16 – 25 metai: romantizmas

Tai įžengimo į seksualumą laikas. Mergina labiau bando nustatyti, kaip ateityje atrodys jos seksualumas, o ne pasirinkti kažkokią stabilią jo formą. Per kiekvieną susitikimą ji tikisi geriau pažinti savo emocijų bei pojūčių galią ir atskleisti savo seksualinį potencialą.

Šiam jaunos moters gyvenimo laikotarpiui daug įtakos turi vaikystės ir paauglystės patirtis, o jos psichikoje vis dar yra įsijungę ankstesni gynybiniai mechanizmai, todėl santykiuose ji ieško ne tik nuotykių, bet ir saugumo.

Viena iš svarbesnių šio amžiaus ypatybių yra romantizmas, kad ir kaip jis pasireikštų – nuo švelnios, romantiškos mergaitės iki beatodairiškos užkariautojos. Tai yra esminis šio laikotarpio psichologinis derinys: viena vertus, troškimas pažinti ir atrasti savo galimybes, kita vertus, begalinis dailaus princo laukimas, svajonės apie patikimą ir mylintį vyrą, kuris sugebės pažadinti jos seksualumą..

Tamsioji pusė: pyktis, nusivylimas, protestas

Seksualinę patirtį kartais lydi nerimastingi jausmai, pojūtis, kad tave užvaldo sunkiai kontroliuojamos jėgos. Būdama 16 – 25 metų, mergina jaučiasi vienu metu esanti tiek neišmanėlė, tiek drąsuolė.
Tai gali sukelti savotišką troškimą protestuoti – prieš savo auklėjimą, prieš motinos perduotą moteriškumo įvaizdį, prieš šiuolaikinę visuomenę, kurioje priimta manyti, kad seksas yra „lengvas ir paprastas“, galiausiai prieš save ir savo nesugebėjimą įveikti vidinius prieštaravimus.

Šviesioji pusė: troškimas privilioti, savivertės stiprėjimas, gebėjimas laukti

Tai atradimų metas – gebėjimo vilioti ir įtvirtinti save ypatingu būdu. Tai savo ruožtu harmoningai stiprina merginos savivertę. Būtent tai padeda jai susitaikyti su būtinybe laukti – neišvengiama šio amžiaus tarpsnio palydove.

25 – 38 metai: kūryba

Tai natūralaus emocijų stabilizavimosi laikotarpis: moteris jau geriau pažįsta savo kūną ir žino, ką reikia daryti, kad užtikrintų dermę su juo. Jai jau pažįstami stiprūs jausmai, todėl vis dažniau jai kyla noras į seksualumą įnešti kūrybos natų: atsiverti sau ir savo partneriui, atsiduoti savo pojūčiams ir savo gebėjimui vilioti.

Sulaukus 35 metų amžiaus, tariamo „biologinio laikrodžio“ tiksėjimas gali arba susiaurinti seksualumą iki tikslo susilaukti vaikų, o partneriui priskirti tik apvaisintojo vaidmenį, arba pripildyti jį džiugių jausmų, kylančių iš bendro dviejų žmonių troškimo susilaukti kūdikio. Jei ankstesnis etapas praėjo be didesnių dvasinių traumų ir meilės nesėkmių, moteris atvirai ir visapusiškai mėgaujasi laisve – laisve būti savimi irvadovautis savo troškimais.

Tamsioji pusė: nepasitenkinimas ir nekantrumas

Kai lūkesčiai neišsipildo, nepasitenkinimo jausmas viskam, kas susiję su seksualumu, gali suteikti kartumo prieskonį. Ir atvirkščiai, jei patirtis su partneriais būna harmoninga ir vaisinga, moteris tikrąja prasme pražysta. Tačiau jei jos seksualinis gyvenimas neįgaus teisingos ir tikslios krypties, visą jos jausmų pasaulį užpildys frustracijos jausmas, nuspalvintas susierzinimo ir nekantrumo atspalviais.

Šviesioji pusė: drąsa ir ryžtingumas

Vienas iš šio gyvenimo periodo privalumų yra tas, kad moteris yra pasirengusi rizikuoti ir eksperimentuoti! Sulaukus 30 metų, pakanka sukaupti vidines jėgas, pasukti tikslo link ir nenukrypti nuo kurso. Ryžtas leidžia jai veikti ir reikalauti to, ko ji geidžia. Tai ypatingas būdas pajungti realybę tam, ko reikia moteriai, kad ji galėtų gyventi daugiau ar mažiau džiaugsmingą ir ramų gyvenimą.

38 – 47 metai: jausmingumas

40 metų slenkstis tampa tiesos akimirka, kai tenka aiškiai apibrėžti, koks yra moters santykis su savimi, savo kūnu ir aistra. Susirūpinimas motinyste atslūgsta, atverdamas kelią geismui, malonumui arba... naujoms baimėms. Seksualumas visiškai natūraliai pradeda priklausyti nuo moteriškumo pojūčio ir įvaizdžio. Šiam laikotarpiui būdingas bruožas (jei ne iššūkis) – būtinybė iš naujo peržiūrėti ir įvertinti savo, kaip moters, tapatybę.

Šiuo periodu daugelis moterų jau sugeba palaikyti harmoningą santykį su savo kūnu ir nepriklausyti nuo tų modelių ir šablonų, kurie primetami iš išorės. Joje gimsta vidinė ramybė, spinduliuojanti stiprybę ir harmoningą pasitikėjimą savimi. Daugybė moterų seksualumo tyrimų patvirtina, kad daugelis moterų būtent šiame amžiaus tarpsnyje pirmą kartą patiria orgazmą.

Intymumo momentu moteris pirmiausia klauso savęs ir savo pojūčių, bet taip pat priima visą jų galią, nesistengdama nei slėpti savo išgyvenimų, nei jų neigti ar nuo jų bėgti, nes būtent šiuo gyvenimo laikotarpiu jie reiškiasi ryškiausiai.

Moters psichika suteikia jai natūralų pagalbos mechanizmą, kaip susilpninti kontrolę, „paleisti“ situaciją ir išsaugoti santarvę su savimi. Atradusi šį gebėjimą ir pajutusi šio atradimo džiaugsmą, moteris įgyja pasitikėjimo savimi, kuris leidžia jai mėgautis aistra ir lengvai išgyventi savo seksualumą.

Tamsioji pusė: susierzinimas, liūdesys, sumažėjęs lytinis potraukis

Šiuo laikotarpiu gali pasireikšti pirmieji menopauzės požymiai. Simboline prasme tai yra artėjančios pabaigos signalai – susierzinimo ar nerimo priepuoliai, makšties sausumas, sumažėjęs lytinis potraukis, nereguliarus ciklas... Jie gali apsunkinti seksualinį gyvenimą, sukelti kartėlio, nostalgijos, depresijos jausmus. Kai kurios moterys pradeda apgailestauti, kad „praleido svarbiausius dalykus“, nespėjo patirti malonumų, o dabar tai daryti jau vėlu. Gali būti, kad nusilspta geismas.

Šviesioji pusė: džiaugsmas, dvasiniai atradimai, entuziazmas

Tačiau šie metai gali atnešti ir didelių atradimų. Moterys nebenori malonumą suvokti kaip melodramą. Jos siekia mėgautis, tarsi giedotų „odę džiaugsmui“. Jos nori išbandyti kai ką nauja ir tai daro be kaltės jausmo.

Joms taip pat kyla noras susieti seksualumą su dvasinėmis vertybėmis. Moterys dažnai galvoja apie ryšį tarp meilės, sekso ir to, ką mes vadiname gyvybine energija. Jos nebenori vadovautis seksualiniais impulsais (kaip tai būdinga vyrams), bet trokšta tyrinėti emocinę pasitenkinimo esmę. Ir kai joms tai pavyksta, jos pajunta neįtikėtiną įkvėpimo antplūdį – potraukio gyventi apoteozę!

47–50 metai: prasmės paieškos

Itin svarbūs ketveri metai, nulemiantys, kaip moteris pasitiks 50-metį. Klausimai, kurie kyla šiuo periodu, turi būti išspręsti. Laikas nelaukia, todėl reikia aiškiai ir užtikrintai apibrėžti savo santykį su malonumu. Likusio laiko skaičiavimas gali suteikti postūmį ateinantiems metams. Jis skatina atsigręžti į save, giliai ir sąžiningai išanalizuoti savo praeitį.

Trys svarbūs etapai, kuriuos praeina moteris, apibendrindama savo praeitį:

* Troškimas iš naujo išgyventi emocijas taip, kaip anksčiau: į praeitį žvelgti kaip į atramos tašką, priimant tiek savo praeitį, tiek... ateitį.

* Klausimai apie savo santykius: tos moterys, kurios investavo į šeiminį gyvenimą, tikėjosi (bet ne visada sulaukė) iš jo džiaugsmo ir pasitenkinimo. Dabar joms tenka stiprinti esamus santykius arba juos peržiūrėti iš naujo. Nebūtinai tam, kad jie nutrūktų, bet tam, kad jie įgautų naujos ir gyvos prasmės.

* Savo moteriškumo ir jo santykio su seksualumu ieškojimas. Tai vidinė savęs pažinimo kelionė, kuri daugeliu atžvilgių yra panaši į ankstesnius intelektualinius ir dvasinius ieškojimus: jos metu aiškiai suvokiama priklausomybė moterų pasauliui.

Tamsioji pusė: liūdesys kaitaliojasi su egzaltacija

Nuo 47 iki 50 metų amžiaus senėjimo baimė reiškiasi bangomis. Kai kurios moterys pradeda manyti, kad jų kūnas yra nepatrauklus, jos praranda norą užsiimti seksu. Seksualumas labai simboliškai virsta socialinių ryšių plėtra – moterys tampa labai aktyvios, dalyvauja įvairiose grupėse, lavina kūrybinius įgūdžius.

Šviesioji pusė: seksualumo pakilimas

Išgyvenusi nostalgiją praeičiai, moteris gali pajusti neregėtą gyvenimo ir malonumų troškulį. Šis jausmų protrūkis apstulbina jos partnerį ir priverčia jį užsigeisti jos su nauja jėga. Tai palaimos akimirka, žadanti jiems abiem laimingas valandas ateityje...

50 – 55 metai: permainos

Jei reikėtų vienu žodžiu apibūdinti šio laikotarpio moters seksualumą, labiausiai tiktų žodelis „vėl“. Tačiau norint išgyventi šį „vėl“, reikia atsižvelgti į tam tikrus šio ypatingo amžiaus tarpsnio bruožus. Jei pirmieji menopauzės požymiai pradeda reikštis sulaukus maždaug 45 metų, tai po 50-ies moterį tiek psichologiškai, tiek fiziologiškai užgriūna tikras uraganas! Keičiasi kūnas, sumažėja lytinis potraukis, dingsta menstruacijos, karščio bangas lydi nerimas, o prislėgtą nuotaiką keičia dirglumas.

Daugelis moterų mano, kad tai reiškia jų aistros pabaigą. Tačiau daugelis moterų – ir jų vis daugėja – jau žino, kad su menopauze seksualumas nesibaigia. Vyksta savotiška vidinė kova tarp hormoninių pokyčių, slopinančių geismą, ir jausmingumo, kuris, atvirkščiai, veržiasi malonumo, lengvumo ir atvirumo link. Moterys, kurios kovoje už savo geismą bando įveikti amžiaus išbandymus, visada laimi: jas veda ir įkvepia stiprus gyvenimo troškimas. Būtent jis suteikia teisę džiaugsmingai žvelgti į ateitį.

Ir nors menopauzė visada kelia senėjimo baimę, dabar moteris gali patirti visą spektrą erotinių malonumų, kurie tik tampa ryškesni nuo to, kad nebereikia nieko įrodinėti – nei sau, nei savo partneriui, nei niekam kitam. Kad ir kokia buvo praeitis, prasiveržia susidomėjimas seksualiniais eksperimentais: moteris iš naujo atranda senus pojūčius, taip pat tyrinėja naujas savo seksualumo sferas.

Ji atsisuka į savo kūną ir savo galimybes ne tam, kad „pranoktų save“, bet kad geriau pažintų savo malonumo gelmes ir jėgą. Ji nesistengia atrodyti jaunai ir nemano, kad jos kūnas yra toks pat, koks buvo 20-ies. Labiausiai ji trokšta pojūčių ir jausmų, kurie sukrėstų. Ir ji žino, kad gali juos patirti, nes tai įgalina jos pačios kūnas!

Tamsioji pusė: baimė, vienatvė, depresija

Kai kurios moterys trokšta juslinių malonumų ir kartu mano, kad jų kūnas nebegali jų suteikti. Jas apima kartėlis, po kurio seka baimė ir vienatvė. Įsitvirtinę širdyje, jie gali sukelti depresiją, kartais net sunkią. Tai savo ruožtu slopina geismą, ir tik rimtas darbas su savo vidumi gali padėti išbristi iš šios būsenos ir sugrąžinti apetitą kūniškiems malonumams.

Iš kur kyla ši baimė ir vienatvė? Iš nesugebėjimo priimti save tokią, kokia esate; iš nemokėjimo patirti malonumą kitaip...

Šviesioji pusė: dvasinis aiškumas, gyvenimo pilnatvė, atsipalaidavimas

Priešingai, jei moteriai pavyko sėkmingai išgyventi ankstesnį laikotarpį, šie metai bus kupini dvasinio aiškumo, gyvenimo pilnatvės ir laisvės jausmo. Pirmasis iš jų suteikia fizinį nuosavo vientisumo pojūtį – ir tai yra tas pagrindas, ant kurio statoma visa kita.

Kai moteris paprastai ir natūraliai priima savo kūną, jis atsidėkoja jai pojūčiais... paprastais, natūraliais ir labai stipriais! Lygiai taip pat natūraliai ir laisvai ateina seksualinis žydėjimas. Tačiau tik tuo atveju, jei moteris susitaiko su praėjusia jaunyste ir išmoksta ramiau vertinti dabartį. Tuomet ji gali išgyventi atgimimą ir jausti pasitikėjimą savimi bei gyvenimo pilnatvę.

55 metai ir daugiau: išpildymas

Juokinga būtų sakyti, kad 65 metų moteriai kūnas nekelia jokių problemų. Tačiau net ir šiuo periodu geismas išlieka jos gyvybine jėga. Jei moteris turi galimybę išreikšti save, jis gali atnešti ir netikėtų dovanų – orgazmą po menopauzės. Seksualinė energija šiais momentais būna sutelkta į malonumą. Seksualumas nebėra santykių tikslas ar terpė sudėtingiems psichologiniams žaidimams su savimi ar savo partneriu. Jei iki šio laiko moteriai pavyko atlikti būtinus vidinius darbus, ji tampa pasirengusi iš naujo atrasti save ir savo seksualumą. Malonumas jai – ne tik iškrova, bet ir poreikis per savo pojūčius atkurti ryšį su savimi.

Tamsioji pusė: depresija, vienatvė, abejingumas

Jei gyvenimas širdyje ir kūne palieka neužgijusias žaizdas, moterį gali apgaubti tamsi depresijos skraistė. Seksualumas nurašomas į archyvus, o mintis, kad nušvitimas vis dar yra įmanomas, atrodo juokinga. Ši ypatinga depresijos rūšis užvaldo visą kūną ir priverčia matyti tik praradimus. Tokios būsenos rezultatas – abejingumas, atsiribojimas nuo gyvenimo, neveiklumas, emocijų stoka...

Šviesioji pusė: dvasingumas, laisvė, gyvenimo džiaugsmas, pusiausvyra

Rūpintis savo kūnu, būti atvirai savo seksualumui, leisti sau džiaugtis – džiaugtis gyvenimu... Visa tai gali suteikti moteriai ryžtingo pasitikėjimo savimi, kurį visuomet lydi ir geismas. Dėl jo ji stengiasi geriau suprasti, kas ji yra ir kokia jos vieta pasaulyje.

Joje gimsta išmintis, tarsi įrašyta į jos kūną – išmintis, kuriai nesvetimas hedonizmas. Su didžiosios laisvės jausmu vyresnė nei 60 metų moteris geba išreikšti save per malonumą ir savo pačios kūną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją