Erdvaus 60,6 kvadratinių metrų ploto buto naujos statybos name interjero kūrimas prasidėjo nuo atsitiktinumo. Dizainerė Monika Juknienė pasakoja, kad atėjusi į užsakovų namus pirmą kartą išsyk atkreipė dėmesį į tapybos darbus, kurie atspindi pajūrio miestelio gyvenimą: prieplauka, žvejų laiveliai, jachtos, banglentininkas, vanduo...

Svarbiausia – paveikslai

Dailininkės Jurgitos Simonavičiūtės kūriniai buvo išbarstyti įvairiose vietose: vieni pakabinti, kiti atremti į sienas, o kai kurie paslėpti tamsiajame kambariuke. Dizainerė pasiūlė parinkti jiems matomesnę erdvę. Šeimininkai sutiko su šiuo siūlymu, nes Nida, kuri vaizduojama paveiksluose, yra nuolatinė jų atostogų vieta nuo pat vaikystės, kelia geras emocijas.

Bendru sutarimu nuspręsta dailės kūriniams parinkti vietą svetainėje virš sofos. Nuo jų nenutolta ir plėtojant interjero viziją. Ginčų dėl stiliaus taip pat nekilo, ir užsakovams, ir M. Juknienei tinkamiausias pasirodė skandinaviškas.

Interjero spalvos – kaip paveikslų: jūros vandens ir gintaro tonai, šviesūs mėlyni, gelsvi, žali ir turkio atspalviai derinami su rusvais.

„Ne šiaip sau sakoma, kad geriausiai spalvos suderintos gamtoje“, – pastebi interjero kūrėja. Šviesiai mėlyna suteikia gaivumo ir lengvumo, rudi atspalviai – šilumos ir jaukumo. Rezultatas – maloni, rami, poilsiui nuteikianti aplinka. Nuotaika tokia, tarsi vasarą atostogautum prie jūros, kur daug saulės, vandens, vėjo ir jo pustomo smėlio.

Pasak M. Juknienės, šis projektas yra puikus pavyzdys, kad interjerą verta pradėti kurti nuo meno kūrinių, laikyti juos atspirties tašku ieškant idėjos ir koncepcijos. Dažniausiai elgiamasi atvirkščiai, dailės darbai derinami prie jau sukurtos aplinkos.

Teko perplanuoti

Kadangi miegamajame nebuvo sutvarkyta garso izoliacija, viena iš projektavimo užduočių – pastorinti sienas, kad ji pagerėtų, tačiau smarkiai nesumažinti šios nedidelės patalpos. Dizainerė naudojo tradicines medžiagas – akmens vatą ir gipso kartoną, jais dengė dvi sienas, ties galvūgaliu ir drabužine. Sumažėjusį miegamąjį optiškai didina šviesios sienų ir užuolaidų spalvos.

Atsižvelgiant į naujų šviestuvų ir baldų vietas, funkcines zonas, perplanuota viso buto elektros instaliacija. Pakeistas ir santechnikos prietaisų išdėstymas vonioje. Unitazas buvo pastatytas pačiame centre, todėl krisdavo į akis vos įėjus, jį nuspręsta perkelti į kitą vietą. Tai padarius atsirado daugiau erdvės, buvo galima įrengti daugiau spintelių.

Bendra gyvenamoji erdvė, į kurią patenkama iš nediduko prieškambario, tradiciškai suskirstyta į poilsio ir virtuvės zonas, tarp jų stovi apvalus pietų stalas su kėdėmis. Balti virtuvės baldai, uždaros spintelės susilieja su baltomis sienomis. Baltas ir stalas, prie jo parinktos skirtingos, tačiau derančios tarpusavyje kėdės – natūralaus medžio ir faneros, baltos ir melsvos. Ši spalva pasikartoja poilsio zonoje, kur stovi melsva sofa. Ją pasirinko užsakovai.

Melsvų, gelsvų ir rusvų objektų yra daugiau: tapybos darbų kompozicija, staliukai – padėklai. Dar du balti grakštūs staliukai įsitaisę abipus sofos, ant vieno iš jų padėtas šviestuvas. Prie sienos pritvirtinta siaura konsolė papildo koridoriaus interjerą, netrukdo praeiti. Maži skirtingo dydžio ir aukščio staliukai suteikia erdvei gyvumo, žaismingumo.

Namų akcentu tapo molbertas su paveikslu gyvenamajame kambaryje. Jis atsirado čia baigus remontą, kai užsakovai nusprendė atsisakyti televizoriaus ir jo spintelės. Jų vietą užėmė lengva knygų lentyna ir molbertas. Yra ir daugiau netikėtų sprendimų, pavyzdžiui, balta kaitlentė, kurią išrinko šeimininkė. Virtuvė tapo dar tvarkingesnė ir vientisa. Visame bute, išskyrus vonią, išklotos natūralaus ąžuolo grindys.

Medžiagų darna

Subtilia interjero detale tapo netradicinės medžiagos, fanera ir HPL presuota fanera, iš jų pagaminti kai kurie baldai ir durys. Medžiagos reljefiškumą atskleidžia virtuvės stalviršio, durų, pietų stalo ir spintos rankenėlių briaunos. Ši fanera puikiai dera prie interjero, yra lengva ir nepretenzinga. Ją M. Juknienė parinko ir vonios baldams.

Virtuvinių spintelių durelių tekstūra matinė – tai suteikia solidumo ir paprastumo. Iš senojo interjero šeimininkai paprašė palikti vieną šviestuvą gyvenamajame kambaryje ir miegamojo lovą pintu galvūgaliu. Dizainerės nuomone, šie užsakovams brangūs daiktai harmoningai įsiliejo į naują interjerą ir nesutrukdė išlaikyti estetinio vientisumo.

Mažutis baltai ir melsvai išdažytas miegamasis skleidžia jaukumą, ramumą. Pagrindinis jo akcentas – melsvi smulkaus geometrinio rašto tapetai, jais išklijuota viena siena. Tapetus išsirinko patys šeimininkai. Vietoj spintelių abipus lovos pastatytos skirtingų spalvų kėdės, kiek pasiglamžiusi lininė patalynė, lengvos rožinio ir violetinio atspalvio užuolaidos kuria nerūpestingumo atmosferą.

„Nors interjero stilius skandinaviškas, visose erdvėse – koridoriuje, poilsio zonoje, virtuvėje ir virš pietų stalo parinkau itališkus šviestuvus. Itališką dizainą derinti su skandinavišku – nauja idėja. Buvo šiek tiek nedrąsu maišyti skirtingus stilius, baiminausi rizikuoti ir suklysti, nes paprastai italų gaminiai naudojami modernaus stiliaus interjeruose“, – dalijasi patirtimi M. Juknienė.

Ji džiaugiasi, kad netikėtas sumanymas pavyko: jį teigiamai įvertino ir pats šviestuvų gamintojas, vienas iš rinkos lyderių „Artemide“. Virtuvės, vonios ir koridoriaus baldų dizainą, spalvas ir medžiagas parinko M. Juknienė, baldus suprojektavo ir pagamino baldininkas Marius Lukaševičius.

Stalviršiai (virtuvės ir vonios baldų bei pietų stalo) pagaminti iš dviejų tarpusavyje karštuoju būdu supresuotų ir suklijuotų 18 milimetrų storio faneros lapų. Ant jų karštuoju būdu priklijuota HPL laminato danga. Ji labai kieta ir atspari mechaniniam poveikiui. Koridoriaus spintai panaudota fenolio plėvele dengta fanera. Jos mechaninis atsparumas taip pat didelis.