1. Atlikite tyrimą internete

Nesvarbu, ar Jūs ieškote santechniko, dailidės ar kito kvalifikuoto specialisto, visų pirma atlikite tyrimą ir pasirinkite kelis, iš pažiūros, Jūsų lūkesčius atitinkančius variantus. Sužinokite galimas paslaugų kainas, pasiskaitykite komentarus ar atsiliepimus, pažiūrėkite atliktų darbų nuotraukas. Taip pat labai svarbu išsiaiškinti ar potencialūs darbininkai turi visus atestatus ir leidimus bei žinoma, patirties atliekant Jums reikiamus darbus, sakoma pranešime spaudai.

2. Kontaktuokite gyvai

Atlikę tyrimą ir radę Jums priimtiniausius variantus, organizuokite susitikimus. Niekada nesamdykite darbininko telefonu. Visiems statybų specialistams visų pirma reikia susipažinti su projektu ir galiausiai įrodyti, kad jis šį darbą Jums atliks geriausiai. Taip pat nepamirškite tokių klausimų, kurie Jums padės priimti sprendimą, pvz.: apie patirtį dirbant būtent su Jūsų specifikos projektais, galimas kainas, klientų rekomendacijas ir kt.

Jei turite keletą paslaugos tiekėjų, Jums pasisekė. Paprašęs parengti darbų sąmatą, Jūs gaunate galimybę palyginti kelias kainas ir sužinoti kas lemia jų skirtumus.

3. Suderinkite darbo apimtis

Įsitikinkite, kad Jūs ir Jūsų pasirinktas meistras žinote visus reikiamus atlikti darbus, jų apimtis, bei atlikimo terminus. Gana dažnai tarp užsakovo ir darbų vykdytojo įvyksta nesusikalbėjimas ir nuo to kenčiate tik Jus. Tam pačiam projektui tenka skirti didesni biudžetą, tuo pačiu, papildomai mokėti meistrui, nes greičiausiai Jus nesupratote, kad atliekamam remonto ar statybos darbui reikia daugiau laiko ir medžiagų.

4. Reikiamus leidimus gaukite iš anksto

Jums pasisekė jei šiuo metu ieškote meistro remonto darbams, kuriems dažniausiai nereikia leidimų, tačiau jei ruošiatės statyti namus, atnaujinti stogą ar pan. Jums tikrai reikės vienokių ar kitokių leidimų iš įvairių institucijų. Jei nenorite, kad darbai užsitęstų ar net būtų sustabdyti, gaukite leidimus iš anksto. Žinoma, kai kurie statybų specialistai ir įmonės gali siūlyti reikiamus leidimus gauti už Jus, tačiau nepamirškite, kad ši paslauga Jums kainuos papildomai.

5. Paslaugų apmokėjimas

Neapsigaukite, nė vienas profesionalus rangovas neprašys sumokėti visos sumos, jei projektas dar nepabaigtas. Taip, greičiausiai Jūs turėsite atlikti dalinį – avansinį mokėjimą, tačiau jei Jūsų yra prašoma sumokėti sutartą sumą prieš rezultatą, galite tikėtis dviejų scenarijų: darbų pabaigoje kaina gali būti išaugusi ir Jūsų paprašys primokėti arba meistras gali dingti nepabaigęs pradėtų statybos ar remonto darbų. Būkite budrūs ir prisiminkite, kad pinigai tarpusavio bendradarbiavimo garantas.

6. Patikrinkite atestatus ir draudimus

Norite tikėkite norite ne, bet dažnas statybų paslaugų tiekėjas neturi atestatų ir negali atlikti kai kurių darbų. Nors ne visi reikalauja šių atestatų, tačiau ieškant patikimo projekto vykdytojo, pravartu žinoti, kad atestatas nurodo specialistų kvalifikaciją, o kartais net palengvina gauti kai kuriuos leidimus.

Taip pat vienas svarbiausių aspektų – privalomas civilinės atsakomybės draudimas. Šių metų pradžioje atnaujinti įstatymai kiekvieną rangovą įpareigoją turėti privalomą atsakomybės draudimą. Kaip greičiausiai jau žinote, šiuo draudimu yra apdraudžiama viskas, nuo objekte dirbančių darbuotojų iki statybinių medžiagų.

Žinoma, jei Jums reikia nudažyti tik sienas šio draudimo greičiausiai Jums neprireiks, tačiau jei planuojate statyti namą ar atlikti rimtesnius remonto darbus nepamirškite jo įsigyti. Patarimas, privalomas atsakomybės draudimas nėra pigus, tvarkingos, legaliai veikiančios statybos paslaugų įmonės jį jau turi, gal vertėtų rinktis jų pagalbą?

7. Mažiausia kaina – žemiausia kokybė

Sutaupyti norime visi, tačiau reikia žinoti, kur taupyti galima, o kur tiesiog griežtai draudžiama. Kaip bebūtų gaila statybų ir remonto darbai priklauso pastarajai grupei. Renkantis žemiausią kainą Jūs vienareikšmiškai pasirenkate ir žemiausią kokybę, ko pasėkoje laukia problemos ir, kaip sakoma, ,,gyvenimas amžiname remonte“. Tad neprašaukite ir geriau pasirinkite brangesnį, bet patikimesnį variantą, neteks mokėti du kartus.

,,Jei nesate pasiryžęs leistis į paieškas arba tiesiog neturite tam laiko, sutrumpinti pasirinkimo procesą Jums gali padėti draugai ar šeimos nariai. Rekomendacijos gali Jums realiai suteikti galimybę pamatyti meistro atliktą darbą, sužinoti darbo kokybę. Pažįstami, greičiausiai, Jums tikrai nerekomenduos nekompetentingo ir nepatikimo specialisto, tačiau nepamirškite, jei meistras tiko Jūsų draugui, tai dar ne garantas, kad tiks Jums. Neapsigaukit ir prieš samdant darbininką pasidomėkite jo veikla ir atliktais darbas. Geras specialistas noriai pateiks rekomendacijas bei parodys darbus, nes patenkinti užsakovai mielai dalinasi gera patirtimi.“ – pataria statybų bei remonto darbų ekspertas, ,,Astana“ statybos įmonės įkūrėjas Mindaugas Lizūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją