Tas lūžio laikotarpis būna kritinis daugeliui porų. Tuomet labai svarbu atsigręžti į partnerio poreikius ir suprasti, kaip kartu bus galima sukurti tikrą ryšį.

Problema būna tame, jog žmonės skirtingai supranta, kas yra meilė ir kaip ji turi būti reiškiama. Tad net jei mylėsite savo antrą pusę iš visos širdies, ji gali to nejausti ar nebūti pilnai patenkinta gaunamu dėmesiu.

Vienintelis būdas išspręsti šias problemas yra pažinti save ir vienas kitą. Kitaip tariant sukurti bendrą meilės kalbą. Kalbant skirtingomis kalbomis, partneriai ne tik kad emociškai nesusikalba, bet ištuštėja jų vidinis meilės rezervuaras, kuris leidžia jaustis laimingais santykiuose. Tuomet net menkiausia problema, nesutarimas ima erzinti, atrodyti reikšmingu.

Remiantis G. Chapmano bestseleriu tapusia knyga „5 meilės kalbos“, pamėginsiu suprantamai paaiškinti, kokios tos 5 meilės kalbos ir kaip jos veikia realybėje.

Pirmiausia, kiekvienas iš mūsų labiausiai esame įvaldę ar suprantame vieną iš meilės kalbų. Kitų tenka mokytis lyg vaikams mokykloje ir galiausiai kiekvienos iš jų mes pasiekiame skirtingą supratimo ir panaudojimo lygį.

Lietaus muzika

Trumpai aptarsiu pagrindines 5 meilės kalbas ir pateiksiu pavyzdžių:

• Pagyrimai/palaikymo žodžiai

Dalis mūsų ieško įkvėpimo kitų jiems skirtuose žodžiuose. Įsivaizduokime, jog darbe gavote sunkią užduotį. Nors jūs padarėte tik dalį jos, vadovas vis tiek pasveikino jus, kad pavyko taip greitai pasistūmėti. Nesunku nuspėti, jog po pagyrimo, stengsitės tą užduotį atlikti dar geriau ir greičiau. Tie patys dėsniai veikia ir santykiuose – turime pagirti partnerį dėl menkų dalykų (kaip išneštos šiukšlės, išplauti indai, sutvarkyti namai), paskatinti siekiant tikslų, žodžiais parodyti, kad mums rūpi ir tikime juo. Kai kuriems iš mūsų mažas žodis gali tapti didelių pokyčių pradžia.

• Laikas kartu

Ar būtina užsiimti kartu viena veikla, kad leistumėte laiką kartu? Atsakymas paradoksalus, tačiau ne. Nemažai studijuojančių ar iš namų dirbančių porų, leidžia laiką kartu dirbdami kavinėse ar namuose prie atskirų kompiuterių, tačiau šalia vienas kito. Tokio fizinio artumo užtenka daliai žmonių patenkinti buvimo šalia, meilės poreikiui.

• Prisilietimai

Ar žinojote, kad ilgo apsikabinimo metu išsiskiria prisirišimo ir laimės hormonas oksitocinas? Dabar galite lengviau suprasti, kodėl kai kuriems žmonėms labai reikia apsikabinimų, susikabinimo už rankų, bučinių ar tiesiog bet kokio kito tipo prisilietimų. Prisilietimai jiems suteikia rūpesčio, meilės jausmą. Tačiau šio fizinio kontakto nereikėtų maišyti su seksu, kurio fiziologinis tikslas yra šiek tiek kitoks.

Asociatyvioji nuotr.

• Dovanos

Prisiminkime, kokie buvome laimingi, kai vaikystėje gaudavome dovanų. Nemažai žmonių ir suaugę dievina tą jausmą. Geriausias būdas jiems parodyti meilę yra būtent per jas. Tai gali būti pačių padarytas rankdarbis, naudinga buities smulkmena ar papuošalas. Įjunkite vaizduotę ir nustebinkite savo partnerį.

• Paslaugos/rūpinimasis

Primityvus pavyzdys: kartais moterims atrodo toks sunkus darbas nuvaryti automobilį į servisą, kad jos bet kokia kaina norėtų išvengti šio vargo. Partneris, pagelbėjęs su tokia ar panašia užduotimi moteriai, vertinančiai paslaugas, užpildytų jos vidinį meilės rezervuarą ir leistų pasijausti laiminga bei mylima. Paslaugos gali būti pačios įvairiausios, kad ir kaip patarimas, kur nusipirkti geriausią reikiamą daiktą, pas kurį gydytoją greičiausiai užsirašyti, kokius vitaminus vartoti ir pan. Svarbiausia, jog partneris jaustų jūsų rūpestį.

Taigi, skirtingos meilės kalbos leidžia skirtingais būdais pademonstruoti savo partneriui, jog jį mylime ir nuoširdžiai rūpinamės juo. Kiekvieną dieną priklausomai nuo situacijos gali tekti kalbėti skirtingomis tarmėmis, bet būtina išsiaiškinti, kuri kalba jūsų partneriui yra gimtoji ir kaip jis ją pats interpretuoja. Tokiu būdu galima poroje išsaugoti pastovų meilės jausmą, kuris neleis mažiems nesklandumams suardyti bendro gilesnio ryšio. Realybėje santykiai yra dviejų skirtingų pasaulių susidūrimas, todėl neįmanoma išvengti su tuo kylančių problemų.

Jų sprendimas yra lygus pastoviam darbui, tobulėjimui kartu, todėl be abipusio noro pažinti vienas kito poreikius neįmanoma sukurti darnių santykių. Tik romantiniuose filmuose žmonės įsimyli ir gyvena ilgai ir laimingai.

Parengė Gabrielė Gogelytė | Instagrame: prouzmerktasakis
Šeimos medicinos gydytoja – rezidentė