„Bendrasis ugdymas dažniausiai būna orientuotas į vidutinius mokinius, dėl to išskirtinai gabūs vaikai dar pradinėse klasėse ima nuobodžiauti, nusivilia mokymųsi, stengiasi kitokiais būdais atkreipti mokytojo dėmesį. Būtent pirmaisiais mokslo metais neretai „pasislepia“ vaikų gabumai, ir tai ypač būdinga berniukams“, – sako Gabių ir talentingų vaikų ugdymo programą kuruojanti Švietimo ir mokslo ministerijos specialistė Marytė Skakauskienė.

Ugdymo tvarka pradinėse klasėse gabiam mokinukui leidžia „peršokti“ klase aukščiau, bet šiuo atveju pedagoginė psichologinė tarnyba turi nustatyti, kad vaikas tikrai gabus ir sugebės prisitaikyti prie didesnių reikalavimų ir vyresnių už jį mokinių. Mokinuko talentui skleistis padeda individualus darbas su pedagogu, specialios užduotys, tačiau reikia ir tam tikro mokytojo pasirengimo bei nusiteikimo.

Iki šiol populiariausiais būdas atskleisti mokinių gabumus – daugelį metų vykstančios rajoninės ir tarptautinės olimpiados, sutraukiančios nemažai dalyvių.

Spalio pabaigoje švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius patvirtino 2010–2011 mokslo metų Lietuvos mokinių dalykinių olimpiadų, konkursų ir kitų renginių grafiką. Toks grafikas sudaromas kiekvieną rudenį, kad mokyklos iš anksto žinotų visų metų olimpiadas ir kitus konkursinius renginius. Pasak M. Skakauskienės, yra derinama, kad nepersidengtų įvairių sričių olimpiados, jos nesutaptų su egzaminais.

Pirmasis olimpiadinis renginys šiais mokslo metais – Lietuvos mokinių debatų turnyras anglų kalba jau įvyko lapkričio viduryje. Gruodžio 3-ąją vyks 22-asis Lietuvos mokinių fizikos čempionatas.

Respublikinių olimpiadų nugalėtojai pakviečiami į komandas, kurios vyksta į tarptautines olimpiadas. Prie mokinių rengimo šiuo etapu intensyviai prisideda ir mokslininkai. M. Skakauskienė pažymi, kad geriausių rezultatų tarptautinėse olimpiadose pasiekia tie mokiniai, su kuriais kryptingai dirba universitetų ar mokslo institutų mokslininkai, sekantys ir pasaulio mokslo tendencijas. Aukštus apdovanojimus kasmet parsiveža jaunieji chemikai, gerų rezultatų pasiekia informatikai, matematikai ir fizikai. Neseniai įvykęs Lietuvos mokinių debiutas biologijos tarptautinėse olimpiadose taip pat buvo pažymėtas aukštais įvertinimais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)