Menopauzė neturi jokios įtakos vienų moterų seksualiniam gyvenimui, o kitoms ji reiškia jo pabaigą.

Menopauzė sukelia nemažai pokyčių moters organizme ir savijautoje: nuo makšties sausumo iki sumažėjusio seksualinio potraukio. Dauguma šių pokyčių gali atsiliepti intymiems santykiams.

Goodhousekeeping.co.uk kreipėsi į buvusią medicinos seserį ir seksualinės sveikatos ekspertę Samantha Evans ir paprašė jos patarti moterims, kaip mėgautis intymiu artumu ir po menopauzės.

Skausmingas seksas

Net 84 procentai menopauzę išgyvenančių moterų prisipažino, kad seksas tapo skausmingas.

„Taip gali nutikti dėl sumažėjusio makšties drėgnumo, suplonėjusių makšties sienelių (vaginalinės atrofijos) ir makšties įtemptumo“, – sako Samantha.

Ji pataria pakeisti seną intymaus artumo rutiną ir stebėti, kas tinka dabar, po menopauzės: „Duokite sau laiko, ištirkite savo makštį ir klitorį, stebėkite, kas jums dabar suteikia malonių pojūčių. Tai puikus metas ištyrinėti klitorinį orgazmą, kurio vienas iš privalumų – jis padės jums atsipalaiduoti. Po to galėsite sueities metu naudoti lubrikantą arba nedidelį vibratorių“, – pataria Samantha.

Makšties sausumas

Viena iš labiausiai paplitusių menopauzės problemų – makšties sausumas. Ši problema kyla dėl to, kad sumažėja estrogeno lygis, ir, atitinkamai, makšties sekrecija.

Būtent šią problemą lengvai padeda išspręsti lubrikantai, sako Samantha. Ji pataria eksperimentuoti su keliais jų ir atrasti, kuris labiausiai tinka jums.

„Primygtinai rekomenduoju tokį metodą: iš pradžių naudoti aliejaus pagrindo lubrikantą, o ant jo – vandens pagrindo, kad sukurtumėte dvigubo slydimo efektą, kuris padės jaustis jaukiau, pajusti didesnį malonumą, sueitis bus ilgesnė, – sako Samantha. – Tačiau nepamirškite, kad aliejaus pagrindo lubrikantų nerekomenduojama naudoti su prezervatyvais, tad jei juos naudojate, teks pasitenkinti tik vandens pagrindo lubrikantu.“

Taip pat galite išbandyti lubrikantus, kuriuose yra estrogeno, kuris suteps jautrias išplonėjusias makšties sieneles.

Taip pat, pasak Samanthos, yra ir kitų būdų sumažinti diskomfortą, kurį sukelia makšties sausumas.

„Sekso metu sulėtinkite tempą, lai įžanga būna ilgesnė“, – pataria ji.

Sumažėjęs jautrumas

Dar viena nemaloni menopauzės pasekmė – sumažėjęs seksualinis jautrumas. Daug moterų skundžiasi, kad joms daug sunkiau pasiekti orgazmą, o kai kurios jo apskritai nebepajunta.

„Tokiu atveju aš patariu ilgesnį ir stipresnį stimuliavimą, ypač praverčia sekso žaisliukai“, – sako Samantha.

„Daug moterų mano, kad gali pajusti orgazmą tik įsiskverbiamojo sekso metu, tačiau realybė tokia, kad 70 procentų moterų orgazmą patiria tik jei stimuliuojamas klitoris, – aiškina ji. – Jums gali labai praversti nedidelis klitorinis vibratorius, kurio vibruojamoji galia pranoksta žmogaus rankos galią, be to, jis gali suteikti ir kitokių pojūčių. “

„Naudokite nedidelį vibratorių arba lai jūsų partneris prieš įsiskverbimą užsimauna vibruojantį varpos žiedą – pajusite didesnį seksualinį malonumą, o tai savo ruožtu padidins orgazmo tikimybę“ , – sako Samantha.

Kita alternatyva gali būti dvigubi masažuokliai, kurie stimuliuoja ir makštį, ir klitorį, taip pat pulsatoriai, kurie be klitorio stimuliavimo turi ir įsiskverbimo judesių funkciją.

Sumažėjęs lytinis potraukis

Menopauzė dažniausiai ištinka moteris tuo metu, kai jos bando suderinti darbą, vaikų priežiūrą ir senstančių tėvų priežiūrą, ir visa tai, suprantama, taip pat gali turėti įtakos lytiniam potraukiui.

Tarp kitų veiksnių, turinčių neigiamos įtakos seksualiniam potraukiui – šalutinis kai kurių vaistų poveikis, taip pat moters nepasitikėjimas savo išvaizda, nerimas, kaip ji atrodys po menopauzės.

Tad ko galima imtis?

„Laikas pakeisti savo požiūrį į seksą ir seksualinį malonumą, tai padės sustiprinti santykius, – aiškina Samantha. – Mėgaukitės artumu daugiau glamonėdamiesi, intymiai liesdami vienas kitą ir bučiuodamiesi, tai gali paskatinti daugiau sekso. Svarbiausia, nenumokite ranka į savo seksualinį gyvenimą.“

Galiausiai, juk seksas nėra vien įsiskverbimas. „Daug porų patiria didesnį seksualinį artumą, kai išbraukia įsiskverbimą iš „darbotvarkės“ ir tyrinėja naujus būdus, kaip kartu patirti seksualinį pasitenkinimą“, – sako Samantha.

Bet jei problema ir toliau kankina, rekomenduojame kreiptis į gydytoją. Jei vargina sumažėjęs lytinis potraukis, neverta tylėti ir kankintis vienumoje.

Karščio bangos

Karščio bangos yra vienas iš simptomų, kurie, pagalvojus apie menopauzę, mums ateina į galvą pirmiausia. Jos toli gražu nepadeda nusiteikti seksui. „Karščio bangos neprognozuojamos, nemalonios, gali jus užklupti ir naktį, ir tada norėsite ne tik nusimesti antklodę, bet ir išspirti iš lovos partnerį, tad vargu ar norėsis intymaus artumo, nuo kurio tik dar karščiau“, – sako Samantha.

Ji pataria vakare prieš miegą prie lovos pasistatyti stiklinę vandens, vengti karštos vonios, miegoti nuogoms ir įsigyti lengvesnę antklodę, kad būtų vėsiau. „Neatsisakykite sekso vien dėl to, kad jums menopauzė: yra daugybė būdų mėgautis intymiu artumu ir patirti seksualinį malonumą, – sako Samantha. – Tik reikia rasti tokį, kuris geriausiai tinka jums.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)