Kaip DELFI teigė auklių agentūros „Mama ir auklė“ vadovė Ieva Augustrinienė, augant nedarbui, rasti auklę lengviau tik iš dalies – atsirado nedirbančių pažįstamų, giminaičių, tačiau dažniausiai jos tinka tik tuo atveju, jei šeima auklei nekelia didelių reikalavimų ir apsiriboja buitimi bei Spoko auklėjimo sistema.

Auklių agentūrų vadovai ir tėvai pastebi, jog dėl sudėtingos situacijos darbo rinkoje auklės darbo ieško daugiau darbingo amžiaus moterų ir jaunų merginų. Tačiau I. Augustinienės tai nedžiugina. “Padaugėjo nemotyvuotų, nepatyrusių žmonių, mąstančių, kad, “ai, tą vaiką bet kas pažiūrės, ir aš galiu”. Gaila, jog daug šaunių moterų išvažiavo”, – pripažino ji.

Keliauja iš rankų į rankas

Geros auklės reputaciją turinčios moterys keliauja iš rankų į rankas, jų, kaip ir ekonomikos pakilimo metais, didžiuosiuose miestuose gyvenantys žmonės laukia eilėse, iš pažįstamų „užsisako“ prieš pusmetį ar net metus.

Paklausta, kiek šiuo metu daugiausiai uždirba auklė, I. Augustinienė minėjo 2000 litų, tačiau pabrėžė, jog yra gana didelis skirtumas tarp auklių, kurios įsidarbino prieš kelerius metus ir vis dar dirba tomis pačiomis sąlygomis toje pat šeimoje, ir auklių, kurios įsidarbina jau sumažėjus atlyginimams.

Didžiausiu išrankumu auklių agentūrų klientai pasižymėjo 2002-2004 metais ir krizės pradžioje. Tačiau bendri daugumos klientų reikalavimai nelabai pakito – norima savo darbą išmanančio, geranoriško žmogaus.

„Įdomu tai, jog Kaune dabar labiau akcentuojamas ugdymas, o ne buitis, kaip buvo anksčiau“, - pastebi I. Augustinienė.

Populiarėja vaiko ligos atveju kviečiamos auklės

Prasidėjus darželio sezonui, išauga vaikų ligos atvejais kviečiamų auklių paklausa. Paklausta, su kokiomis problemomis susiduria darželinukų tėvai, už kokią sumą jie samdo aukles kai vaikai serga, I. Augustinienė pripažino, jog šeimoms sunkiausia įvertinti, kaip dažnai darželinukui reikės auklės tuo atveju, jei vaikas darželio dar nelankęs.

“Tuomet klausiame, kaip dažnai mažylis sirgdavo būdamas namie, su tėvais ar aukle. Jei vaiko labai stiprus imunitetas, kartais gali pakakti kelių vienkartinių užsakymų”, – komentavo agentūros vadovė.

Studentės paprastai dirba su retsykiais sergančiais vaikais, paima juos iš darželio, išleidžia tėvus į kiną, o jei vaikas suserga, paaukoja kelias dienas paskaitų.

“Tačiau jei sirgimai nuolatiniai, vaikas dvi savaites serga, savaitę eina į darželį, pasirenkamas auklės-namų šeimininkės variantas, – pasakojo I. Augustinienė.

Tokiu atveju auklei mokamas nuolatinis, tačiau paprastai kiek mažesnis, nei visą dieną dirbančios auklės, atlyginimas. Jei vaikas serga, auklė jį slaugo, jei neserga – patvarko namus.

Pageidauja jaunų, išsilavinusių lietuvių

Pasidomėjus, koks būtų statistinio vidutinio Lietuvos gyventojo sudarytas tinkamiausios auklės portretas, I. Augustinienė apibendrino: “30-45 metų, labai simpatiška, vairuojanti savo automobilį ir išsilavinusi lietuvė moteris, turinti didelius vaikus“.

Dažnai ši sąlyga skamba kvailokai, turint omenyje pageidaujamą auklės amžių, nes kartais reikalaujama, kad vaikas būtų „bent“ penkiolikos.

Ideali auklė taip pat turėtų gerai gaminti, lavinti vaiką ir kartais sutvarkyti namus. Dar geriau būtų, jei dirbtų už nedidelį atlyginimą.

Ką pasirinkti – auklę ar privatų darželį

Į darželius netilpusių vaikų tėvai svarsto, ką geriau pasirinkti – auklę ar panašiai kainuojantį privatų darželį.

Dažniausiai minimi darželių šalininkų argumentai – nereikia rūpintis maistu, tvarka namuose, tačiau yra ir minusų: vaiką tenka anksti kelti ir kažkur vežti, susirgus vis viena samdyti auklę arba imti nedarbingumo pažymėjimus.

Paklausta, ką mano apie privačius darželius, I. Augustinienė sakė, jog darželis darželiui nelygus, kaip ir auklė auklei. “Tiesiog darželis dažniau tinkamas kiek ūgtelėjusiam vaikučiui, o auklė – mažesniam, dažniau sergančiam ar sunkiau pritampančiam grupėje”, – pridūrė.

Agentūros vadovė pasisakytų už tai, kad į vaikų darželius netilpusių mažylių tėvams valstybė mokėtų tokio pat dydžio kompensaciją, kaip už mažylių ugdymą valstybinėse ikimokyklinio ugdymo įstaigose, juolab, jog nuo ateinančių metų pradžios žadama darželinuko krepšelius skirti ir privačius darželius lankantiems vaikams.

“Šiuo požiūriu į darželius netilpę vaikai (kurių Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, yra apie 20 tūkst. – DELFI) yra diskriminuojami”, – mano DELFI pašnekovė ir mini Prancūziją, kurios miesteliuose, jei nėra darželių, šeimoms kompensuojamos bazinės auklės išlaidos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)