Kas patinka mūsų atminčiai?

Informacija lengviau įsimenama, jeigu:

1) ji įdomi, ginčytina arba netikėta;
2) turi emocinį atspalvį;
3) susijusi su jau esamomis žiniomis;
4) pateikiama kontekste (pavyzdžiui, zoologiją kur kas paprasčiau mokytis zoologijos muziejuje, astronomiją – planetariume, o ne pagal vadovėlį);
5) įsiminimas vyksta atliekant kažkokį fizinį veiksmą (vaikštant ar tiesiog stovint įsimenama geriau).

Norint įsiminti tai, kas išmokstama, būtina bent kartą pasikartoti. Ir pasikartoti ne tiesiog antrą kartą perskaitant visą medžiagą, o tik konspektus – kitaip tariant, savo sąmoningo duomenų apdorojimo rezultatą.

Padės ir pratimų rinkinys informacijai prisiminti, taikant asociacijas ir informacijos skaidymą į paprastus blokus. Pavyzdžiui, įsiminti skaičių 19189110706370 būtų ganėtinai sudėtinga. O suskaidžius šį skaičių į kelias grupes – 1918-911-0706-370 bus jau paprasčiau. O dar jei kiekvienai grupei priskirsite prasminę asociaciją, pavyzdžiui, 1918 – Lietuvos nepriklausomybės paskelbimo metai, 911 – pagalbos telefonas, 0706 – Mindaugo karūnavimo diena, 370 – Lietuvos telefonų kodas, tuomet informaciją įsiminsite greitai ir ilgam.

Įsiminimo efektyvumas didėja jei naudojam įvairius jos įsisavinimo būdus: skaitome, pasakojame, klausomės kitų žmonių paaiškinimų, rimuojame ir dainuojame pagal pažįstamą melodiją, paišomės schemas ar piktogramas. Kuo daugiau informacijos priėmimo kanalų įdarbinama, tuo geriau.

Bet, žinoma, visi šie metodai veikia ne paskutinę naktį prieš egzaminą, o pasiruošimo ėmusis rimtai ir iš anksto. Jei jūs ar jūsų vaikas bent kartą pabandysite ruoštis egzaminui racionaliai suplanavę laiką, kokybiškai ilsintis, teisingai maitinantis, tuomet privalumus pastebėsite nedelsiant. Ir jokių atminties stimuliatorių jums nebereikės.

Natūralūs stimuliacijos metodai – atminties treniravimas, reguliarus protinis krūvis – pasižymi ne tokiu greitu ir pastebimu poveikiu kaip medicininiai preparatai, bet ir yra nekenksmingi.

Išvados

1. Greiti būdai pagerinti smegenų veiklą ir stimuliuoti atmintį nėra saugūs sveikatai ir ne visuomet yra patikimi. Lėti būdai yra nekenksmingi, bet ir neveikia taip, kaip greitoji pagalba: ruoštis reikia iš anksto.

2. Jei pasiruošimo proceso metu nebus laikomasi darbo ir poilsio režimo, jokie stebuklingi preparatai nepadės. Naktis prieš egzaminą – laikas miegui, o ne paskutiniams bandymams bent kažką išmokti.

3. Kad nebūtų gaištamas laikas ir jėgos beprasmiam informacijos kalimui, reikia mokytis dirbti su informacija: išskirti pagrindinę mintį naudojant racionalaus įsiminimo metodus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją