Daugiau negu metus, konkrečiai, nuo tada, kai gyvenu kartu su dabartine partnere, nebegaliu užmigti, jei nepasimylime (jeigu nepatiriu orgazmo). Pačioje pradžioje šitai nekėlė jokių problemų: net atvirkščiai – atrodė tiesiog nuostabu, todėl mylėdavomės kone kas vakarą, o tuoj po sekso aš kietai įmigdavau. Deja, tas laikas – praeity. Dabar, kai sueitys praretėjo iki karto ar poros per savaitę, dauguma mano naktų – bemiegės.

Problemą išsakiau savo bičiulei, bet ji reagavo skeptiškai: pasakė, kad yra nieko prieš mylėtis kiek dažniau, bet tiktai ne kiekvieną mielą naktį. Vadinasi, man reikia rasti kitą būdą, kaip užmigti. Turiu kažkaip išmokti apsieiti ir be sekso, nes daryti spaudimo draugei visiškai nenoriu. Taigi, ją aš suprantu, bet ką daryti, nežinau.

Mielas skaitytojau,

turiu prisipažinti, kad man taip pat seksas suveikia kaip geriausi migdomieji, todėl nesunkiai tave suprantu. Taip yra daugeliui žmonių: mudu jokiu būdu ne unikalūs.

Atsakant į klausimą, kodėl taip yra, pirmiausia reikėtų paminėti su hormoninėmis ir neurofiziologinėmis organizmo reakcijomis siejamas priežastis. Siekdamas kuo geriau išaiškinti besimylint su partnere patirto orgazmo inicijuojamus mechanizmus, kreipiausi į profesorių Philą Stiegą, neurochirurgą iš Weillo ir Cornello medicinos centro prie Niujorko presbiterijonų ligoninės.

Pasak profesoriaus, besimylint (ir patiriant orgazmą) išskiriami trys hormonai, ypač pagerinantys miego kokybę ir nuteikiantys nakties poilsiui. Tie trys hormonai – tai oksitocinas, prolaktinas ir dopaminas.

„Oksitocinas pasižymi stipriu raminamuoju poveikiu. Nekyla abejonių, kad kiekvienas yra turėjęs progų įsitikinti, kaip sunku užmigti apėmus stresui, todėl puikiausiai žino, kad nusiteikti miegui pavyksta tik nusiraminus“, – sako Ph. Stiegas.

Prolaktinas sukelia pasitenkinimo jausmą, o dopaminas kartais vaidinamas geros savijautos hormonu, ir šitai daug ką sako.

„Taigi, reikia pripažinti, kad laiško autorius yra teisus manydamas, jog seksas yra tiesiausias kelias į gilų miegą, nes po orgazmo žmogus jaučiasi ramus, laimingas ir patenkintas, o to ir reikia, kad užmigtum“, – teigia Ph. Stiegas.

Nepaisant to, kas pasakyta, nemiga ir seksas, kaip (vienintelis?) migdymosi būdas, tapo akivaizdžia problema, tačiau ne jūsų partnerės, o JŪSŲ. Todėl tikrai nesirengiu patarinėti, kaip išmaldauti daugiau sekso. Dalykas tas, kad turite ieškoti seksui su partnere alternatyvaus būdo, padėsiančio išvengti nemigos ir įgyvendinamo savarankiškai. Koks būdas tai galėtų būti?

Pirmasis į galvą šaunantis atsakymas – tai masturbacija. Anot Ph. Stiego, masturbuojantis galvos smegenyse imituojamas sekso sukeliamas efektas. Ką gi rekomenduoti? Tikriausiai, pasimasturbuoti prausiantis po dušu ir tik tada eiti į lovą. Beje, šilta vonia ar dušas patys savaime yra vienos iš priemonių, padedančių daug greičiau užmigti. Taigi, toksai sprendimas – galimas, juolab kad būsite ne tiktai atsipalaidavęs, bet dar ir švarus.

Vis tik privalote žinoti, kad masturbacija, kaip panacėja nuo nemigos, nėra lygiavertė dviejų žmonių meilės aktui.

„Galvos smegenų apkvailinti neįmanoma. Jos tuojau pat pajunta skirtumą tarp sekso su partnere ir savistimuliacijos“, – įspėja Ph. Stiegas.

Taigi, po masturbuojantis įvykusios ejakuliacijos pagamintų oksitocino ir prolaktino kiekiai nebus tapatūs tiems, kurie išskiriami po sekso su partnere, kadangi trūks emocinio komponento.

„Visgi dalinę naudą šitaip gauti galima ir jos, tikėtina, pakaks, kad žmogus užmigtų tomis naktimis, kai partnerė nenusiteikusi mylėtis“, – sako Ph. Stiegas.

Kadangi masturbaciją, kaip nuolatinį būdą prisišaukti miegą, ne visi laiko tinkama išeitimi, taip pat todėl, kad vien tik jos gali nepakakti, reikėtų sugalvoti dar ką nors. Tikrai vertėtų pamąstyti apie fizinius pratimus ir atpalaiduojamąją mankštą. Žinokite, kad vidutinio ir didelio intensyvumo sportas, kaip antai kardio- ar jėgos treniruotės, taip pat, pavyzdžiui, jogos praktika gali pagerinti miego kokybę ir padėti greičiau užmigti. Tiktai atminkite, kad kai kurie žmonės nesugeba ilgai užmigti, jei treniruotė vyksta per vėlai. Jeigu jums tai būdinga, treniruotis stenkitės ne vakare, o ankstesniu dienos metu.

„Galite užsiimti atpalaiduojamąja praktika, išmokti nuraminti protą medituojant ar darant jogos asanas. Taip pat bent kelias valandas prieš miegą derėtų vengti kofeino, alkoholio ir atsiriboti nuo elektroninių įrenginių skleidžiamos šviesos, – pataria Ph. Stiegas. – Ta mėlynoji šviesa, kaip paaiškėjo, ypač sutrikdo mieguistumą sukeliančio melatonino gamybą.“

Aišku, nuo nemigos gydytojai gali parekomenduoti ir įvairių papildų, yra ir receptinių migdomųjų, bet jų turėtumėte griebtis tik kaip paskutinio šiaudo – jeigu nepadeda nei masturbacija, nei sportas, nei joga, ne meditacija, ir niekas nesikeičia apribojus kavą, alkoholį ir mėlynąją šviesą. Žinoma, tokiu atveju teks kreiptis į gydytoją ir išklausyti jo rekomendacijų.

Kai nepavyksta lengvai užmigti, laukia tikra kankynė: tenka vartytis nuo vieno šono ant kito ir dar apgailestauti, kad neturim trečio. Tie, kurie užmiega per 10–20 minučių (toksai yra vidurkis), nė neįsivaizduoja, kokie yra laimingi. Gerai bent tai, kad yra būdų sau padėti.

Be to, kas buvo pasakyta, turiu priminti, kad verta pasistengti paversti seksą tikru palaimos šaltiniu. Jeigu taip bus, bičiulė norės mylėtis daug dažniau, o būtent seksas yra natūraliausias, maloniausias ir pats efektyviausias kovos su miego sutrikimais būdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt