1921-aisiais metais vykusio tyrimo metu pusantro tūkstančio gabių maždaug 10-ies metų sulaukusių vaikų tapo tyrimo dalyviais. Kelios mokslininkų kartos stebėjo jų gyvenimą septyniasdešimt metų. Dar dvidešimt metų prireikė tam, kad būtų pilnai išanalizuoti gauti duomenys. Dalis rezultatų pasirodė netikėti.

Štai keli jų. Šūkis „Nesijaudink, atsipalaiduok, nepersitemk“ – neteisingas. Priešingai paplitusiai nuomonei, susitelkimas į darbą, net jeigu tai reiškia papildomą stresą, smarkiai didina galimybes ilgiau gyventi pilnavertį gyvenimą nei tada, kai dėl darbo stengiamasi per daug nesijaudinti ir nepervargti.

Mokslininkus nustebino dar vienas tvirtas faktas: vaikai, kurių tėvai išleido juos į mokslus anksčiau, gyvena trumpiau nei tie, kurie turėjo pakankamai laiko žaidimams.

Taip pat galima moksliškai įrodytu faktu laikyti tai, kad stengimasis padėti kitiems – sveikintinas įprotis. Šis įprotis netgi labiau ilgina gyvenimą ir gerina jo kokybę, nei gyvenimas meilėje ir artimųjų mylėjimas; o jeigu prisimintume prieštaringus mitybos patarimus...

„Remdamiesi šiuo metu populiariomis idėjomis apie omega-3 ir omega-6 įtaką gyvenimo prailginimui, mes nematome daug svarbesnio dalyko. Sveikas gyvenimo būdas svarbus, tačiau egzistuoja svarbesni dalykai“, - teigia vienas mokslininkų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją