Kai biure niurzgėsi gavusi neįkandamą užduotį, įsivaizduok save boso vietoje. Būtum tokia pat reikli kolegoms? O gal šypsodamasi motum kolektyvui ranka: darykit, kaip išeina? Būti savo profesinės veiklos vadove ir kritike nelengva, ypač besikeičiant darbo rinkos situacijai. Vieną dieną esi samdoma darbuotoja, kitą — jau tenka sukti galvą, kuo užsiimti.

Štai kelios situacijos, kuriomis gelbsti vadovams būdingi bruožai.

Situacija: esi biuro darbuotoja

Taktika: dirbk, tarsi pati sau vadovautum

Esi atsakinga už produktyvų darbą, profesionaliai atliktas užduotis bei įmonės pelną — šie žodžiai nėra skirti tik tavo bosui.

“Vadovauti sau — labai populiarus veiklos modelis šiandienėje darbo rinkoje, — sako karjeros konsultantas Edvinas Mineikis. — Bosės būsena skatina mąstyti ir veikti tarsi pati vadovautum kompanijai. Kompanija — tai tu.” Pasak Edvino, turime būti energingos, entuziastingos, orientuotos į rezultatus ne dėl priemokų — dėl profesinės patirties ir... varžybų dėl darbo vietos.

Nesvarbu, esi teisininkė ar gėlininkė, turi prisiimti atsakomybę už darbo rezultatus. Paklausk savęs: jei turėtum savo kompaniją, ar atliktum darbą kitaip? Labai dažnai darbuotojai niršta, kad jų pastangos tarsi nepastebimos — neturi finansinės išraiškos.

“Jei nori ko nors išmokti, atsikratyk negatyvių emocijų, dėkis į galvą žinias, kurios po kelerių metų virs neįkainojama patirtimi, — ragina E.Mineikis. — Pavyzdžiui, pasiūlyk kolegoms schemą, kaip taupyti laiką. Gal biure įmanoma mažinti darbą su dokumentais? Arba trumpinti projekto įgyvendinimą perskirstant užduotis?”

Mėgstama juokauti, kad iniciatyvumas kai kuriose įmonėse baudžiamas. Karjeros konsultantas su tuo nesutinka. Jo nuomone, kiekviena įmonė, juolab sunkmečiu, gaudo naujas idėjas, todėl iniciatyvūs darbuotojai glostomi, bet ne ignoruojami.

“Reklamos agentūra, kurioje dirbu, išspausdino lankstinuką su klaidomis, — pasakoja vadybininkė Skirmantė. — Pirmoji pastebėjau klaidą, paskambinau užsakovams ir atsiprašiau, be to, pasiūliau lankstinuką perspausdinti agentūros lėšomis. Kitaip būtume praradę nuolatinį užsakovą.”

Klaidą pražiūrėjo ne Skirmantė, bet ji pasistengė, kad nebūtų prarastas klientas. Mergina buvo boso pagirta už strateginį mąstymą ir dėl to, kad neapsiriboja punktais, nurodytais jos pareiginiuose nuostatuose. Taigi boso būsena biure — problemų ieškojimas, bet ne mėginimas jų nematyti.

Situacija: darbo vieta kybo ant plauko

Taktika: nebijok keistis, svarstyk išlikimo variantus

“Šiandienėmis konkurencijos sąlygomis skatinu darbuotojus jaustis savo veiksmų vadovais. Geras darbuotojas panašus į gebantį save įdarbinti žmogų, — patvirtina karjeros konsultanto žodžius verslininkas Olegas Larionovas. — Praėjo dienos, kai darbuotojas laukė nurodymų, kada darbą pradėti ir kada jį baigti. Žinojo, kad gaus garantuotą uždarbį ir turės mėnesį mokamų atostogų.

Šiais laikais verslininkai nesuteikia darbuotojams tokių vilčių. Anksčiau laisvai samdomas ar savarankiškai dirbantis (angl. self-employed) žmogus buvo laikomas kone pogrindžio atstovu. Laikai keičiasi: sau vadovaujantis žmogus dabar gali gyventi geriau nei laukiantis sugromuliuoto darbo bei atlyginimo.”

Dirbi įmonėje visu etatu? Pranašumų nemažai — nurodytos darbo valandos, mokamos atostogos, reguliarios pajamos. Bet egzistuoja ir tamsioji pusė. Dažnai darbuotojas jaučiasi sistemos sraigteliu. Trokšta būti nepriklausomas, bet... iniciatyvą gniaužia abejonės, ar pasiseks. Abejojantiems padeda pastangos panagrinėti asmenines silpnybes.

Pavyzdžiui, esi įgijusi nemažai profesinių žinių ir galėtum dirbti savarankiškai, bet su žmonėmis sutari prastai? Darbo užduotis atlieki gerai, bet ar laiku? Prieš priimdama sprendimą, dirbti kaip bosei ar būti savo pačios bose, būtinai save įvertink. Kokių įgūdžių įgijai, kokių trūksta? Ar pajėgi problemas įveikti viena? Įsivaizduok, ką darytum pakliuvusi į vieną ar kitą nepatogią darbo situaciją? Kaip spręstum problemas? Jeigu nusprendei rizikuoti, t.y. palikti biurą ir tapti savarankiška, nuo ko pradėtum veiklą?

“Galvok apie ilgalaikius tikslus, jie padeda susikoncentruoti ir sudaryti aiškesnį veiksmų planą, — moko E.Mineikis. — Kai tikslus išsiaiškinsi, paklausk savęs, kokių žinių, priemonių, kontaktų, kiek pinigų ir informacijos reikia, kad sukurtum sau darbo vietą.”

Ne kiekvienas tarpsta netekęs biuro disciplinos ir struktūros. Turi būti pasirengusi sklandžiai bendrauti su klientais, pati priimti sprendimus, žaibiškai įgyvendinti net alternatyvius planus. Kaip tik gebėjimas įgyvendinti projektus laiku ir yra svarbiausias. Nė viena įmonė nenorės girdėti, kad negalėjai baigti projekto, nes kiti klientai reikalavo iš tavęs daug dėmesio. Privalai laikytis disciplinos, išmokti veiksmingai naudoti darbui skirtą laiką. Jei ne, darbas taps nenutrūkstamu procesu.

Situacija:netekai darbo

Taktika: nenorėk visko vienoje vietoje

Nebeturi iš ko rinktis — šiandien tai dažna situacija. Turėto darbo netekai, o darbo birža naujo nežada. Pabandyk pasisiūlyti laisvai samdoma darbuotoja keliose įmonėse. Nuo ko pradėti?

“Pirmuoju klientu gali tapti tavo buvusi darbovietė, — sako E.Mineikis. — Vis daugiau įmonių samdo neetatinių darbuotojų. Jeigu pirmasis klientas tavo paslaugomis bus patenkintas, turėsi puikią vizitinę kortelę ir pretekstą siūlytis kitiems.”

Šiandien tokiems darbuotojams atsiveria nemažai galimybių. Tarkim, pardavinėjai buitinę techniką, kol prekybą ištiko štilis. Gali pabandyti dalį jos nuomoti — juk ne visi žmonės turi lėšų jos įsigyti. Dirbai kirpėja ar masažuotoja, kol savininkė paskelbė saloną uždaranti? Dirbk namie, važiuok pas klientus į namus. Jei nori teikti daugiau paslaugų, gali susikooperuoti su tais, kurie geba padaryti tai, ko tu nemoki.

Žmonių poreikiai juk nemažėja, menksta tik jų galimybės. Reikia prisitaikyti prie kliento. Svarbiausia — atsirinkti, ką tikrai gali daryti, nes nė viena verslo niša nėra visiškai užimta. Darbui sau būdinga pranašumų: nėra griežtų biuro taisyklių, aprangos reikalavimų. Dingsta daug formalumų. Kita vertus, kyla ir nemažai pavojų. Kai bosas nešmirinėja už nugaros, sunku atsispirti pagundai išvis nieko nedaryti. Dirbti ar bėgti su drauge į kavinę? Reikia labai stiprios motyvacijos. O gal niekas taip nemotyvuoja kaip suvokimas, jog nebaigusi darbo negausi atlyginimo?

“Bosas žinojo, kad gerai dirbu, bet buvo priverstas mane atleisti. Stengiuosi netektį paversti pranašumu, — pasakoja dizainerė Kristina. — Dirbu jam ir dar kelioms įmonėms. Suktis reikia greitai, bet užduotis, kurias pati randu, man patinka atlikti labiau nei tas, kurios nusėsdavo ant mano stalo.”

Pati patikrinusi savęs įdarbinimo teoriją, mergina vertina jos praktinius pranašumus. “Niekas nestebi darbų proceso, girdžiu mažiau komentarų, ne taip nervinuosi, greičiau atlieku darbus.” Be abejo, yra ir trūkumų: “Veikdama viena esu atsakinga už tai, apie ką net nelabai nutuokiu. Tarkim, darbo išlaidų skaičiavimas, sutarčių skaitymas. Spręsk pati: domėtis, regis, neįkandamais teisiniais dalykais ar kreiptis pagalbos į specialistą.

Kad ir kaip laikyčiausi disciplinos, kartais pasijuntu vienui viena ir supanikuoju.” Įsidėmėk: ištarusi sudie kolegoms, atsisveikini ir su visomis paskatomis, tad dirbdama viena nepamiršk sukurti savęs apdovanojimo sistemos.

Situacija:esi bosių bosė

Taktika: tobulėti vis tiek būtina!

Vadovauji sau ir darbas eina kaip iš pypkės. Lieka tik tobulinti bosės bruožus. JAV mokslininkų tyrimų duomenimis, net geriausi bosai pripažįsta klaidas. Kilusius nesklandumus aiškinasi klausdami, nes nori sužinoti daugiau veiklos subtilybių, kurios nėra jų darbo sfera. Jie psichologiškai pasirengę priimti kritinius sprendimus, kurie daro įtaką ne tik darbui, bet ir sveikatai.

Mokykis išlikti rami, susikoncentravusi — tik taip apsaugosi save nuo emocijų pliūpsnių. Turi suprasti, kad būti bosu — ne tik privilegijos, bet ir atsakomybė už finansus, reklamą, taupymą (gali tekti net pačiai valyti grindis!). Sugebėk kiekvieną kliūtį vertinti kaip galimybę. Nuovokus vadovas kasdien galvoja apie darbo rezultatus bei jų kokybę.