Kai merginai ar žmonai prasideda menstruacijos, svarstote, ar visai savaitei susilaikyti nuo sekso ar įtikinti ją, kad šią savaitę pirmenybė teikiama tik oraliniam seksui. Bet kam to reikia, juk galimas senas geras įprastas seksas?

Daliai vyrų ši mintis atrodo nemaloni, kitiems – visai patraukli. Kaip sako „MEL Magazine“ žurnalo autorius Milesas Klee, „jei seksas jums patinka, tai seksas per menstruacijas irgi yra seksas, stenkitės per daug apie tai negalvoti“.

Dar abejojate? Na, menstruacijų kraujyje paties kraujo ne tiek daug, daugiausia tai gimdos sienelių audinys, kuris šalinasi, kai moteris nepastoja, aiškina ginekologė, daktarė Jessica Shepherd. Galiausiai patys partneriai sprendžia, ar mylėtis moters menstruacijų metu. Na bet jei abiem norisi, neverta gyventi visos savaitės be sekso vien dėl tam tikrų išskyrų.

Medikai menshealth.com pateikia devynis atsakymus į dažniausius vyrų klausimus apie seksą per menstruacijas:

1. Ar seksas menstruacijų metu nemalonus?

Prisiminkite geriausią seksą gyvenime. Ar į galvą ateina žodis „tvarkingas“? Ne, labiau tikrų žodžiai „karštas, nešvankus, suprakaitavę...“. Juk įprastai geriausias seksas nėra tvarkingas, ne išimtis ir seksas menstruacijų metu – galiausiai jau esate išsitepę meilužės prakaitu, makšties skysčiu ir seilėmis, tad ar verta bijoti trupučio kraujo? Be to, truputis išskyrų turi ir privalumų. „Seksas menstruacijų metu teplus, bet vis tiek teiks malonumo, nes jau yra natūralios lubrikacijos“, – aiškina seksologė, daktarė Holly Richmond.

2. Ar mylintis per menstruacijas ji gali pastoti?

Trumpas atsakymas būtų – taip, gali. J. Shepherd teigimu, teoriškai moteris neturėtų pastoti per menstruacijas, nes jos ir rodo, kad jau įvyko ovuliacija.

„Kiaušinėlis nėra apvaisintas, taigi gimdos audinys nusisluoksniuoja“, – aiškina ji (tinkamiausias laikas pastoti – per ovuliacija, kuri įvyksta 14-ą dieną po menstruacijų).

Bet – tai didelis klaustukas – ne visų moterų menstruacijų ciklas tvarkingas, o jei jis netvarkingas, sunkiau nustatyti ovuliaciją. Jei partnerės ciklas trumpesnis ir ovuliacija įvyksta arčiau mėnesinių, mažai tikėtina, bet įmanoma pastoti, jei mylėjotės baigiantis menstruacijoms. Be to, tarp mėnesinių moterims pasitaiko kraujingų išskyrų, tepimo, todėl kraujas ne visada reiškia mėnesines. Todėl net ir sekso per menstruacijas metu reikia saugotis. Tikimybė pastoti menka, bet ar verta rizikuoti?

3. Ar per menstruacijas moterims labiausiai norisi sekso?

Moksliškai šis teiginys nepagrįstas, bet dalis moterų sako, kad per menstruacijas tikrai labiau norisi sekso. Pagal vieną teoriją, taip yra todėl, kad per menstruacijas sumažėja hormono progesterono, kuris gali mažinti libido. Šiaip ar taip, J. Shepherd teigimu, moterys labiausiai nori mylėtis per ovuliaciją, t. y. maždaug prieš dvi savaites iki menstruacijų: „Tuo metu keičiasi hormonai, kad moteris labiau norėtų sekso ir pastotų.“ Bet jei partnerei ir jums norisi sekso, neatsisakykite jo, kad ir kokia būtų ciklo dalis.

4. Ar sekso per menstruacijas metu išsiteps patalai?

Jei jos menstruacijos gausios, o jūs mylitės baltuose pataluose, tada taip – patalai išsiteps. Jei nenorite miegoti suteptuose pataluose, sekso per menstruacijas metu patieskite tamsų rankšluostį arba mylėkite duše (vanduo nuplaus kraują).

5. Ar seksas per menstruacijas saugus?

Joks seksas nėra absoliučiai saugus, net jei išsityrėte dėl lytiniu būdu plintančių ligų ir naudojate prezervatyvą. Kaip tikriausiai aiškino lytinio švietimo mokytoja, 100 proc. veiksminga apsauga nuo nėštumo yra abstinencija (daugeliui tai neįgyvendinama sąlyga). Na o seksas per menstruacijas saugus tiek pat, kiek seksas kitu laiku, sako J. Shepherd.

Tiesa, yra vienas įspėjimas – per menstruacijas pasikeičia moters pH, dėl to gali padidėti bakterinės vaginozės ar grybelinių ligų rizika (kurios gali būti perduodamos lytiniu būdu vyrams). Be to, vieno nedidelio ir seniai atlikto tyrimo duomenimis, seksualinės sueities menstruacijų metu padidėja ŽIV rizika, nes ŽIV perduodama su krauju. Bet daktarė J. Shepard sako, kad nėra patikimų tyrimų, rodančių, kad sekso per menstruacijas metu padidėja dažniausių lytiniu būdu plintančių ligų (gonorėjos, chlamidiozės) rizika.

6. Ar sekso per menstruacijas metu galimos oralinės glamonės?

Taip. Kai kuriems vyrams patinka moters skonis, kai jai – menstruacijos. Tik jei norite neišsitepti, liežuvį laikykite ant klitorio, ne ant vulvos. Jei vis tik tai kelia jums įtampą, mandagiai paaiškinkite partnerei, kad mieliau mylėsitės įprastai (penis makštyje) arba stimuliuosite jai klitorį pirštu.

7. Ar normalu, jei mane jaudina seksas per menstruacijas?

Visiškai. Egzistuoja netgi specialus terminas, apibūdinantis vyrus, kuriuos jaudina seksas per menstruacijas – „kraujo medžiotojai“ (angl. bloodhounds). Daktarė H. Richmond teigia, kad vyrus žavi pati sekso su menstruacijų metu kraujuojančia moterimi prigimtis: „Kai moteriai vyksta menstruacijos, ji būna tikra moteris, ir ši mintis kai kuriuos vyrus tikrai jaudina“. Tačiau kiekvienas vyras yra skirtingas. Kai kuriems vyrams patinka seksas per menstruacijas, kiti jo nekenčia, o dar tretiems nėra jokio skirtumo. Elkitės taip, kaip jums yra priimtina ir kas yra geriausia jūsų santykiams. Taip pat nepamirškite aptarti šios temos su savo partnere, nes ji veikiausiai šiuo klausimu taip pat turi savo nuomonę.

8. Ar moterims patinka seksas menstruacijų metu?

Kai kurioms moterims nepatinka lytiniai santykiai, kai jas kankina menstruacijų spazmai ir kai jos kraujuoja. Tačiau kitas moteris sekso perspektyva menstruacijų metu gali itin jaudinti. Geriausias būdas sužinoti savo partnerės nuomonę apie seksą menstruacijų metu yra tiesiog jos paklausti, ką ji apie tai galvoja. Tačiau niekada nepriverskite jos jaustis nepatogiai ar bjauriai, nes sveikas ir funkcionuojantis menstruacijų ciklas nėra nieko šlykštaus.

9. Ar menstruacijų metu ji patiria stipresnį orgazmą?

Taip. Daugeliui moterų, ypač toms, kurios jaučia pilvo spazmus ar PMS, orgazmas gali būti tarsi paties gydytojo skirtas vaistas.

„Menstruacijų metu klitoris gali būti labiau pritvinkęs, todėl moteris gali jausti stipresnius pojūčius“, - sakė gydytoja J. Shepherd. Be to, orgazmo metu išsiskiria endorfinai, kurie veikia kaip natūralūs nuskausminamieji. Taigi jei jūsų partnerė patirs orgazmą, jūs ne tik padovanosite jai puikų seksą, bet ir numalšinsite jos skausmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt