Ar šios prognozės neprieštarauja naujausioms interjero dizaino tendencijomis, pagal kurias vonios kambarys tampa svarbiausia poilsio, atsipalaidavimo prieglobsčiu? Ar įmanoma kokybiškai pailsėti ir atsipalaiduoti ankštame vonios kambaryje?

Vokiečių dizaineris Rolfas Heide išgarsėjo dar septintajame dešimtyje, sukūręs itin praktišką ir funkcionalią sudedamąją lovą „Stack“. Vėliau visa jo kūrybinė energija buvo nukreipta į vonios kambarį. Jis jau daugiau kaip trisdešimt metų darbuojasi vienoje garsiausių pasaulyje santechninės keramikos kompanijų „Duravit“.

Dizaineris įsitikinęs, jog komfortiškas ir patogiam vonios kambariui, kuriame norisi leisti laiką, didelė erdvė nėra lemiamas faktorius. Žymiai svarbiau funkcionalus išplanavimas ir tinkamai parinkti vonios kambario produktai.

Dizaineris atkreipia dėmesį, kad jau dabar bent jau Jungtinėje Karalystėje vidutinis vonios kambario dydis yra vos kiek daugiau nei 4 m2. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ankštame vonios kambaryje ir mažiau galimybių, tačiau dizaineris įsitikinęs, jog toks požiūris klaidingas: „Mano daugiau kaip pusės amžiaus dizainerio patirtis rodo, kad mažą vonios kambarį projektuoti netgi lengviau nei didelį, – sako dizaineris. – Ir priežastis labai paprasta: dideliame vonios kambaryje dažnai didesnis dėmesys skiriamas prabangai ir stiliui. Taip pat reikia galvoti, kaip tinkamai išnaudoti perteklinę erdvę, o tai nėra paprasti užduotis. Tuo tarpu mažoje erdvėje privalai susikoncentruoti į pagrindinius vonios kambario elementus ir patogų jų išdėstymą“.

Pasak R. Heide, norint atsakyti į šiuos klausimus, svarbiausia suprasti, jog vonios kambarys ir virtuvė yra pagrindinės namų zonos, kuriose kasdien verda gyvenimas. Dėl to jos pirmiausia turi būti funkcionalios.

Dizaineris sako, kad mažame vonios kambaryje labai svarbu pasirinkti tinkamo dydžio santechninę keramiką ir vonios baldus. Žmonės dažnai iš inercijos įsigyja tradicinio dydžio praustuvus, nors santechninės įrangos kompanijos kuria specialias vonios kambario kolekcijas mažoms erdvėms. Ch. Wernerio vonios kambario baldų serijoje „L-Cube“ spintelė-veidrodis paslėpta sienoje atlieka ne tik veidrodžio funkciją, nematoma talpi spintelė patogi daiktų pasidėjimui.

Dizaineris taip pat siūlo atkreipti dėmesį į taip vadinamus „2 in 1” produktus, kurie užima sąlyginai mažai vietos, tačiau atlieka kelias funkcijas, tarkim, yra dušo kabina, turinti garinės pirties, dušo masažo funkcijas.

Vietą padeda taupyti ir neįprastais funkciniais sprendimais pasižymintys vonios kambario produktai. Garsus prancūzų dizaineris Ph. Starckas prieš penkerius metus pirmasis „Duravit“ kompanijai sukūrė „SensoWash“ unitazo dangtį su higienine bidė funkcija. Įsigijus tokį unitazą nebereikia sukti galvos, kur pastatyti bidė – idealus sprendimas vonios kambaryje, kur kiekvienas centimetras aukso vertės.

Garsi šveicarų dizaino studija EOOS sukūrė ne vieną tarptautinį dizaino apdovanojimą pelniusią dušo kabiną „OpenSpace“ su sulankstomomis sienelėmis, kurios taip pat padeda taupyti vietą. Funkcionalios, mažoms erdvėms skirtos vonios kambario kolekcijos išlaiko aukštos estetikos standartus, nes nereikalingiems elementams dažniausiai nėra vietos.

Pasak dizainerio, mažame vonios kambario svarbios iš pirmo žvilgsnio nereikšmingos smulkmenos - nereikia apkrauti erdvės įvairiais higienos reikmenimis – jiems būtinai turi būti skirta vieta spintelėse.

Mažuose vonios kambariuose žmonės dažnai pamiršta mažas gudrybes, tokias kaip į grindis įleidžiami dušo padėklai, dideli veidrodžiai ar sienoms ir grindims parinktos šviesios spalvos, kurios padeda vizualiai praplėsti erdvę. Bet svarbiausia, pasak dizainerio, net ir mažame vonios kambaryje nebijoti mąstyti plačiai.