Sparčiausia raida

Iki trejų metų kūdikis vystosi sparčiausiai – ir fiziškai, ir emociškai. Paskui jau niekada taip greitai žmogus neauga ir nesivysto. Jeigu suaugęs žmogus galėtų taip sparčiai daryti pažangą kaip kūdikis, ko gero, taptų genijumi.

Naujagimiui ir kūdikiui ypač svarbūs dalykai yra lytėjimas, kontaktas su mama, kitu artimu žmogumi, juk pasaulį pažįsta per pojūčius. Todėl be galo svarbu, kad mama suprastų kūdikio poreikius ir juos patenkintų, kad priglaustų, paglostytų, panešiotų, atsilieptų į verksmą. Juk kol kas tik verkdamas kūdikis gali „pasakyti“, ko nori.

Tokį mažutį stipriausias ryšys sieja su mama, nes dar iš gyvenimo įsčiose prisimena jos širdies plakimą. Mažulis vis dar jaučiasi esąs mamos dalis, nesuvokia, kad yra visai kitas žmogutis. Tik vėliau pradeda suprasti, kad be mamos dar yra daug kitų dalykų, pradeda tyrinėti aplinką.

Mama – veidrodis

Mama yra tarsi kūdikio veidrodis, kuriame mato pats save. Vaikučiui mama reiškia jį patį. Todėl labai svarbu, kaip ji jaučiasi, kaip elgiasi su mažyliu. Kai kūdikis pradeda vaikščioti, prasideda kitas jo gyvenimo etapas, mat atsiranda galimybė atitolti nuo mamos ir pažinti save, patyrinėti ribas.

Tai etapas, kai mažylis pamažu pradeda atsiskirti nuo mamos ir suvokti, kad jis yra kitas žmogus. Tačiau vis dar mano, kad pasaulis skirtas tik jam. Psichologai tai vadina visagalybės jausmu, kurį patiria kiekvienas vaikutis. Ir tik apie trečiuosius metus jau tiek atitolsta nuo mamos, kad supranta, jog jis ir mama – tai du skirtingi žmonės. Maždaug tada vaiko žodyne atsiranda žodelis „aš“.

Kas priklauso nuo mūsų

Koks vaikutis augs, labai priklauso nuo aplinkos. Vienoks užaugs, jei mama yra per daug globėjiška, nė per žingsnį jo nepaleidžia, bijo leisti tyrinėti, ardyti, laipioti ir pan. Visiškai kitoks, jei buvo nelauktas, atstumtas. Dar kitoks, jei mama jį myli ir leidžia būti gana savarankiškam. Šie dalykai formuojasi iki trečiųjų gyvenimo metų.

Jeigu trejus metus mažylis buvo tarsi nereikalingas, nemylimas (dėl įvairių priežasčių, pavyzdžiui, dėl to, kad mama sirgo pogimdine depresija), nelauktas, pradeda manyti, kad yra blogas, nepateisina tėvų lūkesčių. Apie trečiuosius gyvenimo metus gali atrodyti užguitas, išsigandęs ir galbūt piktas.

Jeigu mama yra per daug globėjiška, vaikui atrodo, kad jis yra silpnas, bejėgis, nepajėgus savimi pasirūpinti. Toks mažylis augs nepasitikėdamas savimi ir savo jėgomis. Tokie vaikai paprastai bijo ką nors nauja pradėti, ką nors daryti patys.

Jeigu iki trejų metų vaikas patirs ir supras, kad buvo laukiamas, yra mylimas ir kad išorinis pasaulis nėra grėsmingas, nes mama nedraudžia tyrinėti, pačiam daug ką išbandyti, tai ir užaugs pasitikintis savimi. Toks vaikas norės bendrauti, pats siūlys kitiems žaidimus, bus smalsus.

Būtinas smūgis

Kiekvienas vaikas vystosi kitaip. Vienas anksčiau atsiskiria nuo mamos, kitas – šiek tiek vėliau. Sakoma, kad vaiko auklėjimas iki trejų metų yra ypač svarbus todėl, kad kaip tik tuo metu jis susiformuoja vaizdą apie save. Maždaug tuo metu vaikai išgyvena ir vadinamąjį Edipo (Elektros) kompleksą, kai berniukai ima konkuruoti su tėčiu, mergaitės – su mama.

Tai be galo svarbus vaiko raidos etapas. Mat supratus, kad mama priklauso tėčiui, o šis – mamai, sugriūna mažylio visagalybės pojūtis. Šis skausmingas procesas yra neišvengiamas. Vaikutis turi tai išgyventi ir suprasti, kad pasaulis nesisuka vien tik apie jį.

Pasaulio supratimas

Vaiko raida ties trečiaisiais metais nesustoja. Tiesiog ankstyva patirtis, vadinama ikikalbine (tol, kol mažylis nekalba), yra labai svarbi. Ji paliečia pasąmonės sluoksnius, kuriuos vėliau taisyti yra be galo sunku. Kūdikiui didžiulė trauma, jeigu tokiame amžiuje sunkiai serga, guli ligoninėje ir yra atskirtas nuo mamos.

Galbūt pasveikusio intelektinė raida nevėluos, tačiau emocinė tikrai gali sutrikti. Vaikas gali visko bijoti, būti užsisklendęs savyje, labai priklausomas nuo savo tėvų.

Svarbiausios darželio pamokos

Kažkas yra pasakęs, kad visko, ko labiausiai reikia gyvenime, išmokstame vaikų darželyje (arba vaikystėje). Galbūt šis posakis ir atspindi, kodėl pirmieji gyvenimo metai yra tokie svarbūs. Juk mes visi vaikystėje išmokome, kad einant per gatvę reikia susikibti rankomis, kad pažaidus reikia susitvarkyti žaislus, kad miegoti pietų miego ir gerti šilto pieno yra sveika.

Visa tai tinka ir suaugusiųjų gyvenime. Galima net pajuokauti: „Jeigu politikai pažaidę susitvarkytų žaislus, būtų labai gerai.“ Taip pat gerai būtų, jeigu visada gyvenime galėtume atsiremti į draugo petį.