1. Indams plauti

Paprasti garstyčių milteliai sėkmingai pakeis net brangią indų plovimo priemonę. Garstyčios padės išplauti šaltame vandenyje net labai riebaluotus indus. Be to, tokia priemonė visiškai natūrali, vadinasi, yra saugi ir daug pigesnė už chemines plovimo priemones.

2. Skalbimui

Garstyčių miltelius galima naudoti drabužių skalbimui, nesvarbu, rankomis ar mašina tai darote. Tiesiog į dubenį su vandeniu įberkite 50-100 gramų garstyčių miltelių arba supilkite juos tiesiai ant drabužių skalbimo mašinoje ir skalbkite kaip įprastai. Garstyčios puikiai skalbia vilnonius ir šilkinius drabužius, neblukina spalvos ir suteikia šviežią kvapą. Be to, tai pati veiksmingiausia natūrali priemonė, kuri taps atradimu chemijos priešininkams ir tiems, kuriuos kankina įvairios alergijos.

3. Kova su dėmėmis

Garstyčios puikiai susidoroja su dėmėmis, ypač su riebalų. Tiesiog užberkite ant jos sausų garstyčių miltelių, šiek tiek palaukite, kol jie sugers riebalus, o tada ant tos pačios vietos užtepkite iš vandens ir garstyčių miltelių padarytą pastą. Po visko drabužį išskalbkite kaip įprastai ir gerai išskalaukite.

4. Nuo nemalonių kvapų

Garstyčių milteliai yra puikus pagalbininkas kovojant su nemaloniais kvapais. Garstyčių milteliais galima plauti indus ir šaldytuvo lentynėles. Jeigu šiek tiek sausų garstyčių suvyniosite į marlę ir pakabinsite spintoje, pavyks visam laikui atsikratyti nemalonių nešvarių skalbinių ir priplėkimo kvapų.

5. Nuo kenkėjų

Garstyčių milteliai aktyviai naudojami sodininkystėje augalams nuo kenkėjų apsaugoti. Jų galima paberti ant dirvožemio – sunaikinsite kenksmingus vabzdžius. Augalų lapus nuo vikšrų, amarų, šliužų, voratinklinių erkių ir kopūstinių baltukių apsaugosite išpurškę juos vandens ir garstyčių miltelių tirpalu (santykis: 10 litrų ir 100 gramų).

6. Dirvožemiui

Jeigu auginsite garstyčias savo darže, tai duos daug naudos dirvožemiui ir jame auginamoms kultūroms. Šio augalo šaknys purena žemę, praturtina ją deguonimi, atbaido spragšius ir šliužus, o žiedai privilios į sodą bites.

7. Nuo slogos

Garstyčios plačiai naudojamos ir liaudies medicinoje. Pavyzdžiui, jeigu norite greitai įveikti slogą, reikia kojas pakaitinti vonelėje su keturiais valgomaisiais šaukštais garstyčių miltelių. Tokia vonelė ne tik išgydys slogą, bet ir pašalins kojų nuovargį po sunkios darbo dienos.

8. Dezinfekavimui

Garstyčias galima naudoti nedideliems įpjovimams dezinfekuoti. Tiesiog pabarstykite šiek tiek garstyčių ant žaizdos ir odos aplink ją.

9. Galvai plauti

Garstyčių milteliai, atskiesti nedideliu kiekiu vandens (turi būti grietinės konsistencija), gali būti naudojami plaukams ir galvos odai plauti. Šiai natūraliai priemonei pirmenybę teikiantys žmonės pažymi, kad jų plaukai sustiprėjo, įgijo sveiką blizgesį, tapo paklusnūs ir auga gerokai greičiau.

10. Plaukams stiprinti

Nedideliame inde sumaišykite du valgomuosius šaukštus garstyčių miltelių, du valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, du arbatinius šaukštelius cukraus, kiaušinio baltymą ir du valgomuosius šaukštus vandens. Gauta košele ištepkite galvos odą ir plaukų šaknis, tačiau nelieskite jų galų. Palikite 15-20 minučių. Tada kaukę nuplaukite šiltu vandeniu, plaukus išplaukite su šampūnu. Tokia kaukė pagerins kraujotaką, sustiprins plaukų šaknis ir paskatins plaukų augimą.

11. Nuo inkštirų

Riebios odos savininkams vertėtų įsidėmėti garstyčių kaukės receptą, galintį tonizuoja odą ir užkirsti kelią inkštirams. Ją paruošti labai paprasta: garstyčių miltelius sumaišykite su nedideliu kiekiu pieno (turi gautis grietinės konsistencija). Gauta mase ištepkite odą ir palikite 5-7 minutėms. Tada gerai nuplaukite šiltu vandeniu.

12. Strazdanoms šviesinti

Nors strazdanos šį sezoną yra bene pagrindinė grožio tendencija, jų savininkai neretai svajoja atsikratyti strazdanų. Jas pašviesinti ir padaryti mažiau matomomis padės garstyčių kaukė. Tam arbatinį šaukštelį garstyčių miltelių sumaišykite su arbatiniu šaukšteliu medaus ir ištepkite problemines zonas. Palikite 5-7 minutėms. Tada kaukę nuplaukite dideliu kiekiu vandens ir patepkite odą drėkinamuoju kremu.

13. Nuo celiulito

Susidoroti su celiulitu ir sugrąžinti odai tonusą padės medaus ir garstyčių kaukė. Du valgomuosius šaukštus garstyčių miltelių sumaišykite su dviem valgomaisiais šaukštais medaus. Gauta mase ištepkite problemines zonas, apsukite jas plėvele ir valandai atsigulkite po šiltu pledu. Po tokios procedūros kaukę reikia gerai nuplauti ir pasimėgauti kontrastiniu dušu.

14. Galvijams

Smulkintus garstyčių daigus galima sumaišyti su kita žole ir naudoti kaip galvijų pašarą. Garstyčios turtingos baltymų, jos gali užkirsti kelią daugeliui ligų.

15. Raumenims atpalaiduoti

Po sunkios darbo dienos atsipalaiduoti padės vonia su garstyčių milteliais. Į vandenį įpilkite du valgomuosius šaukštus garstyčių, kelis lašelius mėgstamo eterinio aliejaus ir šiek tiek jūros druskos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)