Porų santykiai, kuriuose juntamas sekso trūkumas, skamba kaip triviali ir šiek tiek komiška prabangos problema, tarsi kažkas skųstusi, jog pora per mažai žaidžia tenisą ar užsiima joga.
Tačiau sekso trūkumas nėra nereikšminga problema – tai itin rimta bėda, nuo kurios priklauso pats poros santykių likimas, rašo huffingtonpost.com.

Nerimą kelia ir statistika. Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) šalyse per vidutinius metus 70 proc. išsiskyrusių porų kaip pirmąją ar antrąją skyrybų priežastį nurodo sekso trūkumą. Taigi galime daryti išvadą, kad sekso stoka, t.y. lytiniai santykiai mažiau kaip keturis kartus per mėnesį, yra tikras pavojaus signalas, į kurį reikėtų atsižvelgti.

Kodėl seksas toks svarbus, išsaugant poros artumą?

Kadangi sekso metu du žmonės priima vienas kitą pačiu giliausiu būdu. Seksas legalizuoja mūsų nešvankias ir gėdingas puses, keisčiausias fantazijas ir neįprastus troškimus. Kitas žmogus tampa liudininku ir priima mus kaip kūnišką ir psichologinę būtybę. Seksas nutraukia vienišumą ir pakartotinai įtvirtina pasitikėjimą. Drąsos stoka ar nenoras mylėtis su savo partneriu prilygsta pripažinimui, kad žmogus kito žmogaus akivaizdoje negali būti savimi.

Sekso trūkumas yra pakankamai blogas reiškinys, bet dar blogesnis yra elgesys, būdingas sekso badą jaučiančiai pusei. Paprastai asmuo, kuriam trūksta sekso:

…nepasako to labai aiškiai. Jis, galbūt, tik droviai siekia atsakomosios reakcijos.

…ramiai nesiskundžia, nerėžia pasitikėjimo savimi kupinos kalbos, kaip jam yra sunku, ir nepasiteirauja, kas galėjo nutikti jo partneriui.

…greitai pereina prie simptominio elgesio, kai nusivylimas ir pažeminimo jausmas išreiškiamas veiksmais, o ne žodžiais. Jis daužo indus. Jis tampa piktas.

Tuomet kyla virtinė konfliktų, kurie iš pažiūros neturi nieko bendra su seksu, bet vis dėlto yra sukelti jo stokos. Kai kas pradeda skųstis uošviais ir nesutvarkyta virtuve. Žmogus, kuriam trūksta sekso, kartais tampa toks nepakenčiamas, jog gali virsti tikru monstru, o tai dar labiau sumažina šansus, kad pora pasimylės.

Galiausiai sekso trūkumą jaučiantis žmogus gali tiesiog nuklysti į šoną ir užmegzti romaną – ne todėl, kad nemylėtų savo partnerio, bet dėl to, kad jo troškimai buvo tiek daug kartų atstumti, jog jis panoro šiek tiek atsikeršyti.

Žmonėms sunku kalbėtis apie sekso trūkumą, nes jie tiesiog bijo išgirsti, kad yra seksualiai negeidžiami. Tai virsta dar didesne baime būti atstumtam. Nemalonu, kai tai nutinka per pasimatymą. Būna dar liūdniau, kai tenka pripažinti, kad tave atstūmė partneris, kuris užtikrino saugumą ir įsipareigojo ilgalaikiams santykiams. Galbūt su juo yra kažkas negerai, bet labiau tikėtina, kad kažkas vyksta su abiem partneriais.

Norint susitaikyti, labai svarbu pažaboti savo laukinius atstūmimo ir pasibjaurėjimo savimi jausmus, kad galėtumėt apsvarstyti, kodėl kita pusė nenori sekso.

Iš esmės sekso nori kiekvienas žmogus. Kai kažkas nenori mylėtis, taip įvyksta dėl to, kad nepatenkinamos sąlygos seksui ir jos neišsakomos. Paprastai sekso nenorinti pusė turi problemų, kuriomis nepasidalija. Slapta ji gali galvoti: galėčiau pasimylėti, jei tu:

…labiau išklausytum mano problemas su šeima;
…suteiktum daugiau laiko mano darbams;
…mažiau priekaištautum dėl buities darbų.

Gali būti ir intymesnių priežasčių: dažniau su tavimi pasimylėčiau, jei tu:

…leistum man įgyvendinti kai kurias fantazijas;
…palankiau žiūrėtum į vaidmenų žaidimus;
…daugiau mane bučiuotum;
…norėtum šiurkštesnio sekso;
…atliktum pasyvesnį vaidmenį.

Žmogus, kuriam trūksta sekso, paprastai neturi galimybių išgirsti šias sąlygas ramiu, nekaltinančiu tonu. Ar, galbūt, jis jas girdėjo, bet aiškiai nesuvokė, kas iš tikrųjų pastatyta ant kortos.

Žmonėms trūksta deramo bendravimo. Klasikinė rekomendacija, kad abu partneriai, siuvokiantys, jog nuo šios problemos sprendimo priklauso jų santykių ateitis, parašytų vienas kitam laiškus paprastu pavadinimu – „Ko aš noriu iš sekso“. Didelė tikimybė, kad laiške būsite nuoširdūs ir atskleisite savo tikruosius troškimus.

Taip pat labai svarbu, kad po to abi pusės rimtai ir geranoriškai įvertintų savo partnerio žodžius.

Du žmonės sekso sferoje visuomet bus šiek tiek nesuderinami – bet mums nereikėtų išsigąsti ir supykti, kad tapome šalutine priežastimi širdgėlai, bausmei ir gėdai.

Turėtume žengti pirmuosius žingsnius ieškant būdų, kaip harmonizuoti tai, ko noriu aš ir ko nori jis. Tuomet sarkazmas ir indų daužymas liausis.

Kai tik nakties tyloje įvyks toks pokalbis apie seksą, virš miegamojo pradės pleventi santykių angelai, tyliai trimituodami pergalę – nes dar viena pora ką tik padidino savo šansus išbūti kartu šiek tiek ilgiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt