Daugumai iš mūsų lytinis švietimas neapsiriboja mokykla. Nemažai žmonių net ir prabėgus dešimtmečiams nuo pirmųjų kalbų apie tai, iš kur atsiranda vaikai, turi įdėti nemažai darbo, kad atitaisytų tuometinės informacijos padarytą žalą.

Būtent tai analizavo vienas tyrimas, pasirodęs žurnale „American Journal of Sexuality Education“, rašo svetainė health.com. Jo metu beveik 200 moterų buvo prašomos prisiminti, kokią žiną augdamos girdėjo apie seksą bei seksualumą. Dauguma moterų nurodė neigiamas patirtis.

Tik pagalvokite apie visą informaciją, kuri jus pasiekė apie seksą ir jūsų kūną per visus tuos metus ir suprasite, apie ką kalbame: nereikėtų turėti lytinių santykių iki vestuvių, mylėtis per menstruacijas yra šlykštu, masturbuotis yra gėdinga ir taip toliau. Tokia žinia galėjo atsklisti iš tiesioginių pokalbių su tėvais, mokytojais ar religiniais lyderiais arba pasiekti mus iš socialinės žiniasklaidos, pavyzdžiui, „Facebook“, „YouTube“ ar pokalbių grupių.

Kad ir iš kur jos atsklido, jų poveikis yra ilgalaikis. Tokias neigiamas žinutes nesudėtinga susieti su sunkumais patiriant orgazmą, neigiamu požiūriu į savo kūną, silpnu lytiniu potraukiu ir pasitenkinimo neteikiančiu seksualiniu gyvenimu apskritai.

Minėto tyrimo metu dalyvės buvo paprašytos pasidalyti joms įsiminusia informacija apie reprodukcinę ir / ar seksualinę sveikatą, ir jų atsakymai tiesiog įrodė, kokią didžiulę įtaką daro šios ankstyvosios nuostatos.

Viena dalyvė rašė, jog „mokykloje buvo šviečiama taip, tarsi seksas būtų blogas dalykas“, ir teigė, jog norėtų, kad verčiau šito būtų negirdėjusi. Kita atskleidė, kad pirmąją gėdą dėl sekso patyrė tuomet, kai sulaukusi virš 20 metų, apsikrėtė chlamidijomis. Jos šeimos narių reakcija privertė ją „pajusti gėdą ir pasišlykštėjimą“.

Kelios dalyvės neigiamą patirtį siejo su religijos stipriai propaguojamu susilaikymu nuo sekso. „Jokio sekso. Jei turėsi intymių santykių, pastosi ir mes tave išvysime lauk. Taip kalbėdavo mano tėvai, – pasakojo viena moteris. – Šie žodžiai įstrigo man daugeliui metų ir net dabar juos tebeprisimenu“.

Tačiau minėto tyrimo tikslas nebuvo vien parodyti, kiek daug moterys sugėrė neigiamos informacijos, susijusios su seksu. Tyrimo autoriai taip pat pristatė kelis patarimus, kaip kovoti su neigiamomis mintimis apie save ir savo lytiškumą. Kai tyrimo dalyvės buvo paklaustos, kas padeda joms palankiau žiūrėti į seksualinį gyvenimą, jos pateikė keturis pagrindinius atsakymus. Štai šie patarimai:

Atvirai kalbėkitės apie seksą

Daug dalyvių pažymėjo, kad pagrindinis katalizatorius, padėjęs pozityviau pažvelgti į savo pačių seksualumą, buvo nuoširdūs pokalbiai su draugėmis ir šeima, taip pat atviresnės visuomenės diskusijos sekso tema. Viena dalyvė teigė, kad po to, kai tapo vyresnė, užsiėmė savišvieta ir pateko į gana liberalių, išsilavinusių bičiulių ratą, atsikratė gėdos, susijusios su menstruacijomis ir lytine sveikata.

Daugiau (ir geriau) švieskitės seksualinio gyvenimo klausimais

Daug apklaustųjų nurodė, kad jų nuomonė apie seksą, lytinę sveikatą ir savo pačių kūną pasikeitė į gerąją pusę, kai pradėjo daugiau domėtis seksu, menstruacijomis, vaisingumu ir reprodukcine sveikata. „Tokios savišvietos imdavosi pačios moterys, kurios užduodavo klausimus draugėms, šeimai bei medikams ar ieškodavo medžiagos internete, tinklaraščiuose bei knygose“, – rašė autoriai.

Teigiamai vertinkite savo kūną

Tyrimo dalyvių seksualinį pasitikėjimą savimi itin sustiprino teigiamas požiūris į savo kūną bei jo autonomijos pripažinimas. „Šis paradigmos pokytis pasitikėjimo savimi link dažnai buvo susijęs su savišvieta apie kūno funkcijas“, – rašė autoriai.

„Mano požiūris į menstruacijas ir reprodukcinę sveikatą su laiku pasikeitė, – teigė viena dalyvė. – Dabar regiu savyje nuostabias biologines funkcijas, kurios liudija, koks įspūdingas yra žmogaus kūnas. Už tai esu dėkinga savo draugėms, kurios paskatino mane pažinti savo pačios vaisingumą“.

Atsikratykite su lytimi susijusių stereotipų

Moterys pozityviau pradėjo vertinti savo kūną, seksualinę sveikatą ir seksą apskritai, kai suabejojo tradiciniu požiūriu į moteriškumą bei moters vaidmenį ir atmetė su lytimi susijusius stereotipus.

Akivaizdu, kad jaunoms merginoms reikia skleisti teigiamą žinią apie reprodukcinę bei seksualinę sveikatą, ir veikiausiai šis tyrimas tėvams, mokytojams bei religinėms institucijoms galėtų tapti geru pradžios tašku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)