„Išgyvendami orgazmą jaučiame fizinius potyrius, bet iš tiesų orgazmas – smegenyse vykstantis procesas, – interviu huffpost.com aiškino seksologė, interneto kursų moterims, norinčioms patirti orgazmą, autorė Vanessa Marin. – Mums nereikia fizinio stimuliavimo, kad patirtume orgazmą.“

Keli seksologai paaiškino, kaip miegant patiriamas orgazmas, papasakojo, ar įmanoma sąmoningai save nuteikti, kad užmigę išgyventumėte orgazmą.

O, taip, tai įmanoma

Ir vyrai, ir moterys gali patirti orgazmą miegodami. Kaip tikriausiai pamenate iš vidurinės mokyklos seksualinio švietimo bukletų, paauglystėje berniukai miegodami patiria ejakuliaciją, vėliau, jau suaugusiems vyrams taip nutinka rečiau.

Vyrai pabudę po vadinamojo šlapio sapno gali pastebėti spermos žymių ant pižamos ar ant patalų. Moterys tokių orgazmo miegant požymių nepamatys, bet tai nereiškia, kad jos nepajunta orgazmo miegodamos.
Kaip rašoma Kinsey instituto Pranešime apie seksą, manoma, kad apie 80 proc. vyrų ir 40 proc. moterų yra bent vieną kartą patyrę orgazmą miegodami.

Kaip miegant juntamas orgazmas

Visų pirma, paminėtina, kad laboratorinėje aplinkoje labai sudėtinga tirti tokį reiškinį, kaip orgazmas. Todėl daug duomenų šiame straipsnyje paremti senesniais ir mažesnio masto tyrimais. Dalis turimos informacijos yra anekdotinio pobūdžio.

Gana daug apie orgazmus žinoma dviejų mokslininkų, tyrėjų – Barry‘o Komisaruko ir Beverly Whipple dėka. Remiantis jų tyrimais, galima paaiškinti, kaip miegant patiriamas orgazmas.

Orgazmas

Minėti du mokslininkai atliko nedidelės apimties tyrimą, kuriame dalyvavo moterys, teigusios, jog gali pajusti orgazmą vien nuo minčių, be fizinio stimuliavimo. Tyrėjai užfiksavo moterų fiziologinių reakcijų parodymus psichinio orgazmo ir orgazmo, juntamo fiziškai save stimuliuojant, metu – širdies ritmo dažnį, kraujospūdį, akies lėliukės išsiplėtimą, skausmo toleravimą. Paaiškėjo, kad fiziologinių reakcijų suaktyvėjimas abiem atvejais (tiek mintimis sužadinto, tiek masturbuojantis pasiekto orgazmo metu) buvo vienodas.

Vėlesniame tyrime B. Komisarukas su tyrėjų komanda tyrė moterų smegenis magnetinio rezonanso būdu ir pastebėjo – kai moterys galvojo apie krūtų spenelių ar klitorio lietimą, suaktyvėdavo už pojūčius atsakinga smegenų žievės dalis, tarsi kas nors iš tiesų būtų lietęs minėtas kūno dalis. Tačiau kita smegenų dalis veikė skirtingai įsivaizduojamų ir tikrų prisilietimų atvejais.

„Labai nustebau, nes paaiškėjo – kai [moterys] galvodavo apie kūno dalies stimuliavimą, tapdavo aktyvi sensorinė smegenų dalis, tarsi joms būtų fiziškai stimuliuojama ta kūno dalis, – 2015 m. interviu „Fusion“ pasakojo B. Komisarukas. – Tačiau kaktos srities smegenų žievė buvo kur kas aktyvesnė, kai moterys galvodavo apie fizinį kurios nors kūno dalies stimuliavimą, negu tada, kai ta kūno dalis būdavo fiziškai stimuliuojama.“

Ekspertų nuomone, šie tyrimų rezultatai gali pasufleruoti, kaip patirti stiprų orgazmą miegant, be jokio fizinio prisilietimo. Tiesa, Floridos universiteto profesorės, knygos moteris apie orgazmus „Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters — And How to Get It.“ Autorė Laurie Mintz aiškina, kad įtakos turi daugiau kūno funkcijų.

„Orgazmo metu į erektilinį audinį priplūsta daugiau kraujo, o paskui tas kraujas išteka. Svarbu žinoti, kad REM miego fazės metu irgi priteka kraujo į erektilinį audinį, taip pat ir į klitorio zoną. Smegenys gali tai užfiksuoti, todėl gali kilti seksualinis susijaudinimas, o galiausiai [patiriamas] orgazmas“, – teigė ji.

Kai kurie žmonės patiria orgazmą tik miegodami

Yra moterų, kurios teigia, kad sekso metu nepatiria orgazmo, bet jį jaučia miegodamos. Kodėl?

„Orgazmas neatsiejamas nuo psichologinio aspekto, – teigia seksologas, Niujorko „Lyčių ir seksualumo terapijos centro“ direktorius Jesse Kahnas. – Taigi jei asmuo nepatiria orgazmo sekso metu dėl nerimo, depresijos, streso, gėdos, vidinio ar išorinio kultūrinio ar su santykiais susijusio spaudimo, orgazmo išgyvenimas miegant rodo, kad minėtos priežastys [tada] neturi įtakos. Iš esmės miegas – puiki terpė, kurioje galimi orgazmai.“

Dažnai gyvenime atsirandant sekso tikimybei, galvoje it pašėlusios ima suktis mintys: „Ar tokia poza atrodau apkūni? Ar ji pastebėjo, kad esu suprakaitavęs? O jei jis pagalvos, kad nemoku bučiuotis?“ O sekso sapno metu lengviau atsiduoti pojūčiams, net jei jie įsivaizduojami, be realiame gyvenime ramybės neduodančių minčių.

„Kai žmogus miega, nėra trikdžių, nėra dėl ko nerimauti, – aiškina L. Mintz. – Tad jei moteris miegodama patiria orgazmus, o realiame gyvenime – ne, tai rodo, kad lytinės suties metu ji negali atsiriboti nuo nerimą keliančių minčių.“

Ar galima sąmoningai paskatinti save patirti orgazmą miegant?

Deja, niekaip neįmanoma paveikti minčių, kad miegant garantuotai pajustumėte orgazmą. Vis tik paprašėme ekspertų patarimų ir jie jų pateikė, tiesa, turėkite omenyje, kad jie moksliškai nepagrįsti.

  • Miegokite ant pilvo arba tokia poza, kad būtų šiek tiek spaudžiamos genitalijos, teigė L. Mintz.
  • Prieš miegą paskaitykite ką nors apie seksą ar pažiūrėkite filmą. „Dieną ir prieš miegą galima pabandyti seksualiai susijaudinti, nes miegodami dažnai tęsiame tai, kuo gyvenome dieną“, – aiškino V. Marin.
  • Stenkitės pajusti kuo daugiau orgazmų gyvenime. „Gali atrodyti, kad prieš miegą jau būsite išvargę, bet mes žinome – kuo daugiau moters gyvenime sekso, tuo daugiau ji jo nori“, – sakė L. Mintz.

Jei miegodami pajusite orgazmą – nuostabu, priešingu atveju nenusiminkite. Tai ypač patartina moterims, kurios jaučia spaudimą pasiekti orgazmą per intymią sueitį.

„Nuo seno moterys skatinamos patirti specifinius orgazmus. Orgazmai miego metu puikūs, bet vienos moterys juos patiria, kitos – ne. Svarbu nespausti moterų stengtis pasiekti dar vienos rūšies“ idealų“ orgazmą“, – pabrėžė L. Mintz.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (435)