Poros santykiai – vienas populiariausių filmų ir serialų siužetų. Mums visiems įdomu stebėti, kaip klostosi išgalvotų, tačiau tokių į mus panašių personažų asmeninio gyvenimo peripetijos.

Filmo pradžioje jie susitinka, įsimyli, tačiau mes jau žinome, kad toliau jų laukia išbandymai. Tačiau nepaisant visko, gale visos problemos bus išspręstos, atsakymai į klausimus rasti ir meilė nugalės. Žinoma, gyvenime ne viskas glostosi taip sklandžiai, kaip kino ekrane.

Nepaisant to, filmai apie santykius mus gali daug ko išmokyti.

Ročesterio universiteto (JAV) psichologai palygino įvairius su santykių problemomis susidūrusių porų terapinių užsiėmimų tipus ir padarė išvadą, kad jeigu partneriai per mėnesį pažiūrėtų ir aptartų penkis romantinius filmus, kuriuose herojai įveikia įvairius sunkumus ir išbandymus, jų pasitenkinimas savais santykiais išaugtų. Dar daugiau, tokios poros susidurtų su mažesne skyrybų rizika. Dar įdomiau buvo tai, kad „filmoterapijos“ rezultatai nedaug atsiliko nuo šeimos terapijos seansų rezultatų, teigiama leidinyje „Journal of Consulting and Clinical“ (2013).

„Pastoviuose santykiuose partneriai pradeda gerai jausti, ką santykiuose daro gerai ar blogai. Vadinasi, nebūtina su jais aptarti viso problemų komplekso, – aiškina psichologas Ronaldas Rogge'as, kuris yra vienas iš minėto tyrimo autorių. – Gali būti, kad pakaks juos priversti susimąstyti apie tai, kai jie dabar elgiasi. Filmuose dažnai pasitaiko tipinių situacijų, į kurias galime žiūrėti iš šalies, jose atpažindami pačius save“.

Autoriai pažymi, kad svarbu ne šiaip žiūrėti filmus apie porų santykius, bet juos paskui aptarti, prisiminti akimirkas, kuriose jūs ir jūsų partneris elgėtės taip, kaip filmo herojai. Pavyzdžiui, galima pradėti nuo klausimų: su kokia pagrindine problema susidūrė herojai? Ar tarp jų egzistuoja tarpusavio supratimas? Kaip pagrindiniai veikėjai reaguoja į vienas kito jausmus? Kaip jie atsako į susirūpinimą? Liūdesį? Nerimą?

Taigi, dešimt filmų, kuriuos psichologai rekomenduoja pažiūrėti poroms:

1. „Vėjo nublokšti“ („Gone with the Wind“, rež. Victoras Flemingas, 1939)

2. „Vyrai ir žmonos“ („Husbands and Wives“, rež. Woody Allenas, 1992)

3. „Kai vyras myli moterį“ („When A Man Loves A Woman“, rež. Luisas Mandoki, 1994)

4. „Kas bijo Virdžinijos Vulf?“ („Who's Afraid of Virginia Woolf“, rež. Mike'as Nicholsas, 1966)

5. „Meilė ir kiti narkotikai“ („Love and Other Drugs“, rež. Edwardas Zwickas, 2011)

6. „Liūdnasis valentintadienis“ („Blue Valentine“, rež. Derekas Cianfrance'as, 2010)

7. „Prieš saulėlydį“ („Before Sunset“, rež. Richardas Linklateris, 2004)

8. „Ruduo Niujorke“ („Autumn in New York“, rež. Joan Chen, 2000)

9. „Tai... sudėtinga“ („It's Complicated“, rež. Nancy Meyers, 2009)

10. „Užrašų knygelė“ („The Notebook“, rež. Nickas Cassavetesas, 2009)

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)