Moters seksualumas fiziologine ir psichologine prasme yra gerokai sudėtingesnis nei vyro. Daugelis dalykų priklauso ne nuo kūno reakcijų, o pirmiausia nuo moters emocinės būsenos, kurią įtakoja praėjusios dienos įvykiai, santykiai su partneriu bei menstruacinio ciklo fazė. Daug pasako vien jau tas faktas, kad moters pasitenkinimą neretai labiau skatina susitikimo laukimas nei pats lytinis aktas.

Moters gyvenimas vyksta vieningoje mentalinėje erdvėje, todėl dauguma gyvenimiškų situacijų atsispindi ir jos libido. Sužlugdyti norą mylėtis gali netgi visiškai nereikšmingas nesusipratimas, tai ką jau kalbėti apie vaiko ligą ar konfliktą darbe.

Moters orgazmas gimsta galvoje

Moters orgazmo neįmanoma lokalizuoti – negali sakyti, kad jis juntamas stimuliuojant kažkokią kūno vietą ar lyties organus. Jis užgimsta smegenyse, juntamas visa esybe ir gali netgi įtakoti vaizduotę.

Seksualinio geismo stiprumą reguliuoja limbinė sistema, atsakinga už emocijas bei instinktyvų elgesį. Artumo akimirką elgesį kontroliuojančios smegenų zonos išsijungia ir seksualinis geismas ima augti. Tik labai retais atvejais seksualinio potraukio nebūna visiškai – tada specialistai kalba apie moters frigidiškumą.

Kur kas dažniau dailiosios lyties atstovės potraukį jaučia, seksas joms suteikia malonumą, tačiau joms ne visada pavyksta (arba niekada nepavyksta) pasiekti orgazmą. Tai vadinama anorgazmija. Būtina atkreipti dėmesį, kad jeigu moteris visišką pasitenkinimą pasiekti gali tik masturbuodamasi, apie anorgazmiją tokiu atveju negali būti net kalbos.

Seksologai tvirtina, kad periodiškas orgazmo nebuvimas – visiškai normalus dalykas. Dauguma jaunų merginų seksualinio gyvenimo pradžioje itin retai patiria vaginalinį orgazmą. Jos tebeieško savų seksualinių scenarijų, semiasi patirties ir pamažu pradeda save pažinti, kas padeda pasiekti aukščiausią pasitenkinimo laipsnį.

Jeigu anorgazmijos priežastimi tampa partnerio neištikimybė, tikėtina, kad šis sutrikimas užtruks ilgiau. Moteris nebepasitiki partneriu, todėl fizinio artumo akimirkomis nesugeba atsiskleisti. Abiems partneriams negailint pastangų, jų seksualinis gyvenimas gali grįžti į įprastines vėže net ir tokiais atvejais.

Kūnas kaip įrodymas

Negebėjimas pasiekti orgazmo be akivaizdžios priežasties byloja apie neišspręstas vidines moters problemas. Tai gali atspindėti nesąmoningą norą atkeršyti vyrui už jo apgavystę, siekį būti idealia mama ar išsaugoti vaikišką ištikimybę tėvui.

Dalis moterų, jausdamos stiprėjantį seksualinį susijaudinimą, kažkuriuo momentu nesąmoningai jį blokuoja. Psichologai tvirtina, kad tokios moterys dažniausiai yra augusios puritoniškų pažiūrų šeimose, tėvai baudė jas už nekaltus eksperimentus su savo kūnu ar žaidimus, kurie padeda vaikams susipažinti su anatominėmis vienas kito savybėmis. Todėl suaugusios jos iš tiesų nepažįsta savo kūno, nemoka atsipalaiduoti ir jausti geismo.

Kartais moterims sunku priimti savo moteriškumą. Jos to nesuvokdamos draudžia sau būti jausmingomis ir kaltina save už bet kokį seksualumo pasireiškimą. Būna ir tokių, kurios sąmoningai atsisako prisiimti tradiciškai joms numatytą vaidmenį seksualiniuose santykiuose – būti „indu“ vyrui, būti ta, kuri jį priima į save.

Tokiai moteriai atrodo, kad patyrusi orgazmą ji tarsi taps vyro nuosavybe. Ji sekso metu į viską žvelgia tarsi iš šalies, kaip svetimo pasitenkinimo liudininkė, bet ne fizinio suartėjimo dalyvė.

Susijaudinimo procesas moters organizme yra įvairesnis ir individualesnis nei vyro. Todėl dailiosios lyties atstovės gali patirti daugybinius orgazmus arba metų metus mylėtis jausdamos malonumą, bet nepasiekdamos orgazmo. Kitaip nei vyrai, kuriems orgazmo nebuvimas pamažu nuslopina seksualinį potraukį bei erekciją.

Pasitenkinimo nauda

Moters orgazmas – visai nesenas žmonijos „atradimas“. Yra žinoma, kad beždžionių patelės jo nepatiria. Evoliucijos požiūriu orgazmas yra bevertis, nes moteris ir be jo gali pastoti bei išnešioti kūdikį.
Vis dėlto mokslininkai išsiaiškino, kad „reprodukciniai ketinimai“ gali įtakoti orgazmo pasiekimą. Psichologė Devendra Singh įrodė, kad pastoti norinčios moterys kur kas dažniau patiria orgazmą po partnerio ejakuliacijos.

Taip pat įrodyta, kad orgazmas teigiamai veikia santykius su partneriu. Pasiekus pasitenkinimo viršūnę moters organizme išsiskiria oksitocinas – laimės, pasitikėjimo ir švelnumo hormonas – kuris skatina prisirišimo jausmą. Tai sutvirtina partnerių santykius, tarsi pastumia juos vienas į kito glėbį.

Orgazmo galima išmokti

Dažnai moteris negali patirti orgazmo tik todėl, kad jai trūksta seksualinės patirties. Todėl labai svarbu suprasti savo kūną. Jį pažinti gali padėti net ir masturbacija.

Semdamasi seksualinės patirties moteris pamažu išsilaisvina iš vidinių draudimų, puritoniškų normų įtakos bei perdėto gėdingumo. Seksologai tvirtina, kad orgazmo galima išmokti, panašiai kaip lavinant balsą išmokstama dainuoti.

Tik nereikia pamiršti, kad įsitikinimas, jog kiekvienas fizinis suartėjimas turi baigtis orgazmu, yra trumpiausias kelias pakenkti savo jausmingumui. Jeigu orgazmo nebuvimas kelia įtampą, būtina išsiaiškinti, kodėl taip yra. Tik nemanykite, kad orgazmas ateina automatiškai – jis jums tikrai negresia, jeigu stovite prie lyginimo lentos.

Kaip sustiprinti pasitenkinimą

Fizinis artumas gali suteikti dar stipresnį pasitenkinimą, jeigu vengsite įprastų schemų, įsitikinusi amerikiečių psichologė Jenny Wood.

Atsibuskite valanda anksčiau. Geriausias laikas seksui – rytas, kai hormonų lygis pasiekia aukščiausią tašką. Tad meskite į šalį antklodę ir pižamą!

Siekite įvairumo. Jeigu artėjant orgazmui įprastai pradedate ritmingai spausti sėdmenų raumenis, tai kitą kartą būtinai išbandykite priešingą dalyką – atpalaiduokite juos. Stebėkite savo pojūčius, galbūt tai dar labiau sustiprins jūsų potyrius.

Žvelkite vienas kitam į akis. Nors paprastai mylintis norisi užsimerkti, artėjant aukščiausiam pasitenkinimo taškui stenkitės atsimerkti ir žiūrėti partneriui tiesiai į akis.

Pasiruoškite. Galite pabandyti kelias minutes spausti apatinę pilvo sritį (5-7 centimetrais žemiau bambos. Tai paskatins kraujo tekėjimą į lyties organus.

Pamirškite apie orgazmą! Kuo daugiau apie jį galvosite, tuo mažiau šansų turėsite jį patirti. Tiesiog mėgaukitės procesu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)