Dukros išaugintos, išleistos už vyrų, auga anūkai, dar patys turime sveikatos, dirbame darbus. Dukros su šeimomis gyvena atskirai, tad džiaugsmais ir skausmais šiuo metu  su vyru turėtume dalintis tarpusavyje.

Viskas būtų gerai... Tačiau vyras (jam 51 metai) savaitgalinis alkoholikas. Manau, teisingai jį apibūdinau, nes jau nepamenu savaitgalio, kad jis negertų.

Penkias savaitės dienas dirba nuo ryto iki vėlyvo vakaro, o penktadienio vakarą prasideda, anot jo, atsipalaidavimas: alus, vynas, šeštadienį tas pats, sekmadienį pratęsimas atsipalaidavimo.

Ne, girtas nešlitiniuoja, bet „minkštas“, pasmirdęs alumi ir vynu. Ne kartą kalbėjau, prašiau, klausiau, kodėl jis taip daro, atsakymas toks: tau vis negerai ir negerai, aš negirtas, tik šiek tiek išgeriu, nejau to negalima?

Esu pamąsčiusi ir apie skyrybas, bet tiek metų išgyvenau, aišku, jis gėrė taip ir anksčiau, bet kol dukros buvo mažos, kol kartu gyveno, gal taip nebuvo sunku, gal to neakcentavau, o dabar, kai likome dviese, pamačiau, kad mano žmogui reikia alkoholio. Nežinau, ar galėčiau jam kaip nors padėti, o jei ne, kaip padėti sau tokioje situacijoje, kad neprarasčiau gyvenimo džiaugsmo ir vilties.

Atsako psichologė Vaida Platkevičiūtė

Per pastarąjį mėnesį kelis kartus teko atsakinėti į moterų klausimus arba tiksliau susirūpinimą, dėl vyrų alkoholio vartojimo. Dėl to gali būti, jog kai kuri informacija kartosis, visgi, panašu, jog ją vis dar svarbu išgirsti.

Kuomet artimas žmogus vartoja alkoholį, atrodo, jog jei jis to nedarytų, viskas klostytųsi geriau. Tuomet dėmesys ir energija nukreipiama bandant įtikinti, padėti, pakeisti, kad tas kitas imtųsi veiksmų, liautųsi gėręs pats arba kreiptųsi pagalbos. Ir tai gali tęstis ilgus metus, tuo pačiu scenarijumi: vienas geria, kitas jį bando išgelbėti. Net kai alkoholį vartojančio asmens artimieji kreipiasi pagalbos, tai daro dėl kito ir su klausimu, kaip padėti kitam. Tik jei paklausčiau jūsų, ar jūsų sutuoktiniui gėrimas neša blogį?.. Na, nebent tai, jog tenka priimti jūsų nepasitenkinimą ir vis didėjantį atstumą tarp judviejų, kuris visgi nebūtinai sumažėtų, jei vyras liautųsi gėręs.

Taigi sutuoktinio alkoholio vartojimas yra ne jo, o jūsų sunkumas. Situacija, kurią jums sudėtinga išbūti ir kurią norisi keisti. Tai yra pirmas žingsnis sprendimo link: atradimas, jog pagalbos reikia jums.

Antras žingsnis būtų pabandymas atsakyti sau, kas sukelia jums blogus jausmus gyvenant su žmogumi, kuris penktadienį, šeštadienį, sekmadienį geria alų ir vyną. Čia galima pasiimti popieriaus lapą ir rašyti.

Pradėti nuo paprastų išorinių dalykų, kuriuos jums sunku matyti, girdėti, ištverti vyro girtume. Tęsti vardijant savo nusivylimus, baimes, troškimus ar siekius, kuriems trukdo sutuoktinio alkoholio vartojimas. Didindama atvirumą sau pačiai, galite pagalvoti, ką jums reiškia būti sutuoktinio, kuris vartoja alkoholį žmona? Ko jūs netenkate per jo alkoholio vartojimą? Kokius jausmus, mintis ar prisiminimus jums sukelia girto vyro buvimas šalia?

Pajutusi, kokiais jausmais ir išgyvenimais yra apipintas šis sunkumas jūsų viduje, pabandykite savęs paklausti, o kodėl to nepastebėjote iki šiol? Kas, be vaikų buvimo, uždengė šį faktą taip, kad jis netrukdytų ir ko nebėra šiandien? Iš to, kuo pasidalinote, labai tikėtina, jog abu išgyvenate tuštumą ir naują gyvenimo laiką. Kuomet vaikų auginimas, rūpestis jais jau yra praeities laikas. Laikas, per kurį išgyvenote vieningumą turėdami bendrą tikslą. Alkoholio vartojimas yra akivaizdus sunkumas, veikiantis jūsų bendravimą. Tačiau neabejotinai jis yra kaip skausmas, kuris praneša apie tai, jog slepiasi kažkokia liga. Galime gerti pačius stipriausius vaistus nuo skausmo, tačiau kol yra liga, jį įmanoma tik numalšinti.

Taigi, kad būtų aiškiau, dar kartą pasikartosiu. Vyro alkoholio vartojimą pirmiausia galite pradėti spręsti kaip savo sunkumą, ieškant, kas jį labiausiai sukelia ir kreipiantis pagalbos. Juo labiau kad labai tikėtina, jog po priklausomybės problema slypi ir judviejų santykių ypatumai. Porai atlikus tikslą, kuriam jie buvo pašaukti, tai yra, užauginus vaikus ir juos paleidus į gyvenimą, nėra lengva judėti toliau.

Ypač, jei ta užduotis buvo pagrindinė, kuri juos jungė. Dėl to drįsiu spėti, jog po alkoholio vartojimo sukeliamais jausmais yra aibė kitų, kurie rodo, jog teks mokytis gyventi kitaip. Vėl dviese. Tik tie du žmonės nėra ką tik atsibudę ir išėję pasižvalgyti, o nudirbę sunkiausius dienos darbus: pavargę, su savomis patirtimis ir išgyvenimais. Ir jei sunku tame išbūti dviese, vėl atrasti jungiantį santykį, labai drąsinčiau pasinaudoti pagalba: porų bendravimo grupėmis (ruduo neretai būna jų pradžia), porų ar asmenine konsultacija, Al anon (priklausomų asmenų artimųjų grupė) programa.

Sėkmės pamatant, kas slypi už vyro alkoholio vartojimo širmos.

Organizacijos, kuriančios programas, skirtas porų bendravimui tobulinti:

„Bendrakeleiviai“ Vilniuje
Lietuvos šeimos centras Kaune
Pal. J. Matulaičio šeimos pagalbos centras Vilniuje
SOTAS Vilniuje
Šeimos santykių institutas Kaune
Vilniaus arkivyskupijos šeimos centras

Vaida

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (433)