Klausimas, kurį socialinis psichologas Justinas J. Lehmilleris uždavė lygiai 4 175 amerikiečiams, rinkdamas medžiagą knygai „Tell Me What You Want“, skambėjo kiek kitaip, tačiau gauti atsakymai leido išskirti konkrečius, labiausiai paplitusius seksualinių fantazijų tipus.

Leidau žmonėms savais žodžiais aprašyti labiausiai juos įaudrinančias fantazijas ir daugelis nepašykštėjo intymių detalių, pasakoja minėtos knygos autorius portale psychologytoday.com skelbiamoje publikacijoje.

Susipažinęs su atsakymais, jis pamėgino išskirti keletą bendrų temų. Pamažu tapo aišku, kad visas aprašytas fantazijas pavyktų priskirti kuriai nors iš septynių kategorijų. Štai jos:

1. Grupinis seksas. Dažniausiai fantazuojama apie seksą trise, orgijas, grupinį seksą.

2. Jėga, kontroliavimas, grubumas. Kitaip sakant, viskas, kas turima omenyje užsiminus apie BDSM (santrumpa, reiškianti pančius, discipliną, dominavimą, nuolankumą, sadizmą ir mazochizmą).

3. Naujovės, nuotykiai, įvairovė. Tai nuoroda į ką nors dar nebandyto, pvz., neįprastą pozą arba aplinką.

4. Tabu veiksmai. Šiai kategorijai priklauso fantazijos apie veiksmus, kurių daryti neva nedera. Labai dažnai fantazuojama apie fetišus, mintimis leidžiamasi į tai, kas priskiriama lytiniams nukrypimams (parafilijai).

5. Aistra, romantika, intymumas. Tai su emocinių poreikių patenkinimu per seksą susijusios fantazijos. Įprasti emociniai poreikiai – noras pajusti ryšį su parneriu, pasijusti mylimam, geidžiamam, dievinamam.

6. Nemonogaminiai santykiai. Šiai temai priskiriamos mintys apie svingą, poliamoriją, intymiai su kitu vyru santykiaujančios partnerės stebėjimą arba atvirus santykius.

7. Lytinės tapatybės neigimas ir homoerotizmas. Ši paskutinė kategorija apima lytinės tapatybės, vaidmens arba išraiškos ribų išplėtimą (kaip antai persirengimas priešingos lyties asmenims skirtais drabužiais) ir (arba) seksualinės orientacijos pakeitimą. Vienas iš šiai temai priskiriamų fantazijų pavyzdžių – heteroseksualaus asmens įsivaizdavimas, kad mylisi su tos pačios lyties asmeniu.

Reikia turėti omeny, kad suminėtos kategorijos nėra griežtai viena nuo kitos atskirtos. Atvirkščiai – jos neretai persidengia: juk fantazuoti iš karto apie kelis dalykus tikrai įmanoma. Tarkim, mintyse regimas grupinio sekso scenas laisvai gali papildyti BDSM elementai, tabu veiksmai ir neišmėgintos pozos. Septynios kategorijos atitinka dažniausiai fantazuojant paliečiamas temas, tačiau tos temos gali būti įvairiai kombinuojamos.

Kad taip yra, patvirtina apklausoje dalyvavusių žmonių pateikti atsakymai. Kaip teko išsiaiškinti, daugelis heteroseksualiomis moterimis arba vyrais save laikančių žmonių, nuklydę į fantazijas mėgsta prisiimti keleriopus vaidmenis. Tai tik parodo, kad fantazuoti apie skirtingus dalykus – visiškai įprasta.

Tirdamas naujovių, nuotykių ir įvairovės temos paplitimą, J. J. Lehmilleris teiravosi tik apie seksą neįprastoje aplinkoje (pvz., paplūdimyje, gamtoje, viešojoje vietoje). Kadangi šiai kategorijai priklauso ir fantazijos apie kitokią seksualinę patirtį (pvz., maisto vartojimą intymių santykių metu, vaidmenų žaidimus), galima teigti, kad naujoves fantazijose kartkartėmis išmėgina beveik 100 proc. apklaustųjų.

Aiškindamasis, kaip dažnai nukrypstama į tabu veiksmų temą, J. J. Lehmilleris kreipė dėmesį tik į vadinamuosius lytinius nukrypimus (BDSM elementai buvo priskirti atskirai kategorijai). Kitaip sakant, tabu veiksmais atlikdamas tyrimą psichologas laikė ekshibicionizmą, vojerizmą, froterizmą ir fetišizmą.

J. J. Lehmillerio sudarytoje diagramoje pateikti skaičiai, leidžiantys spręsti apie apklausos duomenis, nurodo, kiek žmonių prisipažino fantazavę konkrečia tema. Kiekvieno tipo fantazijų dažnį išreiškiantis procentas yra žemesnis. Be to, vieniems žmonėms konkrečios kategorijos fantazijos gali būti vienkartinis, o kitiems – dažnai pasikartojantis įvykis.

Nors duomenys, kuriais pagrįstos J. J. Lehmillerio išvados, buvo surinkti apklausus gana mišrią auditoriją (didžiulę 18–87 metų asmenų iš skirtingų valstijų grupę), tyrimo autorius netvirtina, kad jie atspindi realias Jungtinių Valstijų visuomenės tendencijas. Daugelis žmonių apklausoje dalyvavo per socialinius tinklus, o tai reiškia, kad juos reikėtų laikyti veikiau statistiniais socialinių tinklų naudotojais, o ne statistiniais amerikiečiais.

Pabaigai teliko pasakyti, kad kokio nors objekto arba temos tapsmas seksualinės fantazijos stimulu tikrai nereiškia, kad žmogus iš tiesų nori arba trokšta išmėginti tai, apie ką fantazuoja. Nors žodžių „troškimas“ ir „fantazija“ reikšmės persipina, jie nėra sinoniminiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (283)