Tyrimo duomenimis, vyrai ir moterys jaučia vienodą malonumą užsiiminėdami seksu, nepriklausomai nuo to, jie naudojasi prezervatyvais ar ne.

Internetinėje apklausoje dalyvavo amerikiečiai vyrai ir moterys nuo 18 iki 59 metų. Nustatyta, kad saugų seksą „labai jaudinančiu ir maloniu“ vadina toks pats procentas respondentų, kaip ir seksą be prezervatyvų.

Profesorė Debby Herbenick iš Indianos universiteto Blumingtono Visuomenės sveikatos mokyklos, vadovavusi minėtam tyrimui, spėja: „Tai gali sąlygoti tas faktas, kad vyrai dažniau linkę pirkti prezervatyvus ir juos naudoti. Vis dėlto svarbu, kad kuo daugiau moterų susipažintų su prezervatyvais, kuriuos naudoja su savo partneriais, kad galėtų pasirinkti tai, kas stiprintų jų seksualinio gyvenimo saugumą ir malonumą“.

Apklausos duomenys rodo, kad vyrams visai nesudėtinga užsidedant prezervatyvą išlaikyti erekciją. Taip pat nustatyta, kad dauguma moterų neatskiria, prezervatyvas su lubrikantais ar be jų.

D. Herbenick įsitikinusi, kad tyrimo rezultatai padės kovoti su lytiniu keliu plintančiomis ligomis, ŽIV ir nepageidaujamo nėštumo atvejais. „JAV ir toliau grumiasi su aukštu lytiniu keliu plintančių ligų, ŽIV ir nepageidaujamų nėštumų skaičiumi. Turime suprasti, kaip žmonės pasirenka produktus, kuriuos naudoja, ir kaip šie produktai prisideda prie jų seksualinės patirties saugumo ir malonumo, - aiškina D. Herbenick. - Tai ypač svarbu, kadangi patys produktai keičiasi ir vis labiau populiarėja Amerikos visuomenėje“.

Lytiniu keliu plintančios ligos perduodamos sekso be prezervatyvo metu. Ligų kontrolės ir prevencijos centrai spėja, kad kasmet JAV jomis užsikrečia apie 19 milijonų žmonių.

Viena labiausia paplitusių infekcijų – chlamidijos. JAV nustatyta 1,3 milijono chlamidiozės atvejų. 2010 metais Jungtinėje Karalystėje amžiaus grupėje nuo 16 iki 24 metų buvo diagnozuoti 152 828 nauji ligos atvejai. Sergantieji šia liga gali nejusti jokių simptomų, tačiau negydoma ji sukelia rimtus sveikatos sutrikimus.

Kitos lytiniu keliu plintančios ligos – ŽIV, genitalijų karpos, sifilis, gonorėja ir gaktos utėlės.

Žurnalo „The Journal of Sexual Medicine“ redaktorius Irwinas Goldsteinas tvirtina, kad šis tyrimas pratęsė seksologo Alfredo Kinsey pradėtą darbą. Būtent jis 1947 metais Indianos universitete įsteigė seksualinių tyrimų institutą.

„Duomenų apie prezervatyvų naudojimą rinkimas labai svarbus. Tai suteikia galimybę sveikatos apsaugos specialistams šviesti tuos žmones, kurie nepratę prie prezervatyvų, tačiau kuriems be jų iškyla žymi lytiniu keliu plintančių ligų rizika“, - konstatuoja I. Goldsteinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)