Charlesas Darwinas ir Emma Wedgwood

Knygos „Rūšių kilmė“ autorius vedė savo pusseserę Emmą Wedgwood. Emmos vaikystė prabėgo šeimos rezidencijoje, iki ištekėdama ji buvo labai religinga ir puikiai išsilavinusi mergina.

Už savo pusbrolio Emma ištekėjo, būdama 30 metų. Darwinai susilaukė 10 vaikų, trys iš jų mirė, vos gimę. Ch. Darwinas bijojo, kad naujagimių mirties priežastis – artimas tėvų giminystės ryšys.

Ši idėja atsispindėjo jo darbuose apie artimos giminystės tėvų palikuonių ligotumą. Kitiems vaikams incestas nepadarė jokio įtakos: sūnūs George, Francisas ir Horace tapo Londono karališkosios draugijos (viena seniausių pasaulyje mokslinių draugijų) nariais. George buvo matematikas, Francisas – botanikas, Horacijus – inžinierius, o vėliau tapo Kembridžo meru.

Albertas Einsteinas ir Elsa Lowenthal

Garsiojo fiziko nuotykiai ir sudėtingi santykiai su savo sutuoktinėmis žinomi mažiau, nei jo moksliniai pasiekimai, kita vertus, jie ne mažiau įspūdingi.

В 1919 m. Albertas Einsteinas vedė savo pusseserę Elsą Lowenthal. Abiem ši santuoka buvo antra, o mergautinė Elsos pavardė buvo... Einstein.

Beje, prieš tai jis vos nevedė jos jaunesnės dukters – Ilsės. Jei J. D. Rockefelleris savo knygoje „Albertas Einsteinas – populiariausias genijus“ („Albert Einstein: The Most Popular Genius“) rašo teisybę, Elsa dėl dukters gerovės netgi buvo pasirengusi atsisakyti savo laimės.

Galiausiai fizikas atsitokėjo ir vedė savo meilužę.

Kleopatra ir jos broliai

Kleopatra VII valdė Egiptą 21-erius metus kartu savo broliais. Senovės Egipte tai – ne tokia didelė retenybė, ne vienoje valdančioje dinastijoje buvo artimų giminaičių santuokų.

Oficialiai Kleopatros vyrais buvo laikomi jos tikri broliai Ptolemėjus XIII ir Ptolemėjus XIV. Kai mirė jų tėvas, Kleopatrai buvo 17 ar 18 m. (gal ir mažiau), o Ptolemėjui XIII – 9 ar 10 m.

Kai Ptolemėjus XIII mirė, jo vietą užėmė 12 m. Ptolemėjus XIV. Kai kuriais duomenimis, praėjus trejiems metams, Kleopatra nunuodijo savo 15 m. brolį, nes norėjo pasodinti į sostą savo sūnų nuo Cezario.

IV amžiaus Romos istorikas Aurelijus Viktoras rašė: „Ji buvo tokia pasileidėlė, kad dažnai parsidavinėdavo tarsi prostitutė, ir buvo tokia graži, kad daugelis vyrų mirtimi mokėdavo už vieną naktį su ja.“

Marija beprotė ir Petras III

Portugalijoje Mariją vadino dievobaimingąja, o Brazilijoje – beprote. Marija I buvo pirma Portugalijos karalienė.

1777 m. ji tapo valdove, mirus tėvui. Jos sutuoktiniu tapo tėvo brolis Petras II (portugališkai Pedro). Marijos tėvas Jose neturėjo sūnų. Jis įkalbėjo Romos popiežių duoti leidimą artimos kraujo giminystės santuokai.

Nepaisant didelio amžiaus skirtumo (17 metų), santuoka buvo laiminga. Petras ir Marija susilaukė šešių vaikų, dar vienas mirė vos gimęs.

Karalienę ne šiaip vadino beprote. Jos jautri psichika po vyro mirties ėmė stipriai destabilizuotis. Valdovė visiškai palūžo, uždraudė rūmuose visas pramogas, o visi renginiai įgavo religinę formą. Po vienų mišių karalienę išnešė, apimtą klejonių.

Dėl religinės manijos ir melancholijos Marija nebegalėjo eiti karališkųjų pareigų, 1792 m. ją pripažino psichiškai nestabilia.

Elžbieta Vitelsbach ir Pranas Juozapas I

Elžbieta Vitelsbach, kuri nuo 1854 m. buvo Austrijos imperatorienė, ištekėjo už savo pusbrolio imperatoriaus Prano Juozapo I.

Imperatorienę dar vadino Sisi. Vienos bažnyčioje Pranas Juozapas vedė savo 16 m. pusseserę. Santuoka buvo tikra katastrofa. Elžbieta nepakentė rūmų gyvenimo ir savo anytos Sofijos.

Sklido kalbos, kad jos sutuoktinis toli gražu nebuvo idealus vyras – mėgo moteris ir netgi užkrėtė žmoną venerine liga.

Barbara Baekeland ir Antony Baekelandas

Barbara Baekeland – garsi šešto dešimtmečio visuomenės veikėja ir vakarėlių mėgėja. Ji išgarsėjo tuo, kad buvo nužudyta sūnaus, su kuriuo turėjo intymių santykių.

B. Baekeland fotografavosi žurnalams „Vogue“ ir „Harper’s Bazaar‘, buvo laikoma viena gražiausių to meto moterų.

B. Baekeland, kaip ir jos motina (o vėliau ir jos sūnus) turėjo psichikos sutrikimų, lankėsi pas psichiatrą. Viename vakarėlyje ji susipažino su būsimu vyru Brooksu Baekelandu, vėliau pamelavo apie nėštumą ir ištekėjo už jo.

Po kelerių metų, 1946 m. rugpjūtį, 24 m. Barbara pagimdė sūnų Antony. 1968 m. Brooksas išsiskyrė su žmona, sūnus liko gyventi su motina.

Antony turėjo intymių santykių tiek su vyrais, tiek su moterimis, tačiau Barbara norėjo „išgydyti“ sūnų nuo homoseksualinių polinkių. Ji kviesdavo sūnui prostitučių, bet pamačiusi, kad tai nepadeda, pati ėmėsi „taisyti padėtį“.

Tuo metu Antony jau būdavo šizofrenijos priepuolių, kuriuos gilino narkotikų vartojimas. Nepaisant sunkios diagnozės, tėvas uždraudė jam gydytis pas psichiatrus, nes laikė jų darbą amoralia veikla. Antony dažnai pykosi su motina, galiausiai 1972 m. jis nudūrė ją virtuviniu peiliu.

Tuo metu jai buvo 50, o jam – 25 m. Apie jų istoriją sukurtas filmas „Žiaurus gailestingumas“.

Jerry Lee Lewisas ir Myra Gale Brown

Garsaus amerikiečio pianisto, kompozitoriaus, rokenrolo ir kantri dainininko gyvenimas buvo ryškus, kaip ir jo sceninis įvaizdis.

Jis vengdavo pokalbių apie asmeninį gyvenimą, kol 1958 m. paaiškėjo, kad jo trečia žmona tapo antros eilės dukterėčia Myra Gale Brown. Gal tai nebūtų taip baisu, jei ne faktas, kad tuo metu, kai būsimi sutuoktiniai ėmė draugauti, jai buvo vos 13, o jam – 22 m. Tiesa, ir sutuoktinė, ir muzikanto agentas tvirtino, kad tada jai buvo 15 m.

Visuomenėje kilo pasipiktinimas, koncertus ėmė atšaukinėti, Lewisams teko grįžti į Ameriką. Jis pateko į radijų juodąjį sąrašą, praktiškai nustojo koncertuoti.

Sutuoktiniai turėjo du vaikus: sūnų Steve Alleną (jis nuskendo, būdamas 3 m.) ir dukterį Phoebe. Po 14 metų, 1971 m. sutuoktiniai išsiskyrė, o J. L. Lewisas vedė ketvirtą kartą.

Po trejų metų pagal M. G. Brown knygą sukūrė autobiografinį filmą apie J. L. Lewisą. Filme „Didieji ugnies kamuoliai“ muzikantą vaidino Dennisas Quaidas, o jo trečią žmoną – Winona Ryder.

George Gordonas Byronas

Viena vertus, tai – tik gandai, kita vertus, jie gana įtikinami. Taigi sklandė gandai, kad Byronas turėjo kraujomaišiškų ryšių su netikra seserimi Augusta Leigh (jie buvo vieno tėvo, bet skirtingų motinų vaikai).

Kai jie susitiko, jam buvo 25 m. Pasak biografų, jis tiesiog pametė dėl jos galvą, o Augusta pagimdė nuo jo dukterį Elizabeth Medorą.

Gelbėdamasis nuo paskalų Byronas buvo priverstas vesti Annabellą Milbanke. Deja, ši santuoka buvo labai nesėkminga.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)