Vaikai piešė vykstančias mokykloje patyčias, vaizdavo skausmą, kurį išgyvena vaikai, patiriantys smurtą, taip pat draugiškumą ir gerus santykius tarp vaikų. Mokiniai kūrybiškai naudojo skirtingas piešimo technikas ir įvairias priemones - pieštukus, flomasterius, akvarelę, aplikacijas ir net plastiliną. Piešinių autoriai - nuo darželinukų iki dvyliktokų, todėl vertinimo komisija išskyrė kelias amžiaus kategorijas ir laimėtojus kiekvienoje iš jų.

Daugumą konkursui pristatytų filmų kūrė grupės mokinių, kai kuriuose dalyvavo ir visa klasė. Filmuose mokiniai patys kūrė situacijas ir jose vaidino, todėl jie turėjo galimybę įvairiais būdais išreikšti savo kūrybiškumą. Jiems teko pabūti ir aktorių, scenarijų autorių, režisierių bei operatorių vaidmenyse. Siužetų ir filmų kūrimo technikų įvairovė buvo gausi, vertinimo komisija susipažino su animaciniais, vaidybiniais filmais, spektaklių bei šokių spektaklių video įrašais.

Mokinių sukurtuose filmuose yra aiškiai pabrėžiamos pagrindinės vertybės, padedančios žmonėms stabdyti patyčias: tolerancija bei kitoniškumo pripažinimas. „Kad, bet ir koks žmogus bebūtų, iš jo tyčiotis negalima. Mes esame visi skirtingi ir ne išorės grožis turi būti svarbus, o tai kas gyvena ten, žmogaus viduje“, - savo filme sako Kalvarijos gimnazijos mokiniai.

„Patyčios verčia mus jaustis tuo, kuo iš tiesų, nesame. Tampame nebe žmonėmis, o pavadintomis pabaisomis. Patyčios griauna asmenybę, ją menkina ir taip verčia jaustis prastesniais už kitus“ - apie pažeminimus ir patyčias sako Vilniaus Baltupių vidurinė mokyklos filmo autoriai.

Kai kuriuose filmuose mokiniai patys siūlo, kaip galima stabdyti patyčias: „Mes sakome – nelikite abejingi matydami patyčias. Netylėkime...“, - sakoma Tauragės „Šaltinio“ pagrindinės mokyklos kūrinyje.

Konkursinių dainų melodijos ir eilės komisijos narius stebino savo originalumu: kiekviena atlikta daina atskleidė vis skirtingus temos „Patyčios gali liautis“ aspektus. Savo dainose vaikai prašo iš jų nesityčioti, kviečia būti draugais bei ištiesti draugui pagalbos ranką. Taip pat žavėjo dainų atlikimas: visos dainos buvo atliktos skirtinguose muzikos stiliuose, ir kiekvienas stilius pabrėžia autoriaus kūrybos unikalumą.

Bendrai yra paskelbti 35 prizinės vietos ir 41 prizininkas (atskiri asmenys ir grupės), tačiau prizininkų bus daugiau, nes yra sukurtos ir papildomos apdovanojimų kategorijos. Visi prizininkai ir dalis kūrinių paskelbti svetainėje www.bepatyciu.lt.

Prizus nugalėtojams įstiegė: LR Švietimo ir mokslo ministerija , kino centras „Skalvija“, Raganiukės teatras, bendrovė TEO LT, AB, LR Ryšių reguliavimo tarnyba, projektas „Bibliotekos pažangai“, Nyderlandų Karalystės ambasada, Pasaulio sveikatos organizacijos biuras Lietuvoje, Jungtinės Karalystės ambasada, Vilniaus miesto savivaldybė, Muzikos bomba, Švietimo informacinių technologijų centras, VU Psichologinių tyrimų ir inovacijų centras, studija „Monoklis“, VU TFAI Molėtų astronomijos observatorija, UAB Linoma, AB „UNO Parks“, įkūrusi ir valdanti „ONE nuotykių parką“ Druskininkuose ir „LABAS nuotykių parką" Vilniuje.

Vaikų linijos inicijuota „Savaitė BE PATYČIŲ“ vyksianti kovo 21-27 dienomis skirta didinti visuomenės sąmoningumui apie patyčių problemą ir skatinti pagarbų bei draugišką bendravimą. Savaitės metu siekiama sutelkti visus galinčius prisidėti prie patyčių problemos sprendimo - mokyklas ir kitas ugdymo įstaigas, mokytojus, tėvus, mokinius, politikus, mokslininkus, specialistus, žiniasklaidą visiems kartu ieškoti priemonių, kurios užtikrintų saugią ir gerbiančią mokymosi aplinką. Prie „Savaitės BE PATYČIŲ“ prisijungė daugiau kaip tūkstantis ugdymo įstaigų ir kitų organizacijų visoje Lietuvoje. Kiekviena įstaiga įgyvendina įvairius renginius savaitės metu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją