Koma – gyvybei pavojinga būsena, lyg slenkstis tarp gyvybės ir mirties. Koma ištinka po traumų, intoksikacijos, po kai kurių ligų, rašoma DELFI.ee.

Komoje žmogus gali išbūti nuo kelių valandų iki kelerių metų, gali nebeatsigauti arba stebuklingai pabusti iš komos.

Atsibudimo iš komos atvejų nėra daug, bet vis tik būna. Po kelių mėnesių ar kelerių metų be sąmonės žmonių smegenys staiga suaktyvina savo išteklius ir grįžta į gyvenimą.

Nuo „Terminatoriaus“ iki „Žiedų valdovo“

1984 m. vasarą amerikietis Terry Wallisas su draugu važiavo automobiliu ir nukrito nuo skardžio. Draugas žuvo, o T. Wallisą ištiko koma. Gydytojai įspėjo artimuosius – praktiškai nėra šansų, kad vaikinas atsigautų iš komos.

Bet po 19 metų, 2003 m. vasarą Terry atsibudo. Tiesa, jis prisiminė save jaunu vaikinu ir nepažino užaugusios dukters, kuri jo atmintyje buvo visai maža.

Praėjo daug laiko ir prireikė daug pastangų, kol vyriškis atgavo jėgas. Iš pradžių jis mokėsi tarti žodžius, paskui – frazes, galiausiai – sakinius. Po tragedijos vyras liko fiziškai paralyžiuotas, jam sutriko trumpalaikė atmintis, bet sąmonė ir gebėjimas bendrauti atsistatė.

Praleido Berlyno sienos griuvimą ir rugsėjo 11-ąją

Tiek pat – 19 metų komoje išgulėjo geležinkelietis Janas Grzebskis. 1988 m. dėl smegenų auglio jį ištiko koma. Specialistų prognozėmis, organizmo išteklių turėjo pakakti keleriems metams.

Bet J. Grzebskis gyveno ilgiau – dideliam žmonos Gertrūdos džiaugsmui (ji visą laiką tikėjosi ir meldėsi už sutuoktinį), po 19 metų jis atsigavo. Jo smegenys greitai adaptavosi prie realijų ir funkcionavo visiškai normaliai. Jis su nuostaba ir džiaugsmu priėmė naujoves – mobiliųjų telefonų bei daugybės kitų jam naujų daiktų atsiradimą.

Koma – įkvėpimo šaltinis

20 a. dešimtą dešimtmetį garsus džiazo pianistas Fredas Herschas buvo infekuotas ŽIV. 2008 m. dėl plaučių uždegimo ir imunodeficito muzikantui prasidėjo sepsis, galiausiai ištiko koma.

Praėjo du mėnesiai, gydytojai nesitikėjo sėkmės, bet F. Herschas netikėtai atsigavo. Be abejonės, po komos susilpnėjo raumenų tonusas, jam buvo sunku vaikščioti.

Muzikanto reabilitacija po komos truko keturis kartus ilgiau nei buvimas komoje. Bet po aštuonių mėnesių jis savarankiškai išvyko iš klinikos, o po kiek laiko grįžo prie mėgstamos veiklos ir netgi sukūrė koncertą „Mano sapnai komoje“.

Pabudino operacija

1988 m. rugsėjį Tenesio valstijos policininką Gary Dockery tarnybos metu sužeidė į galvą, jį ištiko koma. Policininkas beveik aštuonerius metus išgulėjo senelių namuose, stebimas medikų. Artimiesiems atrodė, kad šansų nebėra.

Vis tik 1996 m. jam prireikė plaučių operacijos. Po operacijos G. Dockery netikėtai prakalbo. Paaiškėjo, kad jis puikiai prisimena ir savo artimuosius, ir draugus, ir netgi savo automobilį.

Deja, jis grįžo į gyvenimą neilgam – nepraėjus nė parai, sutriko vidaus organų veikla ir po kelių dienų policininkas mirė.

Gydantis tikėjimas

1978 m. Jao Guihua pateko į autokatastrofą, po kurios ją ištiko koma. Bėgo metai, komoje gulinčiai moteriai atliko kelias operacijas, bet ji neatgavo sąmonės.

Visą tą laiką vyras Čenas Dulingas nė per žingsnį nesitraukė nuo žmonos: rūpinosi ja, kalbėdavosi, pasakodavo, kas vyksta jų gyvenime ir pasaulyje. Ir štai po 30 metų – 2008 m. Jao Guihua netikėtai atsigavo. Šalia jos sėdėjo ištikimas vyras, kuriam buvo jau 77 metai.

Pasiilgo pokalbių

1995 m. gaisrą gesinantį 44 m. ugniagesį Donaldą Herbertą užvertė pastato griuvėsiai. Jis patyrė sunkią smegenų traumą, ilgai išbuvo be deguonies, jį ištiko koma. Po kelių mėnesių atsibudęs jis apako, nebepažindavo artimųjų, nustojo kalbėti.

Ir štai po 10 metų jis netikėtai prakalbo ir paprašė pakviesti artimuosius – jie kalbėjosi 14 valandų.

Vyriškis labai nustebo, kad po tragedijos praėjo tiek daug laiko. Gydytojai negalėjo paaiškinti stebuklingo pasveikimo priežasties. Jis spėja, kad įtakos turėjo gydomojo preparato pakeitimas – jis teigiamai paveikė smegenų funkcionavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)