Būstuose faraoninės skruzdėlės gyvena sienose, už grindjuosčių, keraminių plytelių, produktų ir atliekų taroje, įsikuria virtuvės balduose, produktų laikymo induose. Šios darbštuolės ypač mėgsta tualetus, vonias, šiukšlių kibirus.

Norintiesiems apsisaugoti nuo skruzdėlių specialistai pataria sandariai uždengti ar įvynioti maistą, sutvarkyti maisto atliekas, išvalyti ant grindų ar kitų paviršių likusias maisto ar skysčių dėmes, maisto likučius. Šiukšliadėžės turėtų būti uždengtos sandariais dangčiais. Šiuos kenkėjus baido riešutmedžių, pomidorų, petražolių, pelynų, citrinų, tabako, laurų lapų kvapai, actas, saulėgrąžų aliejus. Laukinių mėtų, pelynų, šeivamedžių lapai, kreidos milteliai taip pat tinka nuo šių vabzdžių. Pabarsčius druska skruzdėlių takelius, jos kaipmat dingsta.

Nuo vorų – tinkamas apšvietimas

Tikima, kad vorai namams neša laimę, tačiau menkas malonumas stebėti, kaip tamsus nariuotakojis lipa per pagalvę. Dažniausiai namuose pastebimi šie vorai: naminiai kampavoriai, ilgakojai virpūnėliai, plėšriavoriai, maišavoriai. Juos traukia šiltos, tamsios vietos – plyšiai, kampai, ventiliacijos angos, karnizai.

Namuose šie gyviai rečiau lankysis, jei bus nuolat šalinami matomi voratinkliai, užtaisomi sienų ir durų plyšiai, ilgam nepaliekami atviri langai, šalinamos netoli namų esančios buveinės – tarkime, malkų ar komposto krūvos, ir naudojamas apšvietimas, mažiau viliojantis vabzdžius, kuriais minta vorai. Gali padėti ir ant langų kabinami tinkleliai nuo vabzdžių.

Nuo kandžių – pelargonijos

Drabužinės vienspalvės šviesios aukso spalvos kandys, įsisukusios į spintas, ne tik sugadina drabužius, audinius, kailius, bet ir odą. Kilimai ar nešvarūs apdarai joms yra didžiausi delikatesai. Rupūs maisto produktai, džiovinti vaisiai ir riešutai, grūdai ir prieskoniai – skanėstas raštuotasparnėms maistinėms kandims.

Dažnai kandys į namus patenka pro atvirus langus ar duris, tad patariama užtraukti užuolaidas ar naudoti tinklelį nuo vabzdžių. Jos įsikuria tuščiuose kambariuose, po lovomis ir retai darinėjamose spintelėse ar spintose. Norint išsaugoti sveiką maistą, jį galima pakaitinti arba palaikyti šaldiklyje.

Verta reguliariai siurbti sunkiau pasiekiamas vietas, kad būtų pašalinti kandžių kiaušinėliai. Rečiau naudojamus drabužius patartina sudėti į sandarius plastiko maišus – tada kenkėjai jų nesugadins. Kandys nemėgsta levandų ir kėnių, pelargonijų ir dilgėlių kvapo. Džiovintų levandų maišeliai, šių gėlių ir kėnių eteriniu aliejumi pakvėpinti tamponai padeda apsaugoti turtą nuo šių vabzdžių.

Specialisto komentaras


Liutauras Grigaliūnas, kenkėjų kontrolės ekspertas, biologas

Lietuvoje gyvenamosiose patalpose dažniausiai veisiasi tarakonai, pastaruoju metu daugėja ir blakių. Europos šalyse labai populiaru šiuos įsibrovėlius naikinti karščiu, Lietuvoje tai kol kas naujovė. Speciali įranga sumontuojama patalpose ir nustatoma tokia temperatūra, kokios reikia pagal kenkėjo rūšį. Tarkime, blakėms naikinti reikia 45 oC temperatūros. Per kelias valandas žūsta visos šio kenkėjo formos – net ir kiaušinėliai.

Svarbiausia – namuose nesukurti palankių sąlygų kenkėjams, kad jie iš lauko nenorėtų plūsti į žmonių namus. Tai pasakytina ir apie skruzdėles, kurios patalpose ieško maisto ir, jeigu jo randa, tai pasilieka ilgam. Namuose svarbu palaikyti švarą, kad neliktų maisto ar trupinių. Kartais žmonės į indą pripila saldaus skysčio, tarkime, medaus, ir tada šiame skystyje įklimpusios skruzdėlės ar muselės uždūsta.

Galima rinktis žoles, kurių kvapas yra nemalonus konkretiems kenkėjams. Nuo senų laikų žmonės maišydavo kiaušinio trynį su boro rūgštimi ir naikindavo tarakonus ar skruzdėles.

Žmonėms sunkiausia rasti visas vietas ar židinius, kuriuose įsikūrę įvairūs kenkėjai. Jie neretai naudoja per mažas dozes arba neveiksmingas priemones kovoti su konkrečia kenkėjų rūšimi. Tarkim, žmogaus kasdienybę ypač paveikia faraoninės skruzdėlės, mat jos įsikuria ir patalpose, ir maisto produktuose. Joms naikinti yra naudojamas specialus jaukas. Purškiant patalpas įprastais chemikalais po kurio laiko skruzdėlių tik padaugėja. Mat šios skruzdėlės turi daug motinėlių, kurios, pajutusios chemikalus, išskaido būrį ir paplinta po didesnes erdves.

Naikinant kenkėjus svarbu apsaugoti mažus vaikus, kad jie neropotų ir nešliaužiotų chemikalais nupurkštomis grindimis, o dėžutes su jaukais būtina padėti vaikams nepasiekiamose vietose.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!