Tarp geriausiųjų “Electrolux Design Lab” konkurse šiemet pateko Slovakijos, Vengrijos, Suomijos, Kanados, JAV, Australijos ir Naujosios Zelandijos studentų sukurti koncepciniai buities prietaisai.

1. Robo TAP valymo įrenginys

Gyu Ha Choi, Handong pasaulinis universitetas (Pietų Korėja)

“Robo TAP” yra išmani dulkių siurblio roboto evoliucija, leidžianti geriau kontroliuoti automatinį valymą, nustatant tikslią valymo vietą. Šiam sprendimui naudojama objektų identifikavimo sistema IPS, suderinta su paprastu nuotoliniu valdymu, pritvirtintu prie vartotojo bato arba šlepetės. Du treptelėjimai ant nešvarios vietos nukreipia “Robo TAP” į konkrečią vietą. Dar du treptelėjimai atšauks užduotį, o trys grąžins valymo įrenginį prie įprasto valymo.

2. Mobili indukcinė kaitlentė

Tommi Moilanen, Aalto Meno ir dizaino universitetas (Suomija)

Ši išmani kaitlentė - kompaktiškas sprendimas keliaujantiems. Specialiai jai sukurta išmaniojo telefono aplikacija naudojama kartu su išmania maisto produktų pakuote, ant kurios esanti NFC etiketė leidžia telefonu gauti instrukciją, kaip tinkamai paruošti maistą. Ši aplikacija turėtų ir atmintį, kuri “prisimena” kaip gaminote praėjusį kartą. Indukcinė kaitlentė yra blizgaus juodo ir balto dizaino su medine rankena, kurią patogu naudoti nešantis ar pakabinant prietaisą ant sienos jo baterijos įkrovimui.

3. “Onda” mobili mikrobanginė

Matthew Schwartz, California State University Long Beach (JAV)

Nešiojama mikrobangų krosnelė “Onda” - labai sumani prietaiso, kuris rinkai pristatytas 1955 m., inovacija. Kaip ir tradiciškai naudojant mikrobangų krosnelę, greitojo maisto patiekalai šildomi mikrobangomis. Tačiau “Onda” kur kas kompaktiškesnė – naudojant specialią pakuotę, jos vienas šonas įkišamas į prietaisą, kuris aktyvuoja mikrobangas, perduodamas per aliuminio foliją, kuria iš vidaus padengta pakuotė. Energijai generuoti yra naudojamos popierinės baterijos, dėl ko “Onda” yra paprastas, išmanus, nešiojamas ir aplinkai draugiškas prietaisas, kuris gali būti įvairiausių spalvų.

4. Mobilus skalbimo įrenginys

Adrian Mankovecky, Bratislavos Taikomųjų menų ir dizaino mokykla (Slovakija)

Tai inovacija, aktuali keliautojams. Šioje portatyvinėje skalbimo mašinoje įdiegtos keturios patogios naudoti valymo programos. Tereikia perskirkti komponentus ir padėti juos abipus audinio toje vietoje, kurioje yra dėmė ar kvapas bei pasirinkti tinkamą programą. Įrenginys viską atlieka neigiamų jonų ir garų pagalba. Energiją jam teikia cukraus kristalų baterija, todėl šį skalbimo įrenginį galima naudoti bet kurioje pasaulio vietoje.

5. “Ribbon”

Enzo Kocak, Monash Universitetas (Australija)

“Ribbon” (liet. kaspinas-juosta) yra nešiojama kaitlentė, šildytuvas ir šaldymo įrenginys viename. Jo forma ir lankstumas leidžia jį apsukti apie indą, kuriame yra maistas arba gėrimas ir jį pašildyti (juodoji prietaiso pusė) ar atšaldyti (baltoji pusė). Jį patogiai galima suvynioti, pasiimti su savimi arba, tarpusavyje sujungus kelis segmentus, naudoti kaip kaitlentę. Pakraunamas termoelektrinis elementas nenaudojamas gali perteklinę šiluminę energiją paversti elektra.

6. “Salvé” riestainių skrudintuvas

Kent Madden, Carleton Universitetas (Kanada)

Inovatyvus nešiojamas amerikietiškų riestainių (angl. Bagel) skrudintuvas yra ypač aktualus tiems, kurie neturi laiko pusryčiams namuose – tereikia riestainį įdėti į skrudintuvą ir jis ims automatiškai suktis, kol pakaks apskurdimo. Skrudintuvas tausoja energiją, veikdamas cukraus kristalų baterijų dėka, taip pat gali būti pakraunamas indukcijos būdu.

7. “Smoobo” plaktuvas

Roseanne de Bruin, Massey universitetas (Naujoji Zelandija)

“Smoobo” yra smagus ir aplinkai draugiškas prietaisas, skirtas gaminti kokteiliams. Į guminį kamuolį tereikia sudėti visus ingredientus, gerai užsukti kamštelį ir pamėtyti, kad atšoktų į grindis ar sieną. Šokinėjimas aktyvuoja kinetines baterijas, kurios leidžia suktis mentelėms, sutrinti ingredientus ir suplakti kokteilį. „Smoobo” paviršius yra nelygus, todėl žaidimas su juo itin smagus – niekada nežinai, į kurią pusę jis atšoks.

8. “Sous-vide”

Adam Miklosi, Vakarų Vengrijos universitetas – Taikomųjų metų institutas (Vengrija)

“Sous-vide” maisto gaminimo sistema yra inspiruota lėto maisto tendencijos. “Sous-vide” pagamins sveikus ir skanius patiekalus nurodytam laikui, todėl jame integruota personalizuota interneto ir išmaniųjų telefonų programinė įranga, kuri padėtų suplanuoti meniu savaitę į priekį ir pagelbėtų apsiperkant. Skirtingai nuo įprasto virimo, ingredientai yra uždaromi į specialius plastikinius maišelius ir net iki 72 val laikomi tinkamos temperatūros vandenyje - nuo 60 °C iki140 ° C. Taip išlaikoma produktų faktūra ir tiksliai kontroliuojamas apdorojimo lygis.

Konkurso finalas įvyks rugsėjo 7 d., Londone, Verslo dizaino centre (Business Design Centre). Čia vyks konferencija „Room - Home Intelligence”, kurioje ekspertai pristatys ateities vartotojų elgesio įžvalgas ir globalios rinkos tendencijų ekspertizę, orientuotą į namų produktų pirkėjus, dizainerius ir pardavėjus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją