„HuffPost“ paprašė ekspertų pakomentuoti fizinę seksualinių malonumų naudą.

Taip, tyrimų metu nustatyta, kiek kalorijų žmogus sudegina lytinio akto metu

Kvebeko universiteto Monrealyje kūno rengybos mokslų profesorius Antony Karelisas kartu su kitais tyrėjais atliko tyrimą, kuriame dalyvavo 21 heteroseksuali pora. Tyrimo metu bandyta išsiaiškinti, kiek energijos išeikvojama sekso metu. Kadangi iki tol nebuvo atklikta panašių tyrimų, A. Karelisą ypač domino, kiek kalorijų sudeginama lytinio akto metu, lyginant su tradiciniais pratimais. Kiekviena pora turėjo pasimylėti keturis kartus per mėnesį, ir dėvėti specialias apyrankes, renkančias tokius duomenis, kaip kūno temperatūra. Gauta informacija buvo apdorojama įvertinus dalyvių ūgį ir svorį, ir buvo apskaičiuojama, kiek kalorijų žmogus sudegindavo kiekvieno lytinio akto metu. Paaiškėjo, kad vyrai sekso metu vidutiniškai įsidegindavo 101 kCal, o moterys – 69,1 kCal. Tyrėjai taip pat apskaičiavo, kiek kalorijų jie sudegindavo per minutę. Taigi, vyrai – 4,2 kalorijos, o moterys – 3,1 kalorijos.

Šis kiekis skiriasi, priklausomai nuo poros

A. Kareliso tyrime dalyvavo tik heteroseksualios, sveikos, neturinčios antsvorio, jaunos (iki 25 m.) poros. Tad nors šis tyrimas yra geras pagrindas norint toliau tyrinėti energijos sąnaudas sekso metu, vis dėlto jame pateikti duomenys nėra išsamūs, nes neatspindi kitos orientacijos porų, vyresnio amžiaus porų ir pan.

Tačiau net ir be specifinių duomenų akivaizdu, kad sekso metu ne visi sudegina vienodą kiekį kalorijų. Tyrimo išvadose matyti, kad vyrai paprastai sudegina daugiau kalorijų nei moterys, turint omenyje, kad jų kūno masė didesnė, o „kuo esi didesnis, tuo didesnės energijos sąnaudos“, anot A. Kareliso.

Bet tai apskritai taikytina visiems žmonėms, kurių kūno masės indeksas (KMI) didesnis, nepriklausomai nuo lyties, pridūrė jis.

Tai, kiek kalorijų sudeginate sekso metu, priklauso nuo sveikatos būklės.

Žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis, tokiomis kaip širdies ligos, vėžys ar diabetas, taip pat tie, kurie daug sėdi, lytinio akto metu sudegina mažiau kalorijų.

„Tai galima paaiškinti keliais veiksniais, pavyzdžiui, ko gero lėtinėmis ligomis sergantys žmonės dažniau jaučia bendrą nuovargį, yra ne tokie judrūs, jų fizinis tonusas žemesnis. Visi šie veiksniai turi įtakos sudeginamų kalorijų kiekiui“, – sako A. Karelisas.

Tyrime neišnagrinėta, kiek kalorijų sudeginama mylintis skirtingomis pozomis



Nors A. Kareliso tyrimas atskleidžia daug statistinės informacijos, bet informacijos apie specifinius dalykus nėra. Pavyzdžiui, kokia konkrečia poza mylintis kalorijų sudeginama daugiau, o kokia – mažiau. Tad jei jus domina, ar norint sulieknėti geriau mylėtis „kaubojės“, ar „šuniuko“ poza, tada teks palaukti išsamesnio tyrimo.

A. Kareliso teigimu, tyrimo dalyviai kaskart pasimylėję turėjo užpildyti anketą ir atsakyti į klausimus apie savo patyrimą ir apie tai, kokiomis sekso pozomis mylėjosi. A. Karelisas nurodo, kad dauguma tyrimo dalyvių kaskart mylėjosi dviem ar trimis skirtingomis pozomis, tad nėra taip, kad tyrimas paremtas vien tradicine misionieriaus poza. Tačiau kol kas nėra išsamesnių tyrimų, kuriuose būtų palygintos energijos sąnaudos mylintis skirtingomis pozomis.

Kiti ekspertai yra išskyrę skirtingą konkrečių pozų naudą sveikatai. Pavyzdžiui, seksas stovint stiprina vidinius šlaunų raumenis (moterims), o vyrams padeda lavinti pusiausvyrą. O tam iš partnerių, kuris mylintis misionieriaus poza yra viršuje, stiprėja nugaros raumenys. Žodžiu, ir malonumas, ir nauda sveikatai.

Deja, tenkinantis oraliniu būdu sulieknėti ko gero nepavyks

Sunku pranešti tokią naujieną, bet teks: kadangi oralinis seksas paprastai nereikalauja daug judesio, jo metu sudeginama gerokai mažiau kalorijų nei lytinės sueities metu.

„Nemanau, kad [oralinis seksas] skatina dideles energijos sąnaudas, – pridūrė A. Karelisas. – Bet vėlgi, tai greičiau hipotezė, o ne svariais įrodymais pagrįstas teiginys. Vargu ar tai apskritai galima išmatuoti.“

Vis dėlto seksas neatstoja sporto

Tai turėtų būti savaime suprantama, bet dėl viso pikto pakartosime: seksas yra malonumas ir puiki veikla, bet jis negali atstoti reguliarių treniruočių.

A. Kareliso tyrime buvo palyginta, kiek kalorijų dalyviai sudegina sekso metu, ir kiek pusvalandį pasportavę ant bėgtakio. Ko gero nenustebinsime pasakę, kad seksas tikrai nepakeičia reguliarių kardiotreniruočių.

A. Kareliso surinktais duomenimis, „vyrai per pusvalandį ant bėgtakio vidutiniškai sudegina 276 kCal arba 9,2 kCal per minutę, o moterys – 213 kCal arba 7,1 kCal per minutę.“ (Palyginimui, primename, kad sekso metu vyrai sudegindavo 101, o moterys – 69 kCal.)

Ir jokiu būdu nesitikėkite, kad seksas padės atsikratyti antsvorio. „Tam, kad seksas veiksmingai padėtų lieknėti, reikėtų mylintis išeikvoti labai daug energijos“, – pasakė A. Karelisas.

Bet vis vien yra naudingas sveikatai

Nors kaip jau minėjome, teks ir toliau reguliariai sportuoti, vis dėlto sekso atsisakyti taip pat nereikėtų, nes mylėtis yra sveika. Pavyzdžiui, įrodyta, kad vyresnio amžiaus seksas gerina pažinimo gebėjimus žmonėms. Jis taip pat gali padėti geriau išsimiegoti, nes sekso metu išsiskiria prolaktinas – hormonas, kuris padeda užmigti.

Sekso metu treniruojamos visai kitos raumenų grupės nei sportuojant sporto salėje. Mylėdamosi moterys gali treniruoti dubens dugno raumenis, kurie, pasak moterų sveikatos specialistų, būtini šlapimo pūslės kontroliavimui, tačiau su laiku ar po gimdymo linkę susilpnėti.

Tačiau yra būdų, kaip padidinti kalorijų deginimą sekso metu

Visų pirma, specialistai pataria mylėtis ilgiau. Kuo ilgiau ir intensyviau judėsite, tuo daugiau energijos išnaudosite ir tuo daugiau sudeginsite kalorijų.

Taip pat labai svarbu prisiminti, kad sekso metu sudeginsite daugiau kalorijų, jei aktyviai apie tai galvosite, sako Hannah Davis Tenesyje įsikūrusi stipraus ir sveiko kūno ekspertė. Pasak jos, jei gulite ant nugaros, galite įtempti ir atleisti sėdmenų raumenis. Jei kaskart sekso metu stengsitės pajusti, kurie raumenys dirba, ir bandysite dar labiau sustiprinti jų darbą, poveikis kūnui bus didesnis.

H. Davis pridūrė, kad dar vienas būdas sustiprinti sekso poveikį kūnui, yra įtraukti daugiau pozų. Keičiant pozas dažnėja širdies ritmas, tai taip pat gerina lankstumą.

Reziumuodami galime pasakyti, kad nors sekso metu sudeginama mažiau kalorijų nei bėgant maratoną, vis dėlto nevertėtų jo atsisakyti, nes jis turi daug kitų akivaizdžių privalumų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)