jei yra giliai įsigėrusių dėmių, užpilkite skalbiklio tiesiai ant jų, o tada dėkite į skalbimo mašiną.

4. Indų ploviklis


Kastilijos muilas ir eteriniai aliejai pravers ir plaunant indus. Iš alyvuogių aliejaus gaminamas Kastilijos muilas neerzina odos.

Ingredientai:
1,5 stiklinės verdančio vandens, 1/4 Kastilijos muilo gabalėlio (smulkiai sutarkuoti), 1 šaukštas sodos, 1/4 skysto Kastilijos muilo, 10–30 lašų norimo eterinio aliejaus (ar jų mišinio).

Kaip gaminti:
Sutarkuotą kietą Kastilijos muilą suberkite į verdantį vandenį ir maišykite, kol ištirps. Maišydami suberkite sodą, supilkite skystą muilą. Tegu mišinys atvėsta, o tada supilkite eterinius aliejus. Supilkite savo pasigamintą indų ploviklį į plastmasinį buteliuką.

5. Stiklo ir veidrodžių valiklis


Ingredientai: 1/4 stiklinės acto, 1/4 stiklinės izopropilo alkoholio, 1 šaukštas kukurūzų krakmolo, 2 stiklins vandens, 10 lašų norimo eterinio aliejaus.

Kaip gaminti:
Visus ingredientus supilkite į švarų buteliuką su purkštuku, 2 minutes plakite. Šio valiklio galite purkšti ant veidrodžių, stiklo paviršių, langų stiklų, o paskui nublizginti švariu audiniu.

6. Oro gaiviklis


Kai namuose karaliauja švara, galima pasigaminti malonaus oro gaiviklio.

Ingredientai: 15 lašų kokio nors eterinio aliejaus, 1/2 stiklinės acto, 1,5 stiklinės vandens.

Kaip gaminti:
Pasirinkite patinkantį eterinį aliejų. Daugeliui patinka gaiviai kvepiantis citrinžolių arba levandų eterinis aliejus. Visus ingredientus supilkite į buteliuką su purškikliu ir suplakite. Šiuo mišiniu galima mažiausiai tris kartus papurkšti namuose, kad oras būtų gaivus.

Natūralus, pačių pasigaminti valikliai ir gaivikliai ne tik pigūs, bet ir sudaryti iš greitai yrančių, mikroorganizmų suskaidomų komponentų, todėl nekenkia aplinkai ir žmonių sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)