1. Orgazmai gali sumažinti skausmą.

Skauda galvą? Galbūt vis tik vertėtų pasimylėti. „Yra įrodymų, kad orgazmai gali sumažinti įvairius skausmus – tokius, kaip artrito sukeltus skausmus, skausmą po operacijos ar netgi skausmą per gimdymą, – teigia Lisa Stern, diplomuota medicinos sesuo, dirbanti Planuotos tėvystės organizacijoje („Planned Parenthood“) ir rašanti tinklaraštį Gynfizz.com. – Skausmas praeina iš esmės dėl kūno išskiriamo chemikalo oksitocino orgazmo metu.

Oksitocinas sustiprina ryšį (tarp partnerių), padeda atsipalaiduoti ir paskatina kitas pozityvias emocines būsenas.“ Nors skausmas po orgazmo sumažėja trumpam (tai dažniausiai trunka tik apie 8–10 minučių), L. Stern nurodo tyrimą, kuriame teigiama, kad net galvojimas apie seksą gali palengvinti skausmą.

2. Prezervatyvų naudojimas neveikia orgazmo kokybės.

Jei dvejojate, ar prezervatyvas veikia orgazmo kokybę, nebedvejokite. „Moterys vienodai gali patirti orgazmą tiek su, tiek be prezervatyvo, išsklaidant mitus, kad prezervatyvai trukdo geram seksui“, – sako Debby Herbenick, mokslų daktarė, Indianos universiteto mokslinių tyrinėjimų mokslininkė ir knygos „Because It Feels Good“ autorė.

„Iš tiesų prezervatyvai gali padėti porai praleisti daugiau laiko užsiimant seksu, nes vyrui nereikia „ištraukti“ (varpos) greitai, jei jis jaudinasi dėl per greitos ejakuliacijos, – teigia ji. – Jei jūsų vyras priešinasi prezervatyvo naudojimui dėl pojūčių stygiaus, pagalvokite apie sužadinimą ranka prieš lytinius santykius, kad jis galėtų patirti tokį patį malonumą.

3. 30 proc. moterų turi sunkumų patiriant orgazmą.

Jei kada nors buvo sunku patirti orgazmą, nesate viena tokia. Remiantis Planuotos tėvystės organizacijos statistika, 1 iš 3 moterų turi sunkumų patiriant orgazmą mylintis, o 80 proc. moterų turi sunkumų patiriant orgazmą per vaginalinę sueitį. Klitorio stimuliavimas lytinių santykių metu gali padėti, sako Stern, bet taip pat gali padėti medicininis gydymas.

„Moterų seksualinė disfunkcija, apimanti negebėjimą patirti orgazmą, yra labai paplitusi – net 43 proc., remiantis keliais tyrimais, o paskutiniu metu tai buvo viena iš labiausiai diskutuotų temų ir medicininių tyrimų (objektas), – teigia ji. – Kai kurioms moterims gali padėti lokalios testosterono injekcijos ar geriami vaistai, tačiau nedaug medicininių priemonių užtikrintai padeda.“

Moterų seksualinė disfunkcija gali būti susijusi su tam tikrais sveikatos sutrikimais – būtinai apsilankykite pas savo gydytoją, kad išsiaiškintumėte, ar nesergate tokiomis ligomis, kaip skydliaukės sutrikimas, depresija ar diabetas.“

4. G taško radimas gali pagerinti orgazmo tikimybę.

Ar galite nustatysi savo G tašką? „G“ nurodo į Ernst‘ą Gräfenberg‘ą, medicinos daktarą, ginekologą iš Vokietijos, kuriam priskiriami nuopelnai „atradus“ tai 1950 m. Sekso ekspertai ilgai gyrė šią moteriško lytinio organo vietą, kuri, kaip manoma, turi daugybę nervų galūnių ir yra raktas, padedantis moterims pasiekti ilgesnį ir stipresnį orgazmą. Bet tai prieštaringa tema.

Tyrėjai iš Anglijos neseniai paneigė to egzistavimą negi po to, kai italų tyrėjai galbūt rado tašką ultragarsu ir paskelbė apie savo atradimus „The Journal of Sexual Medicine“. Vis tik sekso ekspertai, kaip antai Ava Cadell iš Los Andželo, gina G taško egzistavimą ir skatina moteris rasti savąjį.

Nors vieta gali šiek tiek skirtis kiekvienos moters organizme, dažniausiai taškas yra makšties viduje ir yra apibūdinamas kaip turintis „šiurkštesnę“ struktūrą.

5. Orgazmai su amžiumi stiprėja.

Žinoma, yra daugybė nusiskundimų dėl amžiaus, bet jūsų lytinis gyvenimas iš tikrųjų gali pagerėti – ypač orgazmų kokybė ir dažnumas, pasakoja daktarė Herbenick. „Orgazmai su amžiumi tampa lengvesni, – sako ji. – Štai pavyzdys – 61 proc. moterų nuo 18 iki 24 metų patyrė orgazmą per paskutinius lytinius santykius, tą patyrė 65 proc. įžengusių į ketvirtą dešimtį moterų bei apie 70 proc. moterų, įžengusių į penktą ir šeštą dešimtį.

„Nors tyrimas nenurodo, kodėl orgazmai palengvėja su laiku, galime numanyti, jog moterims įgyjant daugiau lytinio gyvenimo patirties, jos įgauna daugiau pasitikėjimo lovoje ir todėl labiau tuo mėgaujasi. Be to, pasitikėjimas ir artumas, kurį patiria moterys ilgalaikiuose santykiuose, gali padėti pagerinti lytinį pasitikėjimą.

6. Moterys, nebijančios įvairovės lovoje, dažniau patiria orgazmus.

Jei lytinių santykių metu sunku patirti orgazmą, derėtų pagalvoti apie įvairovę, sako daktarė Herbenick. „Moterims yra žymiai lengviau patirti orgazmą, kai jos užsiima ne vienu, o keliais lytiniais aktais“ teigia ji. „Pavyzdžiui, vaginalinis seksas ir oralinis seksas gali būti susieti su didesne orgazmo tikimybe, nei kuris nors iš jų atskirai. Taip gali būti todėl, kad daugiau lytinių aktų reiškia, jog žmonės daugiau laiko praleidžia mylėdamiesi.“

7. Moters seksualinė savigarba gali paveikti orgazmų kokybę.

Tyrimai rodo, jog kaip moteris požiūris į savo genitalijas yra susijęs su orgazmų kokybe. „Kaip moterų sveikatos gydytoja praktikė, galiu patvirtinti faktą, kad kiekviena makštis atrodo skirtingai ir nėra jokio jos „idealo“, – teigia Stern. – Kol neskauda makšties ir nėra nenormalių išskyrų, žaizdų ar kitų medicininių problemų, galite laikyti save sveika ir normalia.“

Sustiprinkite orgazmo galimybę stiprindamos pasitikėjimą savimi. „Svarbu elgtis su savimi taip, kaip norite, kad kiti elgtųsi su jumis – siųskite sau naudingas, pozityvias žinutes apie save ir savo kūną.“ Kita gudrybė – pasiimkite veidrodėlį ir pažvelkite! Savęs pažinimas yra pirmas žingsnis norint jaustis gerai dėl savo kūno dalių.

8. Egzistuoja vadinamoji „orgazmo spraga“.

Vyrų, turinčių sunkumų patiriant orgazmą nėra daug, sekso ekspertai teigia, kad tai reti atvejai. Tačiau didelė dalis moterų teigia nepatyrusios orgazmo per paskutinius lytinius santykius, net tada kai jų partneriai manė tai įvykus. „Mes vis dar turime (vadinamąją) „orgazmo spragą“, pažymi daktarė Herbenick. „Iš 85 proc. vyrų, maniusių, kad jų partnerės patyrė orgazmą paskutinių lytinių santykių metu, tik 64 proc. moterų tą patyrė.“

Vaistas? Tai sudėtinga, sako daktarė Herbenick, bet moterys, kurios jaučiasi gerai ir supranta savo kūno malonumo taškus, gali dažnai išmokti reguliariai patirti orgazmą.

9. Retais atvejais orgazmas gali įvykti be lytinių organų stimuliavimo.

Visos girdėjome apie moteris, kurios gali patirti orgazmą sėdėdamos traukinyje ar masažuojamos, ir tai ne mitas. Ekspertai sako, kad tai realus reiškinys. „Turėjau draugę, kuri patirdavo orgazmą kiekvieną kartą bėgdama bėgimo takeliu,“ sako Stern.

„Jei taip nutiktų visiems, būtume stipriai fiziškai užsigrūdinusi visuomenė!” Juokas juokais, tačiau yra paaiškinimas, kodėl taip atsitinka. „Nevalingų orgazmų priežastis atliekant tam tikrus veiksmus yra dvejopa – padidėjusi kraujo tėkmė į lyties organus ir vibracija ar kontaktas su klitoriu. Padidėjusi kraujo tėkmė ir atsipalaidavimas masažo metu taip pat kartais gali sukelti orgazmą.“

10. Daugumai moterų tai užtrunka...

Daugumai moterų reikia daugiau laiko patirti orgazmui nei jų partneriams, tai yra visiškai normalu, teigia Stern. Tiesą sakant, remiantis tyrimais, daugumai moterų reikia bent 20 minučių lytinio aktyvumo, kad patirtų orgazmą.

„Jei suprantate, kad jūsų partneris dažnai patiria orgazmą prieš jums tai padarant, yra būdų padėti jam neskubėti. Kartais gali padėti protiniai pratimai ir stiprus spaudimas aplink varpos pagrindą. Jei priešlaikinė ejakuliacija kelia nerimą, jūsų partneriui reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją ar urologą, kad rastų būdų, kurie galėtų padėti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)