Nors daugelis lytiniu būdu plintančių infekcijų neturi jokių simptomų, kiekvienas žmogus turi žinoti, kas yra normalu, o kas – ne. Tai padės anksti pastebėti ne tik venerines, bet ir kitas ligas, rašo netdoctor.co.uk.

Štai keli potencialūs ženklai, kad su jūsų seksualine sveikata kažkas yra negerai:

1. Guziukai ir patinimai aplink genitalijas

Guziukai ar patinimai vaginoje, išoriniuose lyties organuose ar kirkšnyse yra gana dažni ir daugumoje atvejų nereiškia nieko bloga. Guziukus aplink genitalijas labai dažnai sukelia į odą įaugę plaukeliai, ypač jei turite jautrią odą ir skutate šią vietą. Tačiau kartais jie gali liudyti infekciją, pavyzdžiui, genitalijų karpas. Seksualinės sveikatos labdaros organizacijos „Brook“ slaugymo vadovė Sue Burchill sakė: „Genitalijų karpas sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Tai mažytės ataugos ar guziukai, atsirandantys ant genitalijų, aplink jas ar analinės angos zonoje. Paprastai jos būna neskausmingos, bet atrodo nemaloniai ir gali kelti pasibjaurėjimą. Apsikrėsti genitalijų karpomis galima per vaginalinį ar analinį seksą, taip pat dalijantis sekso žaislais. Kartais šia infekcija apsikrečiama ir be įsiskverbimo. Jei jums kilo įtarimų, kuo greičiau pasitikrinkite“.

2. Skausmas ar deginimas šlapinantis

Tai, jog kažkas gali būti negerai su jų seksualine sveikata, daug žmonių pastebi tuomet, kai šlapindamiesi pajunta skausmą, deginimą ar gėlimą. Dažniausiai tokius nemalonius pojūčius sukelia šlapimo pūslės infekcijos ar cistitas, kuriuo suserga 20 – 40 proc. moterų. Tai nėra LPI, bet gali būti jų sukelta, pažymi Sue.

Jos teigimu, skausmas ar deginimas šlapinantis gali būti iš karto kelių LPI simptomas, įskaitant chlamidiozę, gonorėją ir trichomonozę. Jei jus kankina toks skausmas, kreipkitės į gydytoją. Jei tai nebus LPI, jums vis tiek gali prireikti gydymo.

3. Pakitusios išskyros

Išskyros būdingos mums visiems: vieniems jos būna gausesnės, kitus vargina mažiau. Dažnai jos tampa jūsų organizmo signalu, jog kažkas pasikeitė ar kažkas yra ne taip.

„Jei išskyros iš vaginos, penio ar analinės angos tampa jums neįprastos, tai gali būti LPI požymis, - teigia Sue. – Jei išskyros yra neįprastos žalsvos ar geltonos spalvos, tai gali būti gonorėjos simptomas. Apsikrėtus trichomonomis, jūsų vaginos išskyros gali tapti putotos, gelsvai žalios spalvos ir dvokti žuvimi. Jei išskyros bekvapės, tirštos, baltos ir šiek tiek primena varškę, tai gali būti grybelinė infekcija, arba pienligė“.

4. Nereguliarus kraujavimas

Nereguliarų kraujavimą gali sukelti daug dalykų. Dalis šių priežasčių yra visai nepavojingos. Tačiau jei jūs turėjote nesaugių lytinių santykių ar nerimaujate dėl menstruacijų, pasikalbėkite su savo gydytoju.

„Taip gali būti dėl infekcijos, pavyzdžiui, chlamidijų, ar jūsų kontracepcijos metodo. Nereguliarų kraujavimą taip pat gali sukelti neseniai įvykęs persileidimas, abortas, vaginos traumos, policistinis kiaušidžių sindromas, stresas ar vaginos sausumas“, - teigė Sue.

5. Bet kokio pobūdžio skausmas

Kai kurios LPI gali kelti skausmą ar neįprastą diskomfortą. „Skausmas gali būti jūsų organizmo būdas jums pranešti, kad kažkas yra negerai, ar kad kažkuriai jūsų kūno daliai reikia dėmesio ir geresnės priežiūros“, - aiškino Sue.

Jei jus nuolat kankina skausmas pilvo apačioje (vyrų atveju – skausmas sėklidėse ar sėklidžių patinimas), tai gali būti chlamidijų, gonorėjos ar trichomonozės ženklas. Taigi pasitikrinkite ir šio skausmo neignoruokite.

Taip pat nekęskite skausmingų lytinių santykių, nors jie yra tikrai paplitę. Pasak Sue, ar tai būtų pirmas jūsų kartas, ar ne, lytiniai santykiai neturi būti skausmingi. „Skausmas ar kraujavimas lytinių santykių metu ar po jų gali būti chlamidijų ar trichomonų požymis“, - teigė ji.

6. Akių infekcija

Kai kurių LPI atveju, pavyzdžiui, apsikrėtus chlamidijomis ar gonorėja, infekuota sėkla ar vaginos išskyros gali pasiekti akis ir sukelti akių infekciją, pažymi seksualinės sveikatos organizacijos FPA direktoriaus pavaduotoja Bekki Burbidge.

„Žmonės dažnai nesuvokia, kad apsikrėsti ar perduoti LPI galima oralinio sekso metu. Taigi jei nesate tikri, kad jūsų partneris neserga LPI, naudokite prezervatyvus ar specialias plėveles, kuriomis galima uždengti genitalijas ar analinę angą oralinio sekso metu“, - teigė ji.

7. Visiškai jokių simptomų

Labai dažnai žmonės būna apsikrėtę LPI, bet nejaučia jokių simptomų. Taip gali būti dėl to, kad simptomai yra labai švelnūs arba žmonės jų tiesiog nepastebi, įspėja Bekki.

„Chlamidijos yra viena dažniausiai diagnozuojamų lytinių infekcijų, bet daugiau negu dvi iš trijų moterų ir vienas iš dviejų vyrų nejaučia akivaizdžių ženklų ar simptomų, arba jiems pasireiškia tokie švelnūs simptomai, kad jie lieka nepastebėti“, - sakė ji.

„Genitalijų herpesas taip pat yra paplitusi infekcija ir daugybė žmonių turi herpeso virusą, patys to nežinodami. Maždaug pusė moterų ir maždaug vienas iš 10 vyrų, sergančių gonorėja, taip pat nejaučia jokių ženklų ir simptomų“, - teigė ji.

Vien tik pažiūrėjus į žmogų, neįmanoma pasakyti, ar jis neserga LPI. Taigi jei turėjote nesaugių lytinių santykių su nauju partneriu ar žmogumi, kurio LPI statusu nesate tikri, geriau nedelskite ir pasitikrinkite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (360)