Ilgas nugalėtojo kelias

Daugiau kaip dvidešimt tūstančių šunų spalio viduryje susirinko į Pasaulinę šunų parodą Slovakijos sostinėje Bratislavoje. Slovakijos kinologų organizacija teisę surengti tokio masto parodą vadino garbe. Galbūt organizatoriams ne viskas pavyko, bet, šiaip ar taip, vėlų praėjusio sekmadienio vakarą buvo išrinktas gražiausias pasaulio šuo.

Šis titulas nuo šiol priklauso faraonų šuniui iš Švedijos, pernykščiam Pasaulinės šunų parodos sidabro laimėtojui, 6 šalių čempionui, didžiausios pasaulyje Cruft‘s šunų parodos vienam iš lyderių Northgate's As You Like It.

Mūsiškiams sekėsi

Šunys gali garsinti šalį. Žinoma, ne lodami, o dalyvaudami aukščiausio lygio šunų parodose. Taip atsitiko Bratislavoje, kur visi galėjo įsitikinti: Lietuvoje esama puikių šunų, o juos veisiantys kinologai savo patirtimi nenusileidžia užsienio kolegoms.

Į Pasaulinę šunų parodą buvo užregistruota daugiau kaip 60 geriausių mūsų krašto šunų. Daugiausia dalyvių buvo iš Čekijos, Italijos ir Rusijos. Tarptautiniame 180 šunų ekspertų būryje dirbo ir dvi mūsų krašto tarptautinės teisėjos – Ramunė Kazlauskaitė ir Natalija Nekrošienė.

Pirmą kartą į gražiausių pasaulio šunų dešimtuką pateko Lietuvoje išveistas šuo – kauniečių Inokaičių šeimos augintinis, airių seteris Karmino Made Fanfan La Tulipe. Nugalėjęs visu VII grupės šunis, jis puikiai pasirodė tarp dešimties gražiausiųjų. Šį seterį išveisė vilniečiai Kristina ir Donatas Olšauskai, žinomi airių seterių veisėjai.

Paskutinę parodos dieną įvyko ir gražiausio jauno šuns rinkimai. Šių rinkimų kaunietė Renata Černyš nepamirš niekada – jos miniatiūrinė bulterjerė Mooncraft's Princess Of Showland, aplenkusi šimtus pajėgių varžovų, buvo tituluota gražiausia visų parodoje dalyvavusių jaunų šunų atstove.

Sėkmė nenusigręžė ir nuo vilnietės Svetlanos Valujevos šiperkių, į namus ji sugrįžo su dviem pasaulio nugalėtojais.

Pasaulio jaunimo nugalėtoja tapo ir G. Chmelevskajos bulmastifė bei O. Gordejevos ir M. Rainienės niūfaundlendė.

Puikiai pasirodė mūsų cvergpinčeriai, auksaspalviai retriveriai, Labradoro retriverių kalytė, dobermanai, basendžis, Lasos apsai, falenai, papijonai, vižlų kalytė, čekoslovakų vilkšunis, Akita inu, taksai bei kiti šunys. 

Tarp pasaulio gražiausių veteranų (varžosi daugiau kaip 8 m. turintys šunys) pateko ir mūsų auksaspalvė retriverė bei mažoji pudelė.

Dešimt gražiausių

Jei vardytume šalis ir šunų veisles, nugalėtojų dešimtukas šįkart atrodė taip: komondoras ir auksaspalvis retriveris iš Vengrijos, vokiečių dogas iš Italijos, vakarų Škotijos baltasis terjeras iš Slovakijos, šiurkščiaplaukis nykštukinis taksas, afganų kurtas ir faraonų šuo iš Švedijos, biglis iš Lenkijos, pudelis žaisliukas iš tolimosios Japonijos ir mūsiškis airių seteris. Tik dešimt šunų iš daugiau kaip dvidešimties tūkstančių...

Pasaulio kinologai atsisveikino neilgam. Į pasaulinę parodą kitąmet jie rinksis Danijoje, dar po metų – Prancūzijoje. Prancūzai jau dabar žada įspūdingą renginį, nes jis sutaps su Tarptautinės kinologų federacijos šimtmečiu.