Ar pastoviai būnate neištikimas, ar kelis kartus buvote nuklydę į šalį, ar tik vieną vienintelį kartą suklupote – neištikimybė visiems su ja susijusiems suteikia progos šio to pasimokyti. Juk žmonės būna neištikimi dėl įvairių priežasčių – todėl, kad jaučiasi atstumti, iš savidestrukcijos, iš pykčio...

Kad ir kokie motyvai pastūmėjo jus į neištikimybę, galvojant tik apie sukeltą skausmą ir jaučiamą gėdą, nieko nepasieksite. Labai svarbu pamiršti praeitį ir dėti pastangas, siekiant tapti geresniu, brandesniu žmogumi. Kaip konkrečiai? Šešios moterys pasidalino realiais pavyzdžiais iš savo gyvenimo – papasakojo, ko jas pamokė neištikimybė.

1. Be galo svarbu komunikacija ir pasitikėjimas

„Buvau neištikima tuometiniam vaikinui, nes mūsų santykiuose jaučiausi labai nelaiminga, atstumta, atrodė, kad jis niekada manęs nė nemylėjo. Manau, apgaudinėjau ir todėl, kad jausčiausi labiau kontroliuojanti situaciją. Jis buvo gerokai už mane vyresnis, aš nesuvokiau, kokios galios turiu santykiuose. Supratau, kad viena iš pagrindinių neištikimybės priežasčių – komunikacijos ir pasitikėjimo trūkumas. Dabar suprantu – niekada neverta pasukti į neištikimybę. Visada reikia iš karto aptarti kylančius sunkumus, o jei vis tik nukrypstama į neištikimybę, vadinasi, šie santykiai baigti.“ – Mika (28 m.)

2. Po neištikimybės jaučiama kaltė stipresnė už malonumą

„Aš buvau neištikima vaikinui, su kuriuo draugavome metus laiko. Jis išvyko, o aš apsidžiaugiau, kad galiu susitikti su nauju žmogumi. Neištikimybė nesuteikė man džiaugsmo, paskui buvo sunku. Partneriui apie tai nepasakojau, bet daugiau nebeapgaudinėjau.“ – Isabelė (32 m.)

3. Reikia būti sąžiningam pačiam su savimi

„Nesididžiuoju, bet buvau neištikima savo vaikinui, su kuriuo esame kartu 11 metų, su geriausiu savo draugu. Apgaudinėjau jį maždaug ketverius metus, o mano bičiulis apgaudinėjo merginą, su kuria buvo kartu 13 metų. Galiausiai buvome priversti suvokti, kas iš tiesų yra laimė, ir pripažinti, kad nors buvome su savo partneriais nuo 18 metų, laikui bėgant brendome ir nuo jų atitolome.

Nemaniau, kad patirsime šitiek skausmo ir sielvarto, visgi palikome tuometinius partnerius ir dabar esame pora. Abu išėjome iš darbo ir kartu keliaujame po pasaulį. O mūsų buvę partneriai, regis, užmezgė laimingesnius santykius, kuriuose priimami tokie, kokie yra.
Stebėtina tai, kad dabar dažnai prisimenu buvusį vaikiną – man gera žinoti, kad viduje nesu mirusi ir kad jis iš tiesų man svarbus, gal net daugiau, nei numano.“ – Kate (30 m.)

4. Sveikstant pačiam, automatiškai gerėja santykiai

„Po mano romano santuoka tapo stipresnė, nei buvo anksčiau. Ši patirtis padėjo suvokti, kad kažkas negerai man pačiai – juk mūsų poelgiai rodo mūsų širdies būklę. Svarbiausia mano išmokta pamoka – stengiausi suklijuoti sudužusias šukes savyje, užmegzdama romaną. Kai tai supratau, palikau meilužį, nukreipiau dėmesį į save ir leidau Dievui gydyti sergančią mano širdį. Dabar mes su vyru kur kas labiau vienas kitą mylime ir vertiname.“ – Tesha (32 m.)

5. Už savo laimę esame atsakingi patys

„Neištikimybė mane pamokė kelių svarbių dalykų:

1. Neištikimi būname ne tada, kai ko nors trūksta santykiuose, o tada kai trūksta meilės sau, tiesiog taip. Kai žmogus pirmiausia, labiausiai ir visada myli save, jis nutrauks santykius, kurie jo netenkina, arba nusiteiks ieškoti sprendimų.

2. Mano laimė – 100 procentų yra mano atsakomybė. Jei laimę matuojame pagal tai, kaip kiti mus vertina, su mumis elgiasi, rizikuojama tapti priklausomi, imti manipuliuoti, tapti auka. Negalime kontroliuoti žmonių. Meilė su sąlygomis daro žmogų bejėgį prieš sąlygas. Kai prisiimi visišką atsakomybę už savo laimę, išsilaisvini iš spaudimo padaryti kitus laimingus. Kiekvienas atsakingas už savo sodo laistymą.

3. Po to, kai buvai neištikimas, gali pasveikti, pasikeisti, tapti išmintingu, stipriu, saugančiu vidinę ramybę ir proto aiškumą. Nusiteikimas, kad „kartą apgavęs, apgaus ir kitą kartą“ yra klaidingas, ribojantis. Kai žmogus suvokia, kad jis yra besikartojančių santykių sunkumų bendravardiklis, ir nusiteikia stengtis santykius pagerinti, tada jam sekasi, jis sveiksta ir tampa save mylinčiu asmeniu, kuris daugiau neturi pagrindo būti neištikimas.“ – Lisa (40 m.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (434)